Preview FIH Pro League: Oranje neemt het op tegen de Olympische kampioene Groot-Brittannië - Hoofdklasse Hockey Nederland
Oranje-China-FIH-Pro-League_Malou_pheninckx

Preview FIH Pro League: Oranje neemt het op tegen de Olympische kampioene Groot-Brittannië

Deze week nemen de Nederlandse dames het tweemaal op tegen de dames van Groot-Brittannië. Op dinsdag en donderdag middag mag de ploeg na acht maanden rust, weer proberen te laten zien hoe de krachtsverhoudingen in het internationale hockey ervoor staan. In het Wagenerstadion beginnen de dames morgen om 16.30 uur.

De dubbele ontmoeting met Groot-Brittannië is niet zomaar een gewonnen wedstrijd. In 2016 moest Oranje haar meerdere kennen in de finale van de Olympische Spelen. In de shoot-outs werd er verloren. Het was voor bondscoach Alyson Annan een grote klap, omdat Oranje vooraf veel te sterk leek

Toch lijkt het wel alsof Nederland het morgen een stuk makkelijker gaat krijgen. De Britten staan zevende in de tussenstand van de FIH Pro League. Daarnaast kent de ploeg natuurlijk een lastige voorbereiding. Gisteren werd pas de weg naar Nederland gevonden. Dit werd niet gedaan met het vliegtuig, maar met de bus. De dames reizen na Nederland ook nog naar België af.

Vreemde weken voor Oranje

Het beëindigen van de clubcompetitie gaf de Nederlandse selectie de afgelopen twee weken de mogelijkheid om goed voor te bereiden op de wedstrijden tegen Groot-Brittannië. De ploeg die in een ‘bubbel’ leeft, is veel met elkaar aan het trainen. Een aantal dagen geleden is de ploeg in het hotel neergestreken. Iedere speelster heeft ditmaal een eigen kamer, om een eventueel virus als iemand die heeft, niet verder te laten verspreiden.

Voor Eva de Goede, die morgen alweer haar 231ste interland speelt, een mooie ontwikkeling: ‘Je kan wel degelijk zeggen dat wij hier heel professioneel met de ontwikkelingen van het virus omgaan. We komen met vrijwel niemand in aanraking. Gisteren hebben we een corona-test gedaan, waar wij later vandaag de uitslag van krijgen. De afgelopen weken voelde voor mij heel intensief, omdat alles natuurlijk draaide om het Nederlands Elftal. Toch denk ik dat het voor ons een goede voorbereiding was, omdat we veel met elkaar samen waren’.

Eva de Goede won vorig jaar met Oranje het Europees Kampioenschap. Foto: Roel Ubels

“Ik vind het spannend om morgen weer te moeten beginnen met Oranje”

– Eva de Goede is aanvoerster van Oranje

Keepersprobleem

Ondertussen begint Annan een probleem te krijgen met de keepers. De keepers die zij tot haar beschikking heeft, maken eigenlijk geen fouten in de Hoofdklasse Dames. Josine Koning staat nog steeds op nul tegen doelpunten. Toch is het opvallend dat ook Kiki Gunneman, die niet bij de top-3 teams van Nederland speelt, ondertussen is opgeschoven naar de gedeelde tweede plek met keepsters die de nul houden. Deze deelt zij met Anne Veenendaal. Gunneman is aangesloten bij de Oranje ploeg. Het is niet bekend of zij minuten mag maken. Tot nu toe liet Annan haar keepsters (vaak Koning en Veenendaal) elk twee kwarten van de wedstrijd keepen.

Annan kiest voor verjonging richting de Olympische Spelen

Het is niet alleen het keepersprobleem waar Annan over na moet denken. Afgelopen jaar heeft zij ervoor gekozen om haar bestaande groep die voornamelijk uit speelsters van SCHC, Amsterdam en Den Bosch bestaat, uit te breiden. Op de spelerslijst staan nu ook speelsters zoals Caarls en Visser (beiden Bloemendaal), Anna de Geus (SCHC), Stella van Gils (Pinoké) en Tessa Clasener (HDM). Het zou goed kunnen dat Annan ervoor kiest om uit haar ‘vaste’ groep dames, meer gaat kiezen voor verjonging. Oud-gedienden zoals Caia van Maasakker, Lideweij Welten, Maria Verschoor, Marloes Keetels en Margot van Geffen moeten komende maanden laten zien dat ze het verdienen om in het grote Oranje te staan. Toch ziet Eva de Goede, die ondertussen zelf ook tot de oudere garde behoort maar nog steeds ‘s werelds beste speelster is, dit als een goede ontwikkeling: ‘Gezonde concurrentie is altijd goed. Het is niet alleen het proces richting de Olympische Spelen die belangrijk is. Ook na deze Spelen zullen deze jongere spelers straks de kar moeten trekken. Het is goed dat ze nu al kunnen proeven aan het niveau van Oranje’.

Eva de Goede vindt het een goede ontwikkeling dat er veel nieuwelingen bij het Nederlands Elftal aan het meetrainen zijn. Foto: Roel Ubels

Een opvallende naam die wel ontbreekt op de spelerslijst van Annan, is die van Pien van Nes. Het sleepkanon van HDM staat op de derde plek van de topscorerslijst in de Hoofdklasse Dames en laat daarmee andere specialisten zoals van Maasakker, Jansen en Stam achter zich. Ook spits Michelle Fillet, die dit jaar alweer vijf keer scoorde voor Amsterdam, is een ontbrekende naam in de spelerslijst van Annan.

Strijden tegen de Olympisch Kampioen

De dubbele ontmoeting voor Oranje tegen Groot-Brittannië zijn belangrijk, want nog steeds hoopt de ploeg volgend jaar op de Olympische Spelen in Tokio een gouden medaille te pakken. In de Olympische poule speelt Oranje ook tegen Groot-Brittannië. In 2016 verloor het Nederlands elftal de finale van de Britten doordat in de shoot-outs de trekker niet overgehaald werd.

Toch zit deze wedstrijd tegen Groot-Brittannië niet meer vers in het geheugen van de Goede: ‘Het was heel vervelend dat we toen verloren. En ook na de Spelen heb ik even de tijd moeten hebben om dit te verwerken. Toch is dit alweer zo lang geleden. Nu vier jaar later merk ik er eigenlijk weinig meer van. We hebben alweer een aantal keer tegen Groot-Brittannië gespeeld en ook gewonnen. Ik vind het morgen zeker spannend om weer te moeten beginnen, maar dit heeft meer te maken dat het al zo lang is geleden dat we met Oranje weer mochten strijden. De kracht van ons ligt morgen op het snelle combinatiespel en aanvallend hockey. Hiermee gaan wij de belangrijkste kwaliteiten van de Britten (fysiek spel en omschakelingen) onschadelijk proberen te maken’.

Hoofdklassehockey geeft morgen live-updates van de FIH Pro League wedstrijden in Amstelveen. Volg de site of bekijk de wedstrijden live via Ziggo.

Reageer