Round-up Champions Trophy (d): Oranjedames verliezen finale - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up Champions Trophy (d): Oranjedames verliezen finale

De Oranjedames zijn er niet in geslaagd de Champions Trophy 2016 te winnen. In de finale verloor de ploeg van Alyson Annan zondag in Londen met 2-1 van Argentinië. De Verenigde Staten pakte het brons ten koste van Australië en Groot-Brittannië eindigde als vijfde voor Nieuw-Zeeland.

Nederland-Argentinië 1-2
Nederland trad aan zonder Maartje Paumen. De aanvoerder heeft een barstje in de top van de grote teen en moet een week rust houden. De Olympische Spelen zijn niet in gevaar. Kelly Jonker kon wel meespelen. Er werd gisteren even gevreesd voor een vingerbreuk, maar dat bleek niet zo te zijn.

Argentinië bleek in het eerste kwart effectiever dan Nederland. De Zuid-Amerikanen scoorden met de eerste geslaagde aanval. Rocio Sanchez gaf voor waarna Martina Cavallero haar stick tegen de bal zette die in de korte hoek verdween. Keepster Joyce Sombroek maakte even daarvoor net een stapje naar voren, waardoor een gaatje viel waar de bal in paste.

Oranje had al twee strafcorners gekregen, maar wist die niet te verzilveren. Bij de tweede corner kreeg Naomi van As nog een kans op de rebound, maar haar inzet belandde naast het doel van Belen Succi.

Noel Barrionuevo verdubbelde de voorsprong door de eerste Argentijnse corner raak te pushen en vlak voor het einde van het eerste kwart waren de Argetijnsen zelfs dichtbij een derde treffer.

In het tweede kwart drong Oranje aan en kreeg het ook wat kansen. Zo stuitte Van As op Succi en zeilde een backhand van Marloes Keetels langs Jonker en Maria Verschoor. Ook leverde twee corners niet het broodnodige doelpunt op.

De treffer viel na rust. De corner werd door Van Maasakker achter de rug langs afgeschoven naar De Goede die Succi kansloos liet. Argentinië loste geen schot in het derde kwart. In het laatste deel ging Oranje op zoek naar de gelijkmaker, maar het leidde niet tot uitgespeelde kansen. Argentinië kreeg nog de beste kans op een doelpunt, maar Maria Granatto stuitte op Sombroek.

Een echt slotoffensief zat er niet in voor Oranje, waardoor Argentinië voor de zevende maal, een record, de Champions Trophy veroverde.

0-1 Martina Cavallero
0-2 Noel Barrionuevo (sc)
1-2 Eva de Goede (sc)

Bekijk hier de samenvatting van de NOS

Australië-Verenigde Staten 2-2 VS wint shoot-outs 1-0
Het brons tijdens de Champions Trophy ging verrassend naar de Verenigde Staten, dat na shoot-outs het duel in haar voordel besliste. De Verenigde Staten knokte zich knap terug na een 2-0 achterstand, waarna in de shoot-outs keepster Jaclyn Briggs onpasseerbaar bleek voor de Australische ploeg. De Verenigde Staten pakte hierdoor voor het eerst sinds 1995 weer eens een bronzen medaille.

Mariah Williams zette Australië in het eerste kwart op voorsprong. Ze snoepte de bal af van de Amerikaanse verdediging en sloeg de bal via een vijandelijke stick binnen. Grace Stewart rondde net in de tweede helft een mooie individuele actie doeltreffend af.

Op dat moment stond de Verenigde Staten met tien speelsters vanwege een gele kaart van Katie Bam. Bam revancheerde zich op sportieve wijze, want de Amerikaanse scoorde twee keer. De aansluitingstreffer was een tip-in bij een corner en bij de gelijkmaker dook Bam naar de bal wipte die zodoende over keepster Rachel Lynch. Australië stond bij de gelijkmaker met tien speelsters na de gele kaart van Kirstin Dwyer.

De gelijke stand na vier kwarten betekende dat er shoot-outs moesten worden genomen. VS-aanvoerder Melissa Gonzalez opende de serie met een doelpunt, maar de volgende negen speelsters wisten het doel niet te vinden waardoor de Verenigde Staten met eremetaal naar huis ging.

1-0 Mariah Williams
2-0 Grace Stewart
2-1 Katie Bam (sc)
2-2 Katie Bam

Nieuw-Zeeland-Groot-Brittannië 3-4
Groot-Britannië heeft het toernooi om de Champions Trophy toch nog met een positieve noot afgesloten. Voor eigen publiek in Londen bemachtigden de Britten de vijfde plaats door Nieuw-Zeeland in een doelpuntrijke wedstrijd te verslaan: 4-3.

