Rabo Super Serie: Oranje verliest van de Verenigde Staten

De Nederlandse dames hebben vrijdag de tweede oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten in het kader van de Rabo Super Serie afgewerkt. In Hilversum werd 3-2 verloren. Afgelopen woensdag won Oranje nog met 4-2 van de Amerikaanse ploeg.

Oranje trad aan zonder Maria Verschoor, Laura Nunnink, Laurien Leurink, Frederique Derkx, Michelle van der Pols en Larissa Meijer. Iedere oefeninterland nemen zes internationals plaats op de tribune, omdat er straks tijdens de Champions Trophy en de Olympische Spelen slechts 18 speelsters op het wedstrijdformulier mogen staan.

Plaagstootjes

De eerste plaagstootjes in het duel werden uitgedeeld door de Verenigde Staten. Melissa Gonzalez schoof de bal met haar backhand naast en even later produceerde Kathleen Sharkey een afzwaaier.

Een actie van Lidewij Welten leverde Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd op. De bal werd echter slecht gestopt, waardoor de Verenigde Staten een counter kon opzetten die door Kathleen Bam doeltreffend werd afgerond: 0-1.

Gelijkmaker

Nog voor het einde van het eerste kwart maakte Oranje gelijk. De tweede strafcorner werd er goed door de Amerikaanse verdediging uitgelopen, maar Nederland behield balbezit en uiteindelijk gaf Welten het beslissende tikje.

Nederland speelde slordig. Vooral in de passing ging veel mis. De eerste strafcorner voor de Verenigde Staten leverde meteen een doelpunt op. Afgelopen woensdag scoorden de Amerikaanse twee keer uit de corner. Dit keer was het Lauren Crandell die de bal langs keepster Joyce Sombroek flatste: 1-2. Met deze score gingen beide ploegen de rust in.

Tweede helft

In de tweede helft speelde Oranje beter. Zo waren Xan de Waard en Kelly Jonker, tot twee keer toe, dichtbij de gelijkmaker. Na een doelpuntloos kwart, kwam de Verenigde Staten op 3-1. Sharkey was het eindstation van een mooie combinatie. Nederland kwam vervolgens nog terug naar 3-2 door een benutte strafcorner van Caia van Maasakker.

Ondanks aandringen van Oranje in de slotfase en een extra veldspeelster voor keepster Joyce Sombroek slaagde de equipe er niet in de gelijkmaker te forceren. In de aansluitende shoot-outs was Oranje met 3-2 te sterk.

Nieuw-Zeeland volgende opponent

Met het tweede duel tegen de Verenigde Staten werd de tweede trainingsweek in aanloop naar Rio afgesloten. Volgende week dinsdag speelt Oranje in Berkel en Rodenrijs tegen Nieuw-Zeeland.

Nederland-Verenigde Staten 2-3
0-1 Kathleen Bam
1-1 Lidewij Welten
1-2 Lauren Crandell (sc)
1-3 Kathleen Sharkey
2-3 Caia van Maasakker (sc)

Comments (25)

 1. Ik ga er maar geen doekjes om winden: slechts een van de vier thuisduels winnen, en dat tegen teams die nog niet eens tot de absolute top behoren, is gewoon ver onder de maat. Eerst de serie tegen Engeland verliezen en nu nog eens onderuit tegen de Verenigde Staten. Het kan zijn dat ik van nature niet al te optimistisch ben, maar ik zie het deze zomer beslist niet gebeuren met deze coach. Voornaamste bezwaar is dat ze het zelfvertrouwen van het team ondermijnt, door ze voortdurend slechter af te schilderen dan ze eigenlijk zijn (wellicht om de druk bij haarzelf weg te halen) en ze is het team steeds door elkaar aan het husselen, wil perse haar eigen stempel zetten. Niemand weet meer waar zij aan toe is, zo lijkt het. Ik baal eigenlijk als een stekker dat ons lot nu in handen lijkt te liggen van deze ex-hockeyroo, een gegeven wat deze gebeurtenissen nog minder draaglijk maakt. Bij mij is het vertrouwen inmiddels wel verdwenen. Laten we hopen dat de hockeysters vooral van eigen kracht uitgaan en zich niet teveel aan Alyson gelegen laten liggen.

