Rotterdam-voorzitter Diederik Chevalier is teleurgesteld in de keuzes van de KNHB - Hoofdklasse Hockey Nederland

Rotterdam-voorzitter Diederik Chevalier is teleurgesteld in de keuzes van de KNHB

De KNHB maakte afgelopen week bekend dat de Hoofdklasse per direct is gestopt. Ook maakte de bond bekend dat bij de heren, Bloemendaal, Den Bosch en HGC een aanwijsplek krijgen voor de komende EHL. Een opmerkelijke keuze, want waarom wordt bijvoorbeeld HC Rotterdam niet aangewezen? Hoofdklassehockey vroeg het de voorzitter van de club, Diederik Chevalier.

De Hoofdklassecompetitie is per direct gestopt. Er wordt geen kampioen aangewezen, er gaat niemand promoveren/degraderen en bij de heren worden Bloemendaal, Den Bosch en HGC aangewezen om komend jaar de EHL te mogen spelen. Dit was in het kort wat de KNHB aan hockeyend Nederland liet weten. Een snelle en duidelijke boodschap die door de clubs maar geaccepteerd moest worden. Diederik Chevalier, die voorzitter is van HC Rotterdam laat het volgende er over los: ‘Laat ik voorop stellen dat de gezondheid van onze bevolking het allerbelangrijkste is in Nederland. Ik begrijp goed dat de KNHB de competitie per direct laat stoppen. Ook als club vinden wij het belangrijk dat we ons houden aan de richtlijnen die het RIVM ons heeft opgesteld. Ondanks het feit dat ik natuurlijk een belang heb, vind ik het intern lastig uit te leggen dat onze club bijvoorbeeld geen aanwijs plek heeft gekregen voor de komende EHL’.

Het mag inderdaad een opmerkelijke keuze van de KNHB zijn dat clubs zoals Den Bosch en HGC worden gekozen boven HC Rotterdam. De bond heeft gekeken naar de tussenstand op 8 maart en heeft aan de hand van die stand besloten dat Den Bosch en HGC er beter voor staan dan HC Rotterdam. Chevalier legt uit: ‘In België is er gekeken hoe de stand was halverwege het seizoen. Naar mijn idee een logische en ook de meest eerlijke manier om de aanwijsplekken voor de EHL te bepalen. Na 11 speelrondes stonden wij op de tweede plek (26 punten) achter Bloemendaal (30 punten). HGC (25), Den Bosch (24) en Kampong (20) stonden toen nog achter ons. De laatste vier speelrondes hebben wij de punten laten liggen, waardoor wij dus nu volgens de bond net naast een aanwijs plek grijpen’.

Diederik Chevalier laat weten dat hij is teleurgesteld dat de KNHB geen EHL ticket voor HC Rotterdam heeft gereserveerd
Diederik Chevalier laat weten dat hij is teleurgesteld dat de KNHB geen EHL ticket voor HC Rotterdam heeft gereserveerd.

Reactie KNHB

In tegenstelling tot in het voetbal speelt het financiële aspect geen rol. De EHL levert de hockeyclub geen extra verdiensten op. Toch is het volgens Chevalier wel belangrijk om bij de bond uitleg te krijgen omtrent het besluit: ‘Onze spelers zijn boos en teleurgesteld. Waarom zouden zij niet mee mogen doen aan de EHL? En waarom heeft de bond 8 maart als uitgangspunt gekozen om te bepalen wie er naar de EHL mag? Ik kan het de staf en de spelers niet uitleggen. Afgelopen week heb ik directeur Erik Gerritsen en voorzitter Erik Cornelissen van de KNHB een e-mail gestuurd om tekst en uitleg. Tot op heden heb ik nog niets van de KNHB gehoord. Ik hoop binnenkort verduidelijking te krijgen, zodat ik het op onze club ook kan uitleggen.

Problemen herstart van de competitie

Waar het kabinet bekend maakte dat evenementen niet voor 1 september georganiseerd mogen worden, lijkt er ook een probleem voor de herstart van de nieuwe competitie te komen. Mogen clubhuizen namelijk wel weer open voor alle leden voor 1 september, of moeten zij ook wachten met het openen van de hekken voor de senioren? Dit kan een probleem zijn voor de herstart van de Hoofdklasse, want spelers hebben over het algemeen drie weken de tijd nodig om speelklaar te zijn voor het nieuwe seizoen. ‘Komende week proberen wij de mini’s en de jongste jeugd alweer op het hockeyveld te krijgen. Een hele organisatie, want met 1.700 jeugdleden moet er veel geregeld worden. Ouders mogen bijvoorbeeld niet ‘langs-de-lijn’ staan. Samen met de gemeente zijn we nu een plan aan het uitwerken. Ik hoop dat we in augustus meer versoepeling van de regels krijgen. Op deze manier zouden we op tijd kunnen starten met de Hoofdklasse op 1 september, vertelt Chevalier die afgelopen jaar lieten weten erg trots te zijn op de jeugdopleiding van de club.

Beëindiging spelerscontracten

Dat de competitie op 1 september moet gaan starten, lijkt essentieel te gaan worden voor de hockeycompetitie 2020-2021. De EHF probeert namelijk nog komend jaar de EHL van 2018-2019 te organiseren. Het zou dus kunnen dat er in het nieuwe seizoen twee EHL’s (2018-2019 en 2019-2020) georganiseerd gaan worden. Ook staat de FIH Pro League, het EK Hockey en als klapstuk de Olympische Spelen op het programma. Een vol programma die volgens Chevalier goed aangestuurd moet worden vanuit de KNHB: ‘Het is voor geen enkele club geheim dat iedereen terug moet in zijn begroting. Ook zullen wij keuzes moeten maken op financieel en organisatorisch gebied. We zullen komend jaar minder internationals op de spelerslijst gaan zetten. Want immers, deze internationals zullen door de verschillende landen worden opgeroepen om richting de Spelen meer voor eigen land te moeten spelen. Als club wordt het dan extra lastig om dit volle programma te combineren met clubhockey. We zullen daarom dan ook moeten besluiten om voor het nieuwe hockeyseizoen een aantal contracten niet te gaan verlengen’.

Door: Hans Hofstra

 

 

Comments (2)

 1. Sascha Tamarinof

  Een oneigenlijk argument van de praeses van de HC Rotterdam,

  De huidige stand is een eerlijkere maatstaf dan de stand na 11 speelrondes…. 11? Waarom geen 8 of 9 of 4?

  Prima zo KNHB! Een wijs besluit gezien de Corona omstandigheden.

  • Redactie Hoofdklassehockey.nl

   Halverwege het seizoen, dus na 11 wedstrijden heeft iedereen 1x tegen elkaar gespeeld. Zou dit niet de meest logische keuze zijn om aanwijsplekken te bepalen?

Reageer