Preview WK: Geduchte tegenstander Maleisië in openingsduel tegen Oranje | Hoofdklasse Hockey Nederland
Maleisië was één van de deelnemers op het WK Hockey van 1998.

Preview WK: Geduchte tegenstander Maleisië in openingsduel tegen Oranje

De heren uit Maleisië zijn de eerste opponent voor Oranje. Op 14 januari om 10.30 uur (Nederlandse tijd), neemt Oranje het op tegen ‘de Speedy Tigers’. Wie is deze opponent en waar zal Oranje voor moeten waken.

De heren uit Maleisië wisten zich voor de derde keer in de geschiedenis te plaatsen voor het WK hockey. In de Asia Cup eindigden de heren als tweede, waardoor rechtstreekse plaatsing een feit was. Het toernooi, welke werd gewonnen door Zuid-Korea wordt in Azië gezien als een van de belangrijkste sportevenementen.

BEKIJK OOK:
Opstellingen en statistieken van de wedstrijd Oranje tegen Maleisië

Goede ervaring met opponent

De laatste keer dat beide teams tegen elkaar speelden op een groot toernooi was op het WK hockey van 2018. In de poulefase wonnen de Oranje-hemden maar liefst met 7-0. Jeroen Hertzberger was het meest trefzeker met drie doelpunten. Ook Thierry Brinkman wist in dat duel te scoren. Hij zorgde voor het laatste doelpunt. Brinkman is één van de spelers die ook dit toernooi weer mee gaat doen.

Ervaring uit Azië

Waar Oranje veel jonge jongens gaat opstellen tijdens het WK hockey, zal Maleisië juist met een hoop ervaring gaan komen. Maar liefst 2093 interlands hebben nemen de 18 mannen uit Zuid-Oost Azië mee richting India. Oranje heeft er maar 1237. Vooral momenten zoals bij de shoot-outs, lijken de Oranje-heren kwetsbaar te zijn (wat afgelopen jaar ook al bleek in de FIH Pro League). In de poulefase tegen Maleisië zullen er echter geen shoot-outs genomen hoeven te worden, waardoor deze ervaring waarschijnlijk niet heel belangrijk zal zijn.

Hoofdklasse-speler Faizal Saari present

Waar de meeste spelers van Maleisie ‘onbekend’ zullen zijn voor de Oranje-spelers, is er één echt bekend gezicht. Faizal bin Saari speelt wekelijks in de Hoofdklasse heren bij Schaerweijde. De aanvaller, die ook nog een strafcorner heeft, heeft zich dit jaar nog niet echt laten zien in de Hoofdklasse heren. Toch zal Saari de ervaring die hij heeft opgedaan in de Nederlandse competitie mee gaan nemen naar het WK hockey. Zo zal de 31-jarige spits zijn teamgenoten informatie kunnen geven over de Nederlandse spelers.

Faizal bin Saari speelt bij Schaerweijde en komt dit WK hockey uit voor Maleisië.
Faizal bin Saari speelt bij Schaerweijde en komt dit WK hockey uit voor Maleisië. Foto: Roel Ubels

Razie Rahim

Oranje-keeper Pirmin Blaak zal de afgelopen tijd vooral bezig zijn geweest met topschutter Razie Rahim. Het strafcorner kanon van Maleisië werd met speels gemak topscorer van de Asia Cup 2022 (13 doelpunten). In november afgelopen jaar werd de topschutter ook topscorer in de Sultan Azlan Shah Cup. Het toernooi werd door Maleisië winnend afgesloten. De meeste doelpunten werden gescoord uit een strafcorner. Gek genoeg scoorde de alweer 34-jarige later dat jaar in de Nations Cup niet.

Voorbereiding

De Nederlandse heren zijn al een week in India. In Bhubaneswar worden de eerste voorbereidingen gedaan. Binnenkort vliegt de ploeg richting Rourkela waar de eerste twee duels worden gespeeld. Op 14 januari om 10.30 uur Nederlandse tijd speelt Oranje tegen Maleisië.

Bekijk hier ook de volledige spelerslijst van Maleisië voor het WK Hockey 2022

Reageer