 2. USA is superfit. Elke meter die gelopen werd, werd sprintend gedaan. Zeer indrukwekkend.

  Van Maasakker en Schoenaker waren echt vreselijk slecht vandaag.

  Paumen was hilarisch bij het eerste doelpunt van USA. Ging na mislukte corner van NED in volle sprint terug maar kwam geen meter vooruit. Totaal geen snelheid. Publiek werd hierdoor wel flink vermaakt.

  Sfeer in het team leek echter opperbest en dat is alleen maar goed.

  Gelukkig zijn het oefenwedstrijden en kunnen ze straks in Rio strakker verdedigen en wat slimmer aanvallen. Komt het vast goed!

 3. Schoenaker is hopeloos uit vorm. Ik heb 3 wedstrijden gezien en als zij niet afvalt… zelfde geldt voor v Maasakker.

  USA erg atletisch. Strafcorners moetenbeter verdedigd worden en ik miste Nunnink wel hoor. Als je ziet hoe traag de verdediging is, pfff.

  Annan moet eens ophouden en na de CT kiezen. En stoppen met we zijn echt niet zo goed. Hou toch op, zo goed zijn ze zeker wel. Het ligt aan andere dingen dat het er niet uitkomt.

 4. @lynn Misschien was het ook wel erg ongelukkig om de Rabo Super Series zo te organiseren dat je meteen al met de twee meest fysieke ploegen van de wereld te maken krijgt. Er zijn mensen die zeggen dat dit allemaal niets voorstelt, deze wedstrijden. Maar ik geloof daar niet zo in. Het lijkt er eerder op dat Alyson de ploeg zo slecht maakt als dat ze zegt dat deze is, zodat het verwachtingspatroon naar beneden gaat en het eerder een mirakel (of de verdienste van haar) gaat lijken als ze toch nog wat halen. De waarheid is dat ze in potentie het beste materiaal ter wereld tot haar beschikking heeft, iets waar elke coach jaloers op zou zijn. Dit is niet des Nederlands, ook niet in een voorbereiding, om voor eigen publiek zo zwak te presteren. De onrust en het gebrek aan zelfvertrouwen zal toenemen en dat komt het spel meestal niet ten goede. Nederland moet het hebben van lef, individuele klasse en spelvreugde, allemaal elementen die nu op de tocht komen te staan. Ik ben bang dat zij er toch wel de oorzaak van zal zijn dat een unieke kans voortijdig om zeep geholpen wordt deze zomer. Ik had zelf nog een beter gevoel bij Sjoerd Marijne, laat staan Max Caldas. We zullen zien of er net zo hard wordt opgetreden als Alyson niet aan de verwachtingen voldoet.

 5. Los van oefenpotjes, zegt me niks. Eens, gaan het geelachtig krijgen. Geef de mannen nog meer kans, veel betere coach.

 6. heel lastig…

 7. Ach Robbie toch…. Als er in een voorbereidingstoernooi wordt gewonnen van de USA dan komt het omdat het materiaal zo waanzinnig is, en als er wordt verloren dan wil Annan ons doen geloven dat we zwak zijn om daarna haar evt. prestaties beter te laten lijken…. Rob V. weet je zeker dat je niet in een Donald Duck pak onderzoek doet in duckstad naar een mogelijk complot waarbij Micky Mouse en Goofy ook betrokkenheid lijken te hebben….?

