Preview FIH Pro League: Oranje Dames maken zich op voor de laatste wedstrijd van 2020 - Hoofdklasse Hockey Nederland
Nederland-Belgie-EK-hockey-frederique-matla

Preview FIH Pro League: Oranje Dames maken zich op voor de laatste wedstrijd van 2020

In de FIH Pro League maken de Oranje Dames zich op voor een ontmoeting met onze zuiderburen. In Brussel spelen de dames op woensdag tegen België om 15.40 uur. We kijken vooruit op de wedstrijd van woensdag en vroegen Frederique Matla waarom de tweede wedstrijd beter ging dan de eerste ontmoeting tegen Groot-Brittannië.

De laatste keer dat de dames van Oranje tegen Belgie speelden was op het EK Hockey in 2019. In de openingswedstrijd lieten de Belgen toen een goede indruk achter. Oranje kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Frederique Matla was toen de doelpuntenmaakster aan de zijde van Oranje. Uiteindelijk plaatste Oranje zich voor de volgende ronde en won de finale, terwijl België niet verder in de poule kwam.

Lastige periode Belgische dameshockey

Het is het verhaal van België. Af en toe speelt de ploeg goed hockey en kan het boven zichzelf uitstijgen. Op een ander moment, verliest het tegen zwakkere tegenstandsters. Zodoende is de Belgische damesploeg volgend jaar ook niet te zien op de Olympische Spelen in Tokio. In de play-offs wedstrijden won de ploeg eerst nog met 2-0 van China. In de return wonnen de Chinezen met 0-2, waarna de shoot-outs ook een prooi voor hen werd. Een deceptie voor het Belgische dames hockey. Het is iets wat het land dwars zit, want de heren in Belgie zijn de laatste jaren wel onklopbaar.

Het Belgische team speelt woensdag waarschijnlijk met Pauline LeClef. De middenveldster is dit jaar onderdeel van Oranje-Rood. Andere bekenden zijn Vanessa Blockmans (Laren). Het grootste gemis komende woensdag is die van Ambre Ballenghien. De snelle spits is herstellende vanwege het Corona-virus. Dit is jammer, want Ballenghien wil zich graag in de kijker spelen van de Hoofdklasse dames.

Oranje leidt de Pro League

Een belangrijke overwinning boekten de dames van Oranje afgelopen donderdag op Groot-Brittannië. Met veel gedrevenheid, druk naar voren waren de Oranje dames vaak gevaarlijk. Twee personen die het verschil maakten waren Malou Pheninckx en Frederique Matla. Beiden ontbraken in de eerste ontmoeting, maar waren nu weer onderdeel van de ploeg. Vooral Matla was blij dat zij weer mocht meedoen: ‘Ik had er wel zin in. Het was lastig te zeggen waarom het donderdag wel goed ging en dinsdag niet. Ik deed dinsdag niet mee, dus ik kan daar weinig over zeggen. De beleving en de passie waren donderdag goed aanwezig, iets wat dinsdag minder aanwezig leek te zijn. Deze manier van spelen proberen we weer mee te nemen naar komende woensdag’.

Toch werd donderdag in de stromende regen niet elke kans omgetoverd tot een doelpunt. Sterker nog, veel kansen gingen er niet in. Matla, die vorig seizoen nog een lastig jaar bij Oranje kende en een aantal wedstrijden moesten missen, vond dat er geen nood aan de man was: ‘Het lag niet aan het weer. Het regende dan wel pijpenstelen, maar ik gebruik bijvoorbeeld zelf een ‘regenstick’. Deze heeft een ander soort zeem, waardoor ik meer grip heb. Het regende hard, maar dat was niet de reden dat we de kansen mistten. Soms vallen ze wel, soms helaas niet. Ik was blij met mijn doelpunt bij de strafcorner. Uiteraard baalde ik ook van de grote kans die ik mistte. Hopelijk hebben we woensdag een hoger rendement’.

Frederique Matla is een van de belangrijke speelsters waar Oranje komende woendag op zal moeten bouwen. De power die zij in de Hoofdklasse Dames vaak laat zien, gaat vaak goed samen met het combinatiespel van medespeelster Lidewij Welten. Of dit ook de reden was dat Oranje vorige week dinsdag punten liet liggen tegen Groot-Brittannië is de vraag. Het is waarschijnlijk wel iets wat bondscoach Alyson Annan woensdag wil testen op weg naar Tokio 2021.

Hoofdklassehockey geeft woensdag live-updates van de FIH Pro League wedstrijden in Belgie. Volg de site of bekijk de wedstrijden gratis via Watch Hockey of live via Ziggo Sport.

Reageer