Alex Danson opende de score in de tiende minuut door de bal met de backhand door de benen van keepster Amelia Gibson te slaan. Nadat Lili Owsley na een counter vergat Groot-Brittannië op 2-0 te zetten, maakte Anita McLaren gelijk. Een gelijkmaker die Gemma Flynn een aantal minuten daarvoor ook op de stick had, maar zij slaagde er niet in om keepster Maddie Hinch te passeren.

Vlak voor rust was Owsley wel succesvol en na de pauze maakte Danson uit een strafcornervariant er 1-3 van. Nog in het derde kwart zocht en vond Nieuw-Zeeland aansluiting. Uit een strafcorner maakte Olivia Merry 2-3. Vervolgens waren de Black Sticks opnieuw succesvol uit de corner. Kelsey Smith versloeg Hinch met een tip-in: 3-3.

Het was Groot-Brittannië dat uiteindelijk aan het langste eind trok. Het was Danson, met haar derde treffer van het duel, die de wedstrijd besliste. Nadat ze de bal kreeg van Sophie Bray speelde Danson een Nieuw-Zeelandse verdedigster uit en wipte vervolgens de bal over de keepster Sally Rutherford, die Gibson had vervangen, in het doel.

Met nog iets meer dan vier minuten op de klok haalde Nieuw-Zeeland Rutherford eruit voor een extra veldspeler. Groot-Brittannië hield stand en legde met de eerste zege van het toernooi beslag op de vijfde plaats.

0-1 Alex Danson
1-1 Anita McLaren
1-2 Lily Owsley
1-3 Alex Danson (sc)
2-3 Olivia Merry (sc)
3-3 Kelsey Smith (sc)
3-4 Alex Danson

Comments (24)

 1. Jammer, totaal niet nodig geweest. Kansen genoeg gehad en vond Argentinië toch echt niet zo sterk, wel effectief.

  Nu selectietijd!

 2. Die Argentijnen kunnen hockeyen! Mooi om te zien. Hoge handelingssnelheid, overzicht.
  Zo goed dat ze veel van onze dames er log en traag uit deden zien. Al mag ik zeggen dat sommigen uitstekend stonden te spelen. Paumen werd erg gemist. Als je het verschil ziet met en zonder Paumen, groeit mijn waardering voor haar nog meer.
  Ben benieuwd naar de selectie. Mn de Amsterdamse en SCHC dames blijven mijnsinziens wat achter in groei tov regulier. Betekent waarschijnlijk dat die regulier al op hun top spelen.

 3. Ben benieuwd naar keuze van de coach. Hoop dat ze voor kunnen en inzet kiest en niet voor namen. Carlien en Ellen nagenoeg niet gezien in dit toernooi. Liever Maartje K. dan Michelle mee. Is veel gretiger. En je ziet dat Paumen als generaal en generator onmisbaar is, ze staat er niet alleen voor haar sleep!

 4. henk janssen

  Als dit de selectie is voor Rio gaan ze het niet redden. Ze komen achterin echt snelheid te kort met Paumen vd Maasakker en Bos. Vd Maasakker dit toernooi totaal niet in vorm, zelfde voor de Waard en Verschoor.

 5. @henk: wat dacht je van Nunnink achterin?

  Ik vond de Argentijnse dames nou niet echt geweldig, zal wel aan mij liggen. Afgetroefd in een paar minuten. Niet fel genoeg en zelf de kansen niet afgemaakt.
  Argentinië: nul schoten in het derde kwart, 1 strafcorner gekregen. Zitten zeker een aantal bij die zeer goed kunnen hockeyen en die zeer effectief zijn en dan verlies je. Simpel.

  Hopelijk durft Annan keuzes te maken.
  DVDH viel me zwaar tegen. Hoog ook, maar goed die kan zomaar een van de uitblinkers zijn. Van Male ben ik erg positief over, wat een instellinge. Vd Pols komt toch echt te kort. Doe dan mij Kreekelaar maar. De Waard een wedstrijd goed.

 6. Eens over de zwaktes van van Maasakker, maar je moet toch iets van een sc buiten Paumen meenemen. Je kunt wel varianten spelen, maar dan moet je toch ook de dreiging van een goede sleep kunnen brengen om een variant te kunnen spelen.
  DVDH jammer genoeg onvoldoende maar dat verwachtte ik al. Ik vond Hoog boven mijn verwachting spelen en die zou ik zeker meenemen. Kortom Lynn eigenlijk helemaal met je analyse eens, maar de uitgangsverwachting was anders.

 7. Vond De Goede weer als van ouds spelen. Heeft het weer echt goed opgepakt, mooi om te zien. Goal in de finale als bekroning op goed toernooi

 8. oh ja,

  Van As ook prima!
  Klasse en complimenten. Ook zij heeft zich weer prima op weten te laden.

 9. Inderdaad eens, Van Male goede inzet en eentje die wil hockeyen. Van As ook goed. Eva vrij weinig gezien.

 10. @ Lynn, Nunnink staat op het middenveld dus die zal Annan niet ineens achterin gaan poseren.