 8. @@rob v: de jonge garde op woensdag (met Schoenaker, van As, Jonker etc op de tribune), deed het stukken beter dan de oude garde gisteren (Nunnink, Derkx, Verschoor tribune). Het materiaal is er zeker, maar er moeten er echt een paar afvallen die tekort komen op dit moment (Schoenaker, De Waard, V Maasakker).

 9. Vlugge Japie

  Ik maak me nog niet zoveel zorgen. Zijn net begonnen met trainen en selectie is nog niet rond. Dat zal ongetwijfeld voor enige onrust zorgen dus vind eigenlijk dat de selectie veel eerder bekend moet zijn. Nu is iedereen nog aan het werken om de selectie te halen i.p.v. gezamenlijk 100% focus naar de Olympische spelen. Eigenlijk moet de Champions Trophy gewoon met de uiteindelijke selectie gespeeld worden, misschien dat enkel de twee reserves dan nog bekend gemaakt moeten worden. Ben nog steeds van mening dat we individueel een stuk beter zijn dan andere landen. Of dat genoeg is voor goud moet nog blijken, maar ik zou ongetwijfeld mijn geld op de dames van Oranje inzetten.

 10. Je kunt de beste selectie van de wereld hebben, maar dan wordt je nog geen Olympisch kampioen. Verliezen van Engeland en de VS hoe vroeg in de voorbereiding ook,is geen goed teken. Blijkt maar weer hoe ondoordacht het was Caldas naar de mannen over te hevelen. Nog los van het feit dat je als bond de boodschap geeft het vrouwenhockey minder belangrijk te vinden dan de mannen. Marijne zal terecht zijn ontslagen maar is beschadigd en lijkt nergens meer aan de bak te komen. Het team is ook beschadigd en moet weer aan een nieuwe coach wennen. En Annan mag het opknappen. Heeft bewezen een goede coach te zijn maar heeft niet veel tijd. Zij is zelf nog zoekende/onzeker en dat maakt veel spelers onzeker. Kortom, zelfs al wordt er door mannen goud gewonnen dan is het maar de vraag of het het allemaal waard is geweest.

 11. Geen goud in Rio

  De dames gaan geen goud winnen en dat komt puur door hun diva gedrag en gebrek aan inzet en het onderschatten vd tegenstander en het overschatten van zichzelf

  Dat ze pas nu, 10 weken voor Rio serieus met de olympische voorbereiding zijn begonnen zegt genoeg. Alle andere landen zitten al sinds begin dit jaar intern terwijl onze dames elkaar vaker niet dan wel zien/hebben gezien

  Wie hen op social media volgt ziet dat ze zich liever met van alles en nog wat bezig houden , behalve met trainen en zich voorbereiden op de OS

  Onze diva’s denken: wij worden toch wel kampioen dus wij hoeven er niet hard voor te werken maar zo werkt dat niet .

  Zelfs niet in dames hockey waar niet zo veel concurrentie is moet er toch nog serieus gewerkt worden want dat goud komt niet vanzelf

  Sven Kramer heeft het altijd over lifestyle sporters en hiermee bedoeld hij die sporters die denken dat ze topsporter zijn maar zich hier totaal niet naar gedragen en het is duidelijk wie hem inspiratie gaf om de term lifestyle sporter te bedenken

  Om olympisch goud te halen moet je alles doen en er alles voor laten en onze dames die doen geen van beiden

 12. Als je de wedstrijden live hebt gezien is het toch wel duidelijk wel speelsters te kort komen. Wanneer zij op de tribune of op de bank zitten merk je toch wel dat NL die zwakke plekken op dit moment nog niet kan oppakken.

  @geen goud in rio: wat weet jij daar nou toch van? Kijk eens naar de andere landen, zie je ook dit soort dingen. Wat dacht van ja Flanagan die is aangehouden met alcohol in haar bloed na een feestje en dat verborgen hield? Vraag is of ze meegaat naar de OS, niet naar de CT.

