Round-up Champions Trophy (d): Oranjedames plaatsen zich voor finale

De Oranjedames hebben de finale van de Champions Trophy bereikt. In het duel met Australië had de ploeg van bondscoach Alyson Annan genoeg aan een punt, maar Oranje versloeg de Australische ploeg met 2-1. In de eindstrijd is zondag Argentinië de tegenstander dat eerder op de dag met 4-2 afrekende met Nieuw-Zeeland. De Verenigde Staten versloeg Groot-Brittannië met 2-0.

Australië-Nederland 1-2
Op een doorweekt veld vanwege de overvloedige regenval kon Oranje een finaleplaats veiligstellen. Een punt tegen Australië was genoeg om zich te verzekeren van de strijd om het goud. Het werd een overwinning, de vierde op rij.

Nederland opende al na zes minuten de score. Een vrije slag van Eva de Goede werd door Michelle van der Pols doeltreffend van richting veranderd.

Druk

Oranje zette Australië in het eerste kwart goed onder druk. Australië kwam nauwelijks onder die druk vandaan. De Hockeyroos kreeg wel een corner, maar die werd gered door Joyce Sombroek.

Oranje haalde vier strafcorners, waarvan de derde bijna de tweede treffer opleverde. De flats van Caia van Maasakker ging tussen de legguards van Rachel Lynch door, maar de bal werd voor de lijn nog door de Australische verdediging weggehaald.

Bal op paal

Aan het begin van het tweede kwart kwam Oranje met de schrik vrij. Kathryn Slattery schoot van buiten de cirkel op doel. Sombroek liet de bal gaan, maar zag dat de bal op de paal terecht kwam. Grace Stewart kon vervolgens de bal uit de rebound niet in de goal krijgen. Australië drong aan en ging op zoek naar de gelijkmaker. Slattery was daar dichtbij maar ze raakte de paal.

Net na rust vergrootte Nederland de voorsprong naar 2-0. Bij de vijfde strafcorner omzeilde Maartje Paumen de Australische uitloopster en zag dat haar inzet via de handschoen keepster Lynch in het doel verdween. Kelly Jonker was even later dichtbij 3-0, maar de bal ging naast. Lidewij Welten zag haar backhand door Lynch gestopt.

Aansluitingstreffer

Australië scoorde in het derde kwart, maar het doelpunt van Slattery werd afgekeurd wegens obstructie. De aansluitingstreffer kwam er negen minuten voor tijd alsnog. Een voorzet van Jane Claxton werd door Mariah Williams aangeraakt waardoor de bal omhoog ging en vervolgens door Slattery in het doel werd geslagen.

Paumen kreeg nog een kans met de zesde corner van Nederland, maar haar inzet werd gestopt door Lynch.

0-1 Michelle van der Pols
0-2 Maartje Paumen (sc)
1-2 Kathryn Slattery

Bekijk hier de samenvatting van de NOS

Argentinië-Nieuw-Zeeland 4-2
Ook in de tiende ontmoeting tussen beide landen tijdens de Champions Trophy wist Nieuw-Zeeland niet te winnen van Argentinië.

De Zuid-Amerikanen kregen binnen een halve minuut na de afslag een kans, maar Maria Pilar Compoy raakte de bal met haar backhand niet vol, waardoor ze een rollertje produceerde in plaats van een hard schot.

Daarna was Nieuw-Zeeland tot twee keer toe dichtbij bij een openingstreffer. Petrea Webster zag haar schot net naast het doel van Maria Mutio, die de plaats had ingenomen van Belen Succi. Mutio moest handelend overtreden toen Charlotte Harrison zich tussen twee Argentijnse verdedigsters wurmde en afvuurde.

Argentinië op voorsprong

Aan de andere kant van het veld redde Sally Rutherford op de inzet van Delfina Merino. De rebound werd opgepikt door Carla Rebecchi die de bal vervolgens op een Nieuw-Zeelandse voet tikte. De strafcornervariant werd benut door Florencia Habif. Ze had wel geluk dat haar schot van richting werd veranderd door een Nieuw-Zeelandse stick.

In het eerste kwart kreeg Nieuw-Zeeland ook twee strafcorners, maar het lukte Anita McLaren niet om Mutio te passeren. Vooral bij de tweede inzet bracht de Argentijnse sluitpost knap redding. Achterover vallend wist de bal, die van richting werd veranderd, nog te keren.

Verkeerde inschatting

Voor rust kwam Argentinië op 2-0. Een ongelukkig moment in de Nieuw-Zeelandse verdediging werd door Carla Rebecchi afgestraft. Een voorzet werd verkeerd ingeschat. Een Nieuw-Zeelandse verdedigster liet de bal gaan in de veronderstelling dat die mogelijk achter zou gaan. Hierdoor werd keepster Rutherford verrast. In plaats van weg te schoppen, hield ze bal met haar klomp tegen die zodoende voor de stick van Rebecchi belandde, die haar zesde doelpunt van het toernooi maakte.

