Regerend landskampioene zaal Laren terug bij af
Laren is de regerend landskampioen in de zaal.

Regerend landskampioene zaal Laren terug bij af

Dit weekend begint het starttoernooi voor de Hoofdklasse dames en heren. De nog steeds regerend Nederlands landskampioene zaal Laren, neemt het op tegen HDM en Hurley. Alle speelsters die twee jaar geleden landskampioen werden, zijn vertrokken. Met de nieuwe coaches Bastiaan van Veelen en Maarten Bosman, moet de club in de zaal weer bij ‘af’ beginnen.

Dit jaar zien we geen Pam van Asperen, Laura Marrell, Macey de Ruiter, Mila Muyselaar en Julia Müller in de selectie van Laren. Alle speelsters die twee jaar geleden landskampioen werden, hebben de club verlaten of zijn gestopt. Laren is op het veld ondertussen gedegradeerd naar de promotieklasse, maar in de zaal spelen zij nog gewoon in de Hoofdklasse. Sterker nog, doordat Laren landskampioen werd, spelen zij later dit jaar ook nog het Europees Kampioenschap in eigen land.

Afgelopen week startte de voorbereiding van Laren. Een oefenwedstrijd tegen Gooische moest al om 15.00 uur in de middag worden gespeeld. Een jong en fris Laren zocht naar het juiste systeem, overleefde bij 0-2 achterstand een gemiste strafbal van Gooische en speelde uiteindelijk nog knap gelijk.

Nieuwe gezichten

Bij Laren zagen we deze week dus een totaal nieuw team in vergelijking met twee jaar geleden. Ook de staf dit dit jaar de dames van Laren gaat coachen in de zaal, is nieuw. Bastiaan van Veelen op het veld trainer bij Huizen en Maarten Bosman, coach bij de dames HBS nemen het stokje over. De twee nieuwe coaches krijgen de uitdaging om met een ‘nieuw’ laren de titel in de Hoofdklasse zaal te verdedigen. De club stelde van Veelen aan als hoofdcoach en Bosman als assistent. Toch ziet van Veelen deze rolverdeling graag anders: “De club heeft dit zo aangegeven, maar wij zien het een beetje anders. We zijn gelijk van elkaar. De ene keer is Maarten aan het woord, de andere keer ik. Alles gaat bij ons in overleg”.

Onder andere aanvalster Djoeke Vogel zal bij Laren de kar moeten trekken.
Onder andere aanvalster Djoeke Vogel zal bij Laren de kar moeten trekken. Foto: Roel Ubels

Heropbouw

Waar Darren Cheesman anderhalf jaar geleden met Laren probeerde om ook een heropbouw te organiseren, zijn het nu dus van Veelen en Bosman die dat in de zaal gaan proberen. Echter de titel ‘regerend landskampioene’ is voor Van Veelen een titel met teveel belading: “Ik vind het lastig dat men ons ziet als titelkandidaat. We hebben een heel nieuw team, die in heropbouw is. Je ziet niemand meer terug in de zaal die twee jaar geleden landskampioen werd, al deze ervaring is weg. De oudere speelsters zoals Cecile Knuvers en Djoeke Vogel zullen de kar moeten trekken. Er is veel talent in ons team, Yasmin Bergkamp zou bijvoorbeeld ook kunnen gaan pieken. Strijden om het kampioenschap, dat denk ik niet. Laten we vooral veel met elkaar gaan leren, zodat ze op langere termijn er iets aan gaan hebben”.

Bekend gezicht

Toch is er één naam niet helemaal nieuw bij de damesselectie van Laren. Maarten Bosman was er twee jaar geleden ook bij als video-analist toen Laren landskampioen in de zaal werd. Dit jaar is hij samen met van Veelen eindverantwoordelijk bij de dames: “In totaal heb ik zes jaar bij Laren gewerkt. Op het veld ben ik bij HBS actief, toen Hanneke Smabers mij belde om bij Laren in de zaal te helpen bij de dames, vond ik dat fantastisch om op te pakken”.

Het zal voor regerend landskampioene Laren dit jaar lastig worden om een medaille in de Hoofdklasse te pakken.
Het zal voor regerend landskampioene Laren dit jaar lastig worden om een medaille in de Hoofdklasse zaal te pakken. Foto: Roel Ubels

Geen illusies

Ook Bosman is bescheiden als we het hebben over de aspiraties van Laren: “We hebben nog niet met elkaar gesproken over doelen. Op dit moment weten we nog niet waar we staan. Dit is mede debet aan het feit dat we vorig jaar niet hebben gespeeld. Dit jaar moeten we de competitie op een andere manier gaan spelen. We spelen namelijk dit jaar voor het eerst maar een keer tegen elkaar. Ik heb niet de illusie dat wij van de grote clubs dit jaar zo maar even gaan winnen. We starten dit jaar weer opnieuw met een nieuw team”.

Reageer