  Daarnaast hoort een goede coach het schema te bepalen, net als wat Caldas deed (geen drank etc).
  NL heeft ook op een toernooi voor de OS verloren van VS toen Bos haar knieband afscheurde. Ook van België van te voren. Hou toch op, als Annan met de juiste selectie gaat dan hebben ze zeker een goede kans. Houd ze zich vast aan alle oudjes en een hoop Amsterdam dan wordt het heel lastig.

 13. *oppakken als ze wel in het veld staan.

 14. Het probleem is nu ook: door deze verlies partijen net voor de spelen, krijgen andere landen ook steeds meer geloof dat ze echt van Nederland kunnen winnen. Een groot verschil als je het vergelijkt met Beijing en Londen. En ik heb ook begrepen, dan in al deze verschillende wedstrijden er nog veel gewisseld is. Steeds een ander team stond er. Is dat zo kort voor de spelen wel zo slim? Moet ze haar basis team nu niet al redelijk staan hebben? Zodat ze goed op elkaar ingespeeld kunnen raken?

 15. Geen Goud in Rio

  ach beste Lyn zet je oranje bril toch eens af en zie de feiten !

  Onze dames zijn van topsporters tot lifestyle sporters verworden

  Ze trainen niet als topsporters en ze gedragen zich niet als topsporters en dat zie je terug in de resultaten

  Echte topsporters als Ranomi Epke of Sven die lachen om het trainingsschema dat de dames draaien

  Zo’n Sven bv die zit nu al vol in zijn route naar de winter Spelen , terwijl onze dames met nog 10 weken te gaan slechts een partime programma afdraaien

  Dat kunnen we niet serieus nemen en is topsporter onwaardig

  Het doet moet denken aan de dames ten tijden van Sydney , toen ze nog vrolijk een sigaretje in het olym dorp rookten en alles behalve topsport bedreven

  Ook nu zijn de dames fysiek en mentaal niet fit

  Net als in voetbal hebben we nu te maken met een te oude generatie die niet meer het verschil kan maken , maar ja wie O wie durft hen er uit te bonjouren ?

 16. @kees, ja nogal. Welten zegt het ook in een reactie op hockey. Een beetje lacherig, maar het gaat natuurlijk nergens over. 20 had ze er nu nog moeten hebben ipv 24. Na de OT 18.

  Ik ben altijd wel fan van een stofzuiger als Schoenaker geweest, maar ze komt tekort. Ik blijf er ook bij dat ik niet snap dat Jonker als enige spits er is. Vega scoort bv meer. De Waard was ik ook niet kapot van.

 17. Wel grappig dat je maar al te graag van je laat horen als ze verliezen! En nee, ik zeg duidelijk dat als ze zich vast houdt aan de oude garde het heel lastig gaat worden. Misschien even goed lezen!

 18. Ik snap er ook niets van, en geef Geen Goud in Rio hierin gelijk, dat de dames pas nu serieus begonnen zijn met Rio, terwijl de concurrentie al maandenlang bezig is. Zo begin je al met een behoorlijke achterstand. Verder met Kees eens, en wat ik ook al eerder zei, dat het raar is om nu nog van alles uit te proberen. Er moet een basisteam staan, wat op elkaar ingespeeld kan raken. Ik had vooral van Annan verwacht dat ze het mentale aspect zou aanpakken, nadat het team eerder werd afgebluft door Engeland (op EK) en door Argentinië (WHL). Maar daar blijkt nog niets van. Met Jan eens dat het lijkt of Alyson het zelf ook niet precies weet, ze komt onzeker over en aan haar wisselbeleid is chaotisch. Anders dan Max Caldas weet Alyson Annan niet de juiste snaar te raken bij het team en dat baart zorgen. Ik vraag me af of we er na Sjoerd Marijne mee zijn opgeschoten. Ik denk soms wel eens dat hij beter door had kunnen gaan, want ik zag wel beter hockey.