Het was de laatste actie van Rutherford die in de rust werd vervangen door Amelia Gibson. De nieuwe sluitpost moest gelijk in actie komen op een backhand van Maria Granatto. Even later was ze kansloos op een snoeiharde backhand van Rebecchi. De scheidsrechter kende de treffer in eerste instantie niet toe vanwege bolle kant, maar de video-umpire, aangevraagd door Argentinië, zag niets onreglementairs waardoor de Zuid-Amerikanen op 3-0 kwamen.

Aansluiting

Ondanks de grote achterstand gaf Nieuw-Zeeland zich nog niet gewonnen. Stacey Michelsen stoomde op naar de Argentijnse cirkel en gaf de bal aan Sophie Cocks die zich om haar as draaide en met bekeken schot Mutio kansloos liet.

Het was een periode waarin Nieuw-Zeeland zich wat vaker op de Argentijnse helft liet zien. Tot grote kansen leidde het niet. De ploeg kreeg wel een strafcorner, maar de variant via Kayla Whitelock werd op de lijn gered.

Verder uitlopen

In het vierde kwart tilde Maria Granatto na een mooie individuele actie de marge naar drie. Even daarvoor had Nieuw-Zeeland de kans op de aansluitingstreffer gemist. Pearce slaagde er niet in om Mutio te passeren, die nog maar net haar stick tegen de bal kreeg.

Nieuw-Zeeland leek acht minuten voor tijd een tweede doelpunt te maken. Cocks rondde een fraaie aanval af, maar Argentinië vroeg een video-referral aan. Op de beelden was te zien dat de bal via de voet van Cocks in het Argentijnse doel belandde.

Nieuw-Zeeland scoort

Vier minuten later kon wel de tweede Nieuw-Zeelandse treffer worden genoteerd. McLaren vond Kelsey Smith in de cirkel die vervolgens de volledig vrijstaande Olivia Merry vond. Het was voor haar een koud kunstje om de bal langs Mutio te slaan.

Na het doelpunt besloot de coach van Nieuw-Zeeland zijn keepster van het veld te halen en een extra veldspeelster in te zetten. Het leverde nog wel een kans op voor Whitelock, maar haar schot werd door Mutio gepareerd.

1-0 Florencia Habif (sc)
2-0 Carla Rebecchi
3-0 Carla Rebecchi
3-1 Sophie Cocks
4-1 Maria Granatto
4-2 Olivia Merry

Groot-Brittannië-Verenigde Staten 0-2
De laatste partij van de dag ging tussen twee ploegen die na drie wedstrijden slechts een punt hadden verzameld. Om nog kans te maken op de kleine finale moest er gewonnen worden. En dat deed de Verenigde Staten.

In de eerste helft waren de beste kansen voor Groot-Brittannië. Een corner van Giselle Ansley werd goed gepareerd door Jackie Briggs. Een schot van Alex Danson ging maar net voorlangs. Lily Owsley was nog het dichtst bij een treffer. Haar inzet ging over de uitkomende Briggs, maar Caitlin van Sickle bracht redding voor de lijn.

Overtal

Op dat moment stonden de Amerikanen met een speelster minder op het veld vanwege een gele kaart voor Rachel Dawson. De Verenigde Staten kreeg wel twee strafcorners, maar wist geen van beide pogingen te verzilveren.

Ondanks een speelster minder dachten de Amerikanen na rust op voorsprong te komen. Melissa Gonzalez tikte de bal over de lijn, maar de scheidsrechter had al gefloten voor een strafcorner. De variant leverde vervolgens niets op.

Dure gele kaart

Een gele kaart voor Nicole White brak Groot-Brittannië op in het derde kwart. De Verenigde Staten profiteerde van de situatie in overtal en scoorde twee keer in drie minuten.

Nadat Kelsey Kolojejchick al een waarschuwing had afgegeven met een schot dat net naast het doel van keepster Maddie Hinch belandde, zorgde Emily Wold voor de openingstreffer.

Doelpunten

Wold reageerde alert op een voorzet van Michelle Vitesse. Ze dook naar de bal toe en troefde de eveneens naar de bal glijdende Britse Sam Quek af. Even later was het 2-0. De vierde corner werd door Kathleen Sharkey binnen getipt.

Groot-Brittannië slaagde er in het laatste kwart niet in de spanning in de wedstrijd terug te brengen, ondanks drie strafcorners en kansen voor Dawson en Owsley.

0-1 Emily Wold
0-2 Kathleen Sharkey (sc)

Reageer

Contact Us