Round-up Champions Trophy (d): Oranje te sterk voor VS

De Oranjedames hebben bondscoach Alyson Annan een mooie verjaardagscadeau bezorgd. Het team won donderdag ook de derde wedstrijd tijdens de Champions Trophy. De Verenigde Staten werden in Londen met 4-1 verslagen. Eerder op de dag was Argentinië met 2-1 te sterk voor Australië en Nieuw-Zeeland boekte de eerste zege van het toernooi door Groot-Brittannië met 1-0 te verslaan.

Nederland-Verenigde Staten 4-1
Nederland, waarvoor Maria Verschoor haar 50ste interland speelde, begon sterk aan het duel. Al na tien minuten leidde Oranje met 2-0. Het eerste doelpunt viel al na drie minuten. Lidewij Welten sloeg de bal vanaf eigen helft naar voren. De bal werd gemist door een paar speelsters, waarna Kitty van Male haar stick tegen de bal zette en keepster Jackie Briggs kansloos liet.

In eerste instantie keurde de scheidsrechter het doelpunt af. Zij dacht dat de bal via de voet van Van Male in het doel belandde, maar de video-umpire overrulede haar.

Oranje snel op 2-0

Welten stond zeven minuten later ook aan de basis van het tweede Nederlandse doelpunt. Ze gaf de bal aan Carlien Dirkse van den Heuvel, die Briggs verschalkte.

In het tweede kwart kreeg Oranje twee goede kansen om de score te vergroten. Een backhand van Ellen Hoog stuitte op Briggs en Naomi van As pushte de bal over het Amerikaanse doel.

VS benut eerste corner

De eerste strafcorner van het duel werd verdiend door de Verenigde Staten. Net als tijdens de duels in het kader van de Rabo Super Serie scoorden de Amerikanen opnieuw met een variant. Kelsey Kolojejchick veranderde de bal van richting waardoor keepster Joyce Sombroek kansloos was: 2-1.

Vlak voor rust tilde Oranje de marge weer naar twee. Na twee assists was Welten dit keer zelf het eindstation. Na een lange corner werd door Hoog in de cirkel geslagen. De Amerikaanse verdedigster tikte de bal weg, maar precies in de stick van Welten. Het was voor de aanvalster een koud kunstje om de bal in het doel te tikken. Het was de 250ste treffer van Oranje in de historie van de Champions Trophy.

Welten scoort

In de tweede helft maakte Welten er 4-1 van. Een mooie diagonale pass vanaf links bereikte de vrijstaande speelster van Den Bosch. Welten haalde uit. De bal leek naast te gaan, maar via de stick van Briggs belandde de bal alsnog in het doel. Even later leek Welten haar derde doelpunt van de avond maken, maar dit keer redde Briggs.

In dat derde kwart was de Verenigde Staten meer in de Nederlandse cirkel te vinden dan in de gehele eerste helft. Het leverde de Amerikanen geen doelpunt op. Oranje had weinig te duchten van de Verenigde Staten en was veruit de bovenliggende partij.

Dichtbij vijfde goal

In het laatste kwart was Nederland dichtbij een vijfde treffer. Van Male speelde twee verdedigsters uit, maar kon haar prima actie niet belonen. Haar inzet ging voorlangs het Amerikaanse doel. Een backhandschot van Xan de Waard kwam op de paal terecht.

1-0 Kitty van Male
2-0 Carlien Dirkse van den Heuvel
2-1 Kelsey Kolojejchick (sc)
3-1 Lidewij Welten
4-1 Lidewij Welten

Bekijk hier de samenvatting van de NOS

Australië-Argentinië 1-2
Een foute breedtepass van Argentinië leidde tot de eerste kans voor Australië. Emily Smith reageerde attent, haalde uit, maar haar schot werd door doelman Belen Succi met de stick uit het doel gehouden. Even later gaf Georgie Parker een voorzet met de backhand. Grace Stewart kon echter haar stick niet tegen de bal zetten.

Argentinië kreeg de eerste strafcorner van het duel toegekend. De inzet van Noel Barrionuevo werd door keepster Ashlee Wells met de klomp onschadelijk gemaakt.

Videoreferral

In het tweede kwart leek Australië op voorsprong te komen. Het doelpunt werd geannuleerd nadat Argentinië om een videoreferral had gevraagd. De bal, die in de cirkel werd geslagen, belandde volgens de video-umpire niet via Kathryn Slattery in het doel en daarom werd de goal niet toegekend.

De Australische aanvoerder Madonna Blyth protesteerde vervolgens bij de scheidsrechter omdat uit de videobeelden bleek dat een Argentijnse verdediger de bal met haar voet had aangeraakt. Dat zou betekenen dat Australië recht zou hebben op een strafcorner. Het protest leverde geen corner op, maar een groene kaart voor Blyth.

Kans voor Australië

Even later kreeg Australië dan wel een strafcorner. Succi bracht redding op een schot van Jodie Kenny. Parker was vervolgens dichtbij de openingstreffer voor Australië. Ze dook uit de rug van een Argentijnse verdediger. Parker lifte de bal over Succi, maar haar inzet miste richting en ging naast.

