Rick Mathijssen: ‘Het heeft er geen moment in gezeten’

(c) Roel Ubels

“Een enorme deceptie. Het heeft er geen moment in gezeten.” Het was de harde, maar wel juiste conclusie van Amsterdam-coach Rick Mathijssen na afloop van het tweede duel in de finale van de play-offs tegen Den Bosch.

Nadat Amsterdam donderdag het eerste duel had verloren (3-2) door een doelpunt in de slotminuut van Marlies Verbruggen, moest de ploeg zaterdag winnen om een derde en beslissende wedstrijd af te dwingen. Een overwinning in dat tweede duel zat er echter geen moment in voor de Amsterdammers, die op eigen veld met 4-1 werden verslagen door Den Bosch, dat zich voor de 19de keer tot beste ploeg van Nederland kroonde.

Geen vuist

“Zij waren eigenlijk overal op het veld sterker. Zij bepaalden wat er gebeurde en waren als team dwingend. Wij konden niet een vuist maken om ons in de wedstrijd te knokken”, zegt Mathijssen.

Den Bosch nam al na zes minuten spelen een voorsprong. Pleun van der Plas rondde de voorzet van Lieke Hulsen doeltreffend af, waarna Ireen van den Assem nog voor rust de voorsprong verdubbelde met een rake strafcorner. In de tweede helft liep de Bossche ploeg uit naar 0-4 via Margot van Geffen en de afscheidnemende Verbruggen.

Koning staat in de weg

Amsterdam had nauwelijks iets in te brengen. En als de ploeg gevaarlijk was stuitte het op keepster Josine Koning, die pas in de slotfase een doelpunt moest incasseren van Charlotte Vega. “Josine heeft een paar ongelooflijk mooie ballen tegengehouden”, complimenteert Mathijssen de keepster van Den Bosch. “Dat waren onze strohalmen. Het waren echt wel goede kansen die we creëerden. Zij maakten de kansen wel en dan kom je letterlijk niet dichterbij. Op een gegeven moment wordt het een lastig verhaal.”

Mathijssen probeerde tussen de kwarten en bij rust het tij te keren. “Je gaat kijken of je positioneel iets kan doen. Je probeert of je wat meer druk op hen krijgt. Je probeert ervoor te zorgen dat de speelsters de schroom van zich afgooien. Je neemt de cornervarianten, directe corners door. Daar blijf je op hameren, maar ergens lukte het ons gewoon echt niet om ons in de wedstrijd te knokken.”

Favorietenrol niet waargemaakt

Amsterdam was geen schim van de ploeg die de reguliere competitie domineerde. Met 21 overwinningen uit 22 duels eindigden de Amsterdammers als eerste in de Hoofdklasse. Het leek erop dat de ploeg de hegemonie van Den Bosch zou doorbreken, maar Amsterdam kon de favorietenrol in de play-offs uiteindelijk niet waarmaken.

“Het echt pieken in de play-offs, dat is toch iets anders”, gaat Mathijssen verder. “We dachten dat we daarin goed bezig waren, maar onder hoogspanning zo’n wedstrijd spelen, wanneer het echt moet, dat is toch iets anders. En dat is de volgende stap die we zullen moeten gaan zetten. Daar zullen we een plan voor moeten bedenken voor komend jaar.”

Moeilijk nabootsen

“Het is lastig om daar nu een kant en klaar antwoord op te hebben, omdat het iets is wat je moeilijk kan trainen. Het gaat erom dat je in die wedstrijd onder die druk het doet. Dat is heel moeilijk om na te bootsen.”

Ondanks het verlies in de titelstrijd ziet Mathijssen ook goede punten. “Ik ben trots en blij over de ontwikkeling van een heleboel speelsters. Over een jaar zijn er een heleboel mensen beter geworden. Ook als team zijn dichterbij gekomen. De play-offs spelen en zeker de finale daar houden we een hele nare nasmaak aan over en dat zullen we volgend jaar echt beter moeten doen.”