 19. Geen Goud in Rio

  De grootste fout ligt bij de veel te laat begonnen voorbereiding

  Waar op weg naar peking en londen de dames al een jaar van te voren intern zaten en continu bij elkaar zaten en elkaar door en door leerden kennen , zijn ze nu pas serieus met de olympische voorbereiding begonnen

  Welgeteld 10 weken voor Rio !

  Tja als je zo makkelijk denkt goud te halen dan verdien je het ook niet

  Hoe is het mogelijk dat die ervaren dames zijn vergeten wat het kost om olym goud te halen, dat daarvoor echt alles moet kloppen, niets aan het toeval over gelaten moet worden

  Alles moet al een jaar in het teken van Rio staan maar nee hoor de dames zijn met van alles bezig maar niet met hun gouden olympische missie

  Vergelijk dit eens met hoe echte topsporters het doen ?

  Die doen alles voor dat ene gouden doel en laten er alles voor , dat zie ik bij de dames niet terug

  Die denken heel arrogant dat goud vanzelf wel komt , zonder bovenmatige inspanningen

  Wie zo arrogant denkt, die wordt afgestraft

 20. @geen goud: ik hoor je alleen over de dames. Hoort de bond en bondscoach niet het schema te bepalen? Eerst Marijne weg, toen duurde het weer even, nu nog een slectie van 24..

  Engeland is ook maar een maand eerder begonnen, Julia Muller was pas nog op vakantie (selectie wel al bekend), Flanagan met alcohol in het bloed. Waar ligt het dan aan? Alleen de Argentijnse dames zie je continu met stick en met hun mentaliteit en passie kunnen ze het NL erg moeilijk maken.

  marijne moest wel omdat hij beslissingen wilde maken tov van de oude garde, maar als Annan deze alsnog niet maakt wordt het erg lastig.

 21. Zwartkijker

  Ik vind dat er nu wel heel negatief gedaan wordt over de individuele voorbereiding van de speelsters. Daarbij solo sporters als voorbeeld nemen slaat de plank nogal pijnlijk mis in mijn ogen. Dat ga ik niet eens uitleggen.
  Wat mij betreft geen gebrek aan inzet. Wel te korte voorbereiding en veel te onzekere coach. Die opmerking over teveel op Amsterdam hangen snijdt wat mij betreft helaas ook hout (zelf Amsterdammer).
  Is het echt zo dat een veel betere coach als Marijne beschadigd is en niet meer aan de bak komt? De Nederlandse hockey clique was nog toe aan de broodnodige vernieuwing. Daar kan Marijne niet op afgerekend worden.
  Sjoerd Marijne zag nu net wel wat nodig was. Hij zat allen te vroeg op die plek. Eerherstel aan Marijne!
  Helaas is vooral Annan aan het eerherstel van Marijne bezig.