Argentinië drong aan, maar twee corners leverden niet het gewenste resultaat op. Een uitbraak via Carla Rebecchi was gevaarlijk, maar Delfina Merino kwam net een paar passen te kort om haar stick tegen de voorzet te zetten.

Rebecchi voor eigen succes

Toen Argentinië opnieuw in de Australische cirkel verscheen, besloot Rebecchi voor eigen succes te gaan. Het was beter geweest als ze de bal had afgespeeld. Vanuit een moeilijke hoek leverde het schot van Rebecchi geen succes op.

Net als in het eerste kwart zette Australië in het derde kwart Argentinië vanaf de afslag onder druk. Het leverde twee strafcorners op, waarvan de laatste door Kenny op de lat werd gepusht. Even later lag de bal in het Argentijnse doel, maar opnieuw werd de treffer geannuleerd door de video-umpire.

Gevaarlijk spel

Het schot van Parker verdween via de rug van Julia Gomes van Argentinië in het doel en dus gevaarlijk spel van Australië, zo luidde het oordeel.

Zodoende bleef het 0-0, maar de brilstand werd niet lang gehandhaafd. Het was Argentinië dat op voorsprong kwam. Uit de vierde Argentijnse strafcorner schoot Barrionuevo raak.

Rebecchi scoort 2-0

In het vierde kwart ging Argentinië op zoek naar een tweede treffer. Maria Granatto en Merino waren dichtbij, maar de inzet van beiden belandde naast het doel van Wells. Het was Rebecchi die de stand op 0-2 bracht. De aanvoerder rende met de bal aan de stick over het halve veld, hield Kenny van zich af, waarna ze doeltreffend uithaalde.

Hiermee leek het duel beslist, maar Australië kwam terug. Kathryn Slattery pakte haar eigen rebound nadat haar schot werd geblokt. Terwijl ze viel, zette Slattery haar stick tegen de bal. Het backhandschot was Succi te machtig: 1-2.

0-1 Noel Barrionuevo (sc)
0-2 Carla Rebecchi
1-2 Kathryn Slattery

Nieuw-Zeeland-Groot-Brittannië 1-0
Voor beide teams stond er veel op het spel. Er moest gewonnen worden om nog een rol van betekenis te kunnen spelen tijdens deze Champions Trophy. Nieuw-Zeeland stond na twee wedstrijden nog op de hatelijke nul. Groot-Brittannië had slechts één punt overgehouden aan de eerste twee wedstrijden.

Groot-Brittannië leek nog niet wakker na de afslag, want na vijftig seconden lag de bal al in het Britse doel. Stacey Michelsen pikte de bal op en snelde de cirkel in. Niemand legde de Nieuw-Zeelandse een strobreed in de weg, waarna ze keepster Maddie Hinch omspeelde en de bal in het doel tikte.

Kansenverhouding

Daarna kreeg Nieuw-Zeeland kansen op de voorsprong te vergroten, maar Anita McLaren maaide over de bal heen en een schot van Kirsten Pearce werd door Hinch onschadelijk gemaakt. Groot-Brittannië stelde hier weinig tegenover. De ploeg kreeg twee strafcorners, maar die leverden niets op.

Na rust was Nieuw-Zeeland dichtbij de 2-0. Hinch moest tot twee keer toen handelend optreden. En Kate Richardson-Walsh haalde een inzet van Charlotte Harrison van de lijn. Groot-Brittannië was alleen gevaarlijk bij de strafcorner. Een cornervariant belandde via Sophie Bray maar net aan de verkeerde kant van de paal.

Gelijkmaker blijft uit

In de slotfase kreeg Bray opnieuw een kans op de gelijkmaker, maar haar backhand miste richting. Even later bereikte haar voorzet Susannah Townsend, die de bal tipte maar niet genoeg van richting kon veranderen waardoor de bal naast ging.

1-0 Stacey Michelsen

Comments (3)

  1. K.J. Poortvliet

    Totaal niet verwacht dat ik dit zou zeggen. Maar de dames waren gewoon goed. De eerste twee wedstrijden boeide me niet zo. Maar tegen de VS was het gewoon goed. Dat had ik totaal niet verwacht.

  2. Inderdaad, veel beter dan tijdens de Rabo serie. Gelukkig maar. Maar een zwaluw maakt nog geen zomer. Wat gebeurt als ze onder spanning staan tijdens een finale? Amerikanen wel veel fitter en sterker. Wordt door de dames veel te gemakkelijk gezegd dat ze dat niet nodig hebben. Totdat ze op een groot toernooi tijdens een fysieke wedstrijd verliezen van zo een ploeg. Lijken onze dames een beetje slap of is dat ook zo?

  3. @K.J. Poortvliet Helemaal mee eens, maar ligt het aan mij dat ik Eva de Goede met name op dit toernooi en eigenlijk ook al wat langer, nogal onzichtbaar vind?

Reageer

Contact Us