Preview HK (H): Spannende strijd om degradatie en play-outs

hdm-Almere-heren-2018

Op de laatste speeldag in de Hoofdklasse heren vallen de beslissingen onderaan de ranglijst. Almere en hdm maken onderling uit welke ploeg er degradeert naar de Promotieklasse. Tilburg, SCHC en Pinoké gaan bepalen wie er play-outs gaan spelen. Daarnaast staat ook de klassieker op het programma tussen Amsterdam en Bloemendaal.

Almere-hdm

De strijd om directe degradatie. Daalt Almere na twee seizoenen Hoofdklasse af of doet hdm na één jaar alweer een stapje terug? Almere heeft de beste uitgangspositie. De ploeg heeft twee punten voorsprong op hekkensluiter hdm. Almere heeft genoeg aan een gelijkspel om directe degradatie te voorkomen, hdm moet winnen om play-outs te kunnen spelen. Dat de Haagse ploeg nog op de laatste speeldag vecht voor lijfsbehoud is verrassend te noemen. In de winterstop leek degradatie slechts een kwestie van tijd, maar dankzij twee zeges en een gelijkspel in 2018 hield hdm de hoop op een langer verblijf op het hoogste niveau levend. Wat dat betreft deed de hekkensluiter het beter dan Almere, dat na de winterstop slechts drie punten pakte. Eerder dit seizoen was Almere in Den Haag wel met 5-3 te sterk.

Rotterdam-SCHC

SCHC deed vorige week goede zaken. Na de 2-1 zege op Den Bosch steeg de ploeg naar een veilige negende plaats. SCHC staat met nog één duel te gaan twee punten los van een play-outplek, een positie die wordt ingenomen door Pinoké. Bij winst speelt de ploeg ook volgend seizoen op het hoogste niveau. Voor Rotterdam zal het hoofdklasseseizoen in mineur eindigen. De vice-kampioen wist zich niet te plaatsen voor de play-offs en speelde vorige week op het nippertje gelijk tegen hekkensluiter hdm (4-4). Eerder dit seizoen eindigde de eerste onderlinge confrontatie tussen SCHC en Rotterdam in een 4-2 zege voor de Rotterdammers.

Den Bosch-Pinoké

Voor Den Bosch staat er niets meer op het spel. De ploeg staat en blijft zesde. Voor Pinoké zijn de belangen des te groter. De Steekneuzen zakten de afgelopen weken van de achtste naar de tiende plaats, een play-outplek. Het verschil met SCHC, dat op een veilige negende plaats staat, is twee punten. Ook Tilburg staat op drie punten nog binnen bereik. Om de play-outs te ontlopen moet Pinoké van Den Bosch winnen, maar dan mag SCHC geen drie punten pakken in Rotterdam of Tilburg moet verliezen van Oranje-Rood.

Tilburg-Oranje-Rood

Tilburg is ondanks de goede serie van de afgelopen weken nog niet zeker van directe handhaving. De ploeg staat achtste en heeft drie punten voorsprong op nummer tien Pinoké dat een iets beter doelsaldo heeft. Een gelijkspel tegen Oranje-Rood is voldoende, maar dat zal nog lastig worden. De Eindhovense ploeg pakte vorige week het laatste play-offticket en verloor sinds de winterstop slechts één wedstrijd en speelde één keer gelijk. Bovendien was Oranje-Rood in de heenwedstrijd met 2-0 te sterk.

Amsterdam-Bloemendaal

Het is de klassieker in de Hoofdklasse en mogelijk een voorproefje op de play-offs. Als de stand op de ranglijst niet veranderd, spelen Amsterdam en Bloemendaal tegen elkaar in de halve finales. Bloemendaal kan het reguliere seizoen nog als eerste afsluiten. Er moet dan gewonnen worden van Amsterdam en Kampong moet punten laten liggen tegen HGC. Amsterdam passeert bij een zege Bloemendaal op de ranglijst, omdat de Amsterdammers dan meer overwinningen hebben geboekt. Bloemendaal is dit seizoen nog steeds ongeslagen en won eerder dit seizoen al met 2-0 van Amsterdam. De Amsterdammers zijn na de winterstop nog ongeslagen. De ploeg speelde slechts twee keer gelijk.

HGC-Kampong

Kampong hoopt de ongeslagen status te behouden en als eerste de competitie af te sluiten. Dan is de ploeg in ieder geval verzekerd van deelname aan de Euro Hockey League (EHL). Bij winst op HGC zijn de Utrechters sowieso verzekerd van de eerste plaats. Ook eindigt Kampong als lijstaanvoerder als Bloemendaal niet wint bij Amsterdam. HGC is uitgespeeld. De ploeg staat en blijft op de zevende plaats op de ranglijst staan. De heenwedstrijd werd met 2-1 gewonnen door Kampong.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.