 22. Ik vind de kritiek op Annan nogal voorbarig. Ik denk dat ze juist met deze aanpak de zwakke plekken van Oranje wil aanpakken: fitheid en mentale weerbaarheid en teamvorming. iedereen moet nu knetterhard blijven werken om selectie af te dwingen en dat is precies wat met name de oudere garde nodig heeft. Veel van deze spelers zijn over de top heen, redden het in de HK op 80%, maar in de playoffs en internationaal is dat niet voldoende. Andere landen zetten tegen NL graag een stapje extra en het spelen in vier kwarten is ook niet in het nadeel van fysiek en hard wekende ploegen. Bovendien hebben andere landen ook uitstekend spelersmateriaal in tegenstelling tot sommige reacties doen vermoeden.
  NL scoort nauwelijks meer rechtstreeks uit een strafcorner (van Maasakker is daarin nog het meest succesvol, Paumen na het EK 2015 bij mijn weeten nog maar 1 keer in een oefenseri)) en voor velddoelpunten moeten het tempo en de automatismen nog fors omhoog.
  Ook krijgen we te makkelijk doelpunten tegen momenteel.
  Fysiek wordt het nog wel beter. Ze zitten nog vol in de opbouw (periodisering). Ook op deze wedstrijddagen wordt nog getraind bv. Te laat begonnen vind ik onzin. Ze zijn al het hele seizoen (op de playoff maand en korte vakantie na) drie dagen per week intern op Papendal met deze groep. Ook met 24 spelers kan je op elkaar ingespeeld raken, wellicht beter omdat je dan met twee teams kunt oefenen.
  Voorts kan je de dames als semiprof niet vergelijken met full profs als Epke, Sven en Ranomi. Natuurlijk werken die hard, maar zij hoeven zich geen zorgen te maken over brood op de plank, hetgeen voor veel hockeydames nog wel geldt. Ben het wel eens dat sommige oudgedienden wat minder diva gedrag mogen vertonen en het nu eerst op het veld moeten laten zien.
  Over het ‘gemak’ waarmee we minimaal goud moeten halen kan ik slechts zeggen dat ‘we’ na 2011 geen europees kampioen meer zijn geworden en ook de laatste HWL niet hebben gewonnen. Niets gaat vanzelf dus enige terughoudenheid en keihard werken is op zijn plaats. Volgens mij is dat in lijn met wat de bondscoach hierover heeft gezegd.

 23. Ik hoop echt dat ik het mis heb wat Alyson Annan betreft en bovendien kun je ook niet alles in de schoenen van de coach schuiven. De toppers laten zich te weinig gelden. Het meest schrijnend was dit in de finale tegen Engeland op het EK. Ook een Lidewij Welten heeft het niet in zich om de ploeg op sleeptouw te nemen. Toch denk ik dat de werkwijze van Annan zich meer leent voor de langere termijn en dat zou betekenen dat de CT en Rio nu te vroeg komen. Dat zou zonde zijn. Vandaar dat ik nu liever eerst een pragmatische aanpak zie, zodat er op korte termijn gepiekt kan worden.

 24. Uiteindelijk telt toch alleen wat ze in Rio laten zien. Er zijn er een aantal die ze finaal komen afbranden na een nederlaag, maar ik kan me herinneren dat tijdens een oefenserie in Maleisie de dames uitstekende resultaten neerzetten. HWL, tsja een 5e plek is teleurstellend maar je kan altijd een keer verliezen van Argentinië en dat systeem slaat natuurlijk nergens op.

  Ik vermoed zelf dat een aan oudgediende ook nog niet zo zeker is van hun plekje en dat een hoop onrust meebrengt mentaal. een aantal speelsters na een blessure nu pas terugkomen (Schoenaker, de Waard)waar je vraagtekens bij kunt zetten waarom zij überhaupt boven een Vega of Zerbo in aanmerking zijn gekomen.

  Ik mis Caldas wel met vorm is king, maar wie weet wat Annan achter de schermen uitvoert en is het voor een aantal speelsters een laatste kans om de vorm te laten zien. Ik ben er bijna van overtuigd dat Kreekelaar een plekje krijgt en Nunnink kan ik me bijna ook niet anders voorstellen.
  Wat de Amsterdamse enclave zou ik alleen Stam en Schoenaker uit de selectie zetten. De andere dames Verschoor, De Goede, Van Male, Hoog zou ik wel meenemen. Zelfde geldt voor Jonker, maar ook omdat er verder geen goalgetter bij is.

  Vind het wel typisch Nederlands dat als ze winnen er geen reactie komt of nog een negatieve en bij verlies er zo 25 staan.

 25. Lynn,

  Topsport is heel weinig verliezen en leren van je verlies. Als je verliezen net zo benadert als overwinningen heb je het over recreatiesport.
  Dat heeft niets met “typisch” Nederlands te maken.

  Kortom natuurlijk levert verliezen reacties op, waarvan 1/3 (8x) van alle reacties van jezelf………. Of zijn het allemaal verschillende lynnen.

Reageer

Contact Us