Meer Amsterdam-Den Bosch:
Lees het interview met Maartje Krekelaar
Bekijk de samenvatting van het duel tussen Amsterdam en Den Bosch
Bekijk de foto’s van het duel tussen Amsterdam en Den Bosch

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

mike

Je vraagt je soms af…dit scenario zie je toch van verre aankomen.

Waarom in godsnaam hier niet iets mee gedaan het AFGELOPEN jaar?

Vernederd in eigen huis, terwijl je meerdere ervaren internationals in je team hebt rondlopen.

Een ware afgang, waarvan je alleen maar mag hopen dat coach, begeleiding en bestuur hier op een of andere manier conclusies aan verbinden…

henk

Ik hoop dat Rick even gaat kijken hoe hij er zelf bij zat….. Hij moet er altijd staan als coach voor zijn speelsters, maar na vijf minuten zat hij er al bij als een zak zand. Amsterdam moet zich schamen met zo’n coach. Als het goed loopt, loopt hij vooraan en als het slecht is laten hij meiden alleen.

Een coach die denkt dat hij een topper is, maar eigenlijk is het een matige coach.

Calimero

@mike en henk. Lekker makkelijk boys..!!

Rob

Het verschil in deze wedstrijd zat in het mentale waarop Amsterdam het verloor. Deels is dat natuurlijk te duiden aan de wedstrijd van donderdag die je in de laatste minuut weggeeft. Daar krijgt Den Bosch natuurlijk een mega grote boost van. Die kijken ook naar hoe Amsterdam speelt, en op donderdag mocht er nog wel extra power bij. Dat hebben we zaterdag zeker gezien. Den Bosch ging even een paar stappen harder. Zochten met de juiste speelsters van Amsterdam de 1op1 duels op. En toen er werd gescoord ging er toch een soort wond bij Amsterdam open. Tja Den Bosch heeft een hele grote vechtlust, die gaan door. En het liefst nog even wat harder dan ervoor. Is het de coach aan te wijzen? Deels wel, ik irriteerde mij al aan het feit dat Mathijssen na de eerste wedstrijd al gelijk zei dat de laatste strafcorner onterecht was gegeven. Terwijl elke speelster van Den Bosch op dat moment het volgende wel wist: Amsterdam heeft geen video ref; En als je een kans krijgt op wat voor manier maar ook om een strafcorner te halen doe je dat. Dus Lidewij Welten in dit geval, wist dat. Is ervaren, valt nog even extra, en de scheids geeft je een strafcorner mee. Discussie krijg je niet…… Mathijssen had dat van te voren kunnen weten, moment dat je geen videoref meer hebt, lijkt het mij logisch dat je je speelsters instrueert wat voorzichtiger de duels in te gaan. Want je weet dat de corner van vd Assem, maar ook die van Matla, heel sterk zijn. Het is gewoon huiswerk doen. Maar ook voor de speelsters van het team, je weet waarop je een wedstrijd kan verliezen. En dat zijn gewoon kleine details. Dus ik concludeer dat het gewoon een slechte prestatie is van het hele team. Vond het verschil zaterdag wel heel groot, bij Den Bosch klopte heel veel. Ook als ze niet in balbezit waren, stond het als een huis. Alle speelsters verkeerden in bloedvorm. Van verschillende speelsters heb ik hele mooie acties gezien. Amsterdam speelde het niet heel slecht moet ik zeggen, maar het vuur was er simpelweg gewoon niet. Het geloof ontbrak, dat je Den Bosch kan verslaan. Er waren zeker wel speelsters die het probeerden, maar als individu of met zijn 2en is dat heel lastig. Het gene wat ze miste was het team gevoel, en het voor elkaar, en met elkaar extra stappen zetten. (Wat ik bij Den Bosch wel zag). Donderdag allemaal een grote mond, maar daar is zaterdag dan ook niets van te zien geweest, jammer. Ik had het wel mooi gevonden om een spannendere wedstrijd te zien. Ook al ben ik supporter van Den Bosch, was dat wel leuker geweest…….. Vrij terecht dat Den Bosch landskampioen is! Misschien heb ik een lichte zwart gele bril op. Ik probeer het van 2 kanten te zien. Niet alles is Mathijssen aan te wijzen, maar hij mag er soms wel meer zijn voor zijn ploeg!

