Pro League Matchwinnaar Freeke Moes speelt meer constant en maakt een grote stap in Oranje - Hoofdklasse Hockey Nederland

Pro League Matchwinnaar Freeke Moes speelt meer constant en maakt een grote stap in Oranje

 

Op een regenachtige dag vlakbij Tilburg ontmoet Hoofdklassehockey Freeke Moes. Er wordt teruggekeken naar  haar eerste interlands bij Oranje. De buitenspeelster van hockeyclub Oranje Rood heeft de afgelopen maand namelijk haar debuut mogen maken bij het Nederlands Elftal. Haar ‘winnende’ doelpunt hielp Oranje afgelopen week om de overwinning tegen China binnen te slepen.

De 20-jarige Freeke Moes, woonachtig in Tilburg, heeft de afgelopen maanden in een soort van droom geleefd. Nadat zij het afgelopen jaar te horen kreeg dat zij bij de 32-koppige trainingsselectie zat van het Nederlands team, werd zij een maand geleden verblijd met het nieuws dat ze mee mocht naar Amerika, Argentinië en China.

De eerste interland vliegt als een flits voorbij

Aangekomen in Amerika zat niet meteen alles mee. Een kleine verkoudheid zorgde ervoor dat een training gemist moest worden. Gelukkig kon Freeke uiteindelijk de wedstrijd wel spelen. Haar eerste interland was een feit. ‘Waar ik normaal gesproken erg zenuwachtig ben voor een wedstrijd, merkte ik nu dat dit een stuk minder was. Ik kon vrij spelen en doen waar ik goed in ben’, aldus Moes. De wedstrijd werd met een duidelijke 0-5 gewonnen door Nederland. ‘De wedstrijd ging als een soort van flits aan mij voorbij. Het is heel lastig om uit te leggen hoe dit kan. Omdat het zo leuk is om met zo’n groep dit proces mee te maken, vliegt de tijd. Ik kan nu pas meer beseffen wat mij allemaal is overkomen’, zegt Freeke. Dat de tijd zo hard gaat blijkt wel uit het feit dat het hele team nog geen dag later zich moet voorbereiden op een lange reis. De volgende dag zit de hele Nederlandse selectie in het vliegtuig richting Argentinië.

Spelen op Argentijnse bodem tegen de grote concurrent

In de hoofdstad Buenos Aires, zou de kraker Argentinië – Nederland worden gespeeld. ‘Van mijn medespeelsters heb ik veel gehoord over de fanatieke fans in Argentinië. Ik keek er erg naar uit om hier te mogen spelen’, zegt Freeke. Wedstrijden in Argentinië zijn altijd beladen geweest. Een aantal speelsters kunnen nog goed de verloren halve finale herinneren tegen Argentinië in de Champions Trophy van 2012.  De Argentijnse dames die meer techniek hebben en met een nog hoger baltempo spelen dan de Amerikanen, zijn altijd een geduchte tegenstander voor Oranje geweest.

Nederland heeft het lastig, maar kan in Buenos Aires toch het verschil maken. De ploeg die meer ervaren, maar ook jonge speelsters heeft, wint met 1-2, en kan met een gerust hart richting de volgende Pro League series afreizen. Het niveau van de jonge talenten is hoog genoeg en kunnen daardoor goed aansluiting vinden met de gevestigde orde. Het Nederlands dameshockey staat er goed voor.

Freeke Moes eerste interlandgoal

Nog geen dag na de laatste wedstrijd vertrekt de Nederlandse ploeg alweer richting China. Bijzonder genoeg gaat deze vlucht niet rechtstreeks van Buenos Aires naar Shanghai, maar via Nederland. ‘Planning technisch heeft de bond besloten dat het handiger is via Nederland te reizen’, vertelt Freeke. De Nederlandse ploeg blijft niet lang in Nederland. Een dag later vertrekt het hele team alweer richting Changzhou (niet te verwarren met Guangzhou). De Chinese stad die afgelopen jaar gastheer was van de laatst georganiseerde Champions Trophy, zou nu het decor zijn van de Pro League wedstrijd China – Nederland. ‘China is voor mij een hele bijzonder ervaring. We mochten hier geen vlees eten, vanwege de verhoogde kans op een positieve dopingtest. Ook had ik hier een soort jetlag. Een aantal nachten werd ik, en een aantal teamgenoten, wakker met honger. Hierdoor gingen we vroeger dan normaal ontbijten’, zegt Freeke.

Dat het een bijzonder ervaring voor Moes zou worden wordt al snel duidelijk. Na een weergaloze actie van Xan de Waard, prikt Moes de winnende treffer in het goal. Freeke legt uit: ‘Ik zie mezelf niet als matchwinnaar, want Xan heeft de hele aanval voorbereid’. Feit is wel dat Moes haar eerste interlandgoal heeft gescoord. Nederland wint met 1-2, en gaat met drie punten naar huis.

Meer constant worden om stappen te maken

Een week na haar eerste interlands beseft Freeke pas echt wat haar is overkomen. Freeke Moes legt uit: ‘Ik heb vreselijk genoten dat ik de kans heb gekregen om met de Oranjeselectie op pad te gaan. De wedstrijden die ik heb gespeeld hebben mij een heel fijn gevoel gegeven. Ik heb een aantal leermomenten en hier ga ik komende maanden hard aan werken. Mijn cirkelgedrag zou nog beter kunnen. Acties maken in de cirkel is iets waar ik goed in ben. Nu moet ik ook nog vaker bij de 2depaal komen te staan, om uiteindelijk meer doelpunten te scoren. Ik heb van Toon Siepman geleerd dat ik meer constant moet worden. Vroeger speelde ik sommige wedstrijden heel erg goed, en sommige heel slecht. Toon vertelde mij dat ik meer constant moet worden, voordat ik echt stappen kan zetten. Deze woorden heb ik goed onthouden’, aldus Freeke.

 

WhatsApp Image 2019-03-09 at 06.59.37

 

Van interlandserie naar Hoofdklasse wedstrijden

Komend weekend neemt Oranje Rood het op tegen Bloemendaal. De knop moet om, want de club strijdt nog volop mee om een plek in de play offs. Voor Freeke zal dit schakelen worden. De ploeg uit Eindhoven speelt met een andere tactiek dan het Nederlands elftal. ‘Bij Oranje Rood spelen wij met een ander soort press. Voor mij betekent dit dat ik me weer moet aanpassen’, zegt Freeke.

Aanpassingen doen zal voor dit talent uit Tilburg geen probleem zijn. In korte tijd heeft zij te maken gehad met vele veranderingen van land, cultuur, hockey en studie. De nog jonge Moes studeert sinds dit jaar namelijk Psychologie in Tilburg. Zij zit op dit moment in het 1stejaar van haar studie. Freeke legt uit: ‘Ik ben heel blij dat ik aan de Universiteit studeer in Tilburg. De Universiteit helpt mij goed mee op het moment dat ik in de problemen kom met tentamens en het Nederlands team. Een goede balans tussen hockey, studie en niet hockey gerelateerde dingen vind ik erg belangrijk’. Op het moment woont Moes samen met onder andere haar zusje in de stad Tilburg. Dat Nederland nog veel gaat horen van dit jonge talent heeft zij afgelopen weekend heel duidelijk aan de wereld laten zien.

Door: Hans Hofstra

Reageer