mike@calimero

INDERDAAD, ERG MAKKELIJK en wel hierom; je weet met een bijna 100% zekerheid in Augustus 2017 dat deze finale eraan zit te komen.

Die meiden van Amsterdam kunnen hockeyen en doen technisch niet onder voor de dames van Den Bosch lijkt me.
De techniek moet je bijhouden gedurende het seizoen, maar bovenal zorgen dat het team retefit is en mentaal deze strijd aan kan.

Die fitheid van Amsterdam heb ik geen mening over, maar duidelijk is dat de mentale weerbaarheid bedroevend is en daar heeft de staf dus volledig gefaald.

Eenvoudiger kan ik het niet verwoorden Calimero.

lynn

Tsja, ik denk dat je na 3 jaar best wel eens hard mag zijn. Iedereen weet dat het dit jaar Amsterdam – DB ging worden. SCHC zat er vorige jaren wel dichtbij, maar had de vorm niet en misschien wel de pech DB te treffen in de halve finales. Ik geloof dat er veel op dit forum op Amsterdam ingezet hadden omdat zij de vorm hadden. Leuk, maar finales win je niet alleen op in vorm zijn.

DB heeft het gewoon harstikke slim gedaan
Toen ze de wedstrijd tegen Amsterdam verloren had ik het idee dat Amsterdam wat zand in de ogen gestrooid werd. Welten deed natuurlijk niet mee en het was allemaal wat slappe was. Of dat echt zo is dat is niet te zeggen.

Over die strafcorner in de eerste wedstrijd. Behalve dat hij het onterecht vond, was hij ook kwaad over het feit dat deze in de laatste 30 seconden gegegeven wordt. Dat laatste vind ik een beetje vreemd, want bij een overtreding (los van of deze nu terecht of onterecht gegeven wordt, maar goed geen videoref) volgt er een sanctie. Natuurlijk zoeken speelsters dat duel op, zorg dat je de scheidsrechter geen aanleiding geeft om deze te geven. Erg onhandig van Amsterdam

In de tweede wedstrijd was het na de 0-1 meteen gedaan bij de meeste speelsters van Amsterdam.

Daar mag je wel als coach naar jezelf kijken. Kijk even naar de OS 16 waarin NL had moeten winnen met denk ik wel 8-3 van GB. Op het moment voor de shootouts knakt het bij de dames en ook bij Annan (die tegen Duitsland al op van de zenuwen was). GB geloofde erin op 3-3 te komen als team en ze te kunnen verslaan met SO wat ook gebeurde. Annan heeft wel in de spiegel gekeken. Wat heeft Matthijsen anders gedaan na elk jaar? Het is elk jaar hetzelfde liedje en Mathijssen kan zijn speelsters ook niet het geloof geven dat ze kunnen winnen. Ook tacktisch heeft DB elk jaar een antwoord op AMS.
Het ligt natuurlijk niet alleen aan Mathijssen, ook aan de groep maar kom op je mag een coach best iets aanrekenen.

Mariëlle

Het heeft er bij Rick Matthijssen nooit ingezeten. Inderdaad een coach zonder uitstraling en gewoon niet slim genoeg voor dit niveau. Hij krijgt
ze als team niet verder op mentaal en zeker ook niet op tactisch niveau. De spelwijze lukt natuurlijk prima tegen mindere tegenstanders maar niet tegen Den Bosch. En over een plan B is blijkbaar niet nagedacht. Zo’n coach kan beter weer naar Hurley terug. Hetzelfde als bij Annan. Als je maar veel individuele spelers hebt die veel kwaliteit hebben dan win je wel ondanks dat je als team ver onder je niveau speelt. Amsterdam heeft gewoon geen knokkers en de enige spelintelligentie zit bij De Goede en die was dolende. De jonge speelsters zijn natuurlijk technisch heel goed maar dit zijn ook weer geen knokkers (want dat kun je als jonge speelster ook zijn) en ook geen tactisch sterke speelsters. Amsterdam zal echt aan het team moeten werken om hier iets van te maken.

Calimero

Beste Raoul, het spijt me. Volgens de kenners hierboven is het Landkampioenschap niet te danken aan jullie en alles wat jullie er aan gedaan hebben maar aan de “falende coach” van de tegenstander. Ik vind overigens van niet. Ik vind dat jullie alles zelf hebben afgedwongen. Van harte gefeliciteerd!

mike@calimero

Wat krijgen we nou?:)

Als ik een commentaar schrijf over het falen van Amsterdam en jij dit afdoet met ‘lekker makkelijk’, dan ga ik er gevoegelijk vanuit dat dit slaat op datgene wat ik opschrijf.

Nee dus? Het gaat je kennelijk om de zege van Den Bosch. Nou beste kerel/dame…daar is werkelijk niets op af te dingen. Den Bosch heeft Amsterdam overklast en afgetroefd en zijn met name erg goed in datgene wat Amsterdam juist niet beheerst.
Hulde daarvoor en in Amsterdam dienen ze de zaken beduidend anders aan te pakken…

lynn

Wat een onzinnige opmerking Callimero. DB heeft Amsterdam in werkelijk alles overklast de tweede wedstrijd. Meer dan terecht gewonnen en ik heb vaker de opmerking gemaakt dat Ehren de meest onderschatte coach is van NL. Echter is het de afgelopen 3 jaar hetzelfde liedje bij AMS en het valt Mathijssen en team met deze kwaliteiten ZEKER aan te rekenen dat ze daar geen antwoord op hebben. Dus ik zeg Amsterdam sla een andere weg in met iemand die wel het geloof in jullie kan brengen, want DB is te goed in finales.

Calimero

Jullie lezen niet goed..

lynn

Wij lezen dus allemaal niet goed? Lijkt me sterk. Iedereen geeft hiet een reactie op het feit dat Amsterdam geen antwoord heeft na 3 jaar op DB. Dan kun je heel leuk alle varianten doornemen, postities wisselen, feit is dat je geen antwoord hebt en je speelsters er niet in kan laten geloven. DB had overal een antwoord op en Koning stond fantastisch te keepen.

De Goede: gelijk 3 speelsters erop want iedereen weet dat het vanuit haar moet komen, DB achterin stap feller, voor 1 op 1, druk op speelsters die daar niet mee om kunnen gaan.

hmmm

Dus Den Bosch had overal een antwoord op. Toch kwamen er ballen bij keeper Koning die gelukkig fantastisch stond te keepen!
Ik ben geneigd om te concluderen dat Den Bosch niet overal een antwoord op had en Amsterdam wel degelijk een kans heeft gehad.

mike@calimero

Ik heb je nog serieus van repliek gediend; tevergeefs en zonde van mijn tijd.

Met je laatste bijdrage heb je definitief je infantiliteit bewezen. Succes verder.

Calimero

@mike ik heb je geen moment serieus genomen en @lynn met jullie bedoel ik Mike en andere lynn. Die mijn opmerking niet goed lezen. Maar voor de duidelijkheid. Wat ik bedoel is dat het heel makkelijk is de suggestie te wekken dat de coach van Amsterdam de oorzaak is van het verlies van Amsterdam. Ik vind dat onzin. Amsterdam heeft verloren van Den Bosch (niet van haar eigen coach) en Den Bosch verdienen daarom alle credits ipv het ongefundeerd zwart maken van een coach.

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.