 11. @Henk: klopt bij OZ, maar zowel bij Marijne als bij Annan veelvuldig in de achterhoede te vinden geweest.

  DVDH was onzichtbaar, maar geloof niet dat Annan haar zal passeren.
  Van Maasakker, speelde de laatste 2 wedstrijden niet eens zo belabberd. Wat vonden jullie van Schoenaker en Keetels?
  Verschoor komt wel veel dreiging vanuit, die zou ik wel meenemen.

 12. Schoenaker onvoldoende voor selectie(maar dat heb ik nooit anders beoordeeld). Is er een alternatieve speelster?
  Van Maasakker vond ik inderdaad wat beter worden gedurende het toernooi.
  Keetels is geen showspeelster, had een paar ongelukkige passes, maar ook een aantal heel goede acties. Is volgens mij een zeer nuttige teamspeelster. Zeker meenemen.
  Van Geffen ook weer fantastisch (zou je bijna vergeten), wat een topspeelster is dat toch.
  DVDH haalde voortdurend het tempo uit het spel. Veel waardering voor prestaties in het verleden. Een ex-topspeelster, waarvoor ik heel veel respect heb, maar nu helaas het lef hebben ze thuis te laten. Mogelijk heeft zij een positieve invloed buiten het veld, dat kan ik natuurlijk niet zien. Doet de teamprestatie op het veld nu zeker geen goed.

 13. @ Lynn, bij Marijne wel maar bij Annan niet. Heeft tot nu toe telkens centraal op het middenveld gespeeld. Die gaat dus niet mee voor achterin..

  Schoenaker inderdaad onvoldoende, verwacht dat Nunnink daar voor mee gaat.

 14. De finale verliezen betekent weer terug bij af. Bondscoach AA koos ervoor om niet te snijden in de oude(re) groep en er is niets veranderd ook niet in het spelen van een finale. Het team is inmiddels zo kwetsbaar geworden dat ze niet zonder MP kan. Dat is een totaalverkeer signaal. Er is zoveel talent in Nederland, hoe kun je dan het zover laten komen dat je afhankelijk wordt van 1 speler?! De korte opleving in het toernooi was leuk maar naar mijn mening houdt het, met deze oude “toernooienwinnen-verzadigde” spelers nooit meer stand tot aan een finale. Het lijkt erop dat de jongere spelers iedere keer verkrampt moeten toekijken hoe de oudere spelers (en zeker niet de coach) het hoogste woord hebben en zelf de sta-in-de-weg zijn voor het winnen van een finale. Maar goed net als de banken uit de financiële wereld, ziet het er naar uit dat “The Big Five” too Big to Fail zijn.

 15. @calimero: mmm, van de big 5 vond ik er 3 (van As, De Goede, Paumen) toch echt wel goed spelen en gewoon in dit team horen. Daarnaast heeft Annan aangegeven dat het een laatste kans was voor de oudste spelers. De vraag is nu alleen gaat ze er ook nu echt iets meedoen mbt Rio? Kreekelaar, Derkx en Nunnink kunnen prima vervangsters zijn.

  Dat de groep niet zonder Paumen kan.. Caldas had een mental coach, heeft Annan deze ook?
  Inderdaad ze werd duidelijk gemist, maar genoeg kansen gehad en ook een speloverwicht. Hoog kan veel beter.

  DVDH: ik was een paar weken terug van mening dat zij er bij hoorde, maar na dit toernooi twijfel ik daar sterk aan. Haalde veelal het tempo uit de aanval.
  Keetels inderdaad nuttig, maar wat traag bij balbehandeling. Schoenaker kan een hele goede balafpakker zijn. Niet echt gezien.

  @henk: excuus. Maar zou goed achterin kunnen spelen echter. Vond haar daar goed spelen, heeft de snelheid ook, fel.

 16. @ lynn. Mee eens. Ik zou Derkx meenemen voor Maasakker, Nunnink meenemen voor Schoenaker en Krekelaar meenemen voor Verschoor. Bij de big 5 gaat er niks meer veranderen of gebeuren denk ik, zo kort op Rio.

 17. Hmm was ook niet zo kapot van De Waard. Misschien liever Verschoor dan. DVDH, tsja als ze echt lef heeft….
  5/07 maakt ze de selectie bekend toch? Nog een week in spanning zitten voor deze dames.

 18. @lynn. Van As en de Goede speelden niet “goed” maar (eindelijk) op hun niveau. Paumen kan nog veel beter en verdient niet zomaar een pluim als haar corner een paar keer raak gaat. Wanneer dit de voorwaarden zijn om in Oranje te zitten voor deze spelers dan ben ik het met je eens. Maar ik neem aan dat dit nìet de voorwaarden zijn. Je wint dan geen goud in Rio. Het team staat stil. Ik heb nog niets nieuws gezien en iedereen blijft maar hopen dat ze opstaan, dat alle corners van Paumen raak gaan, dat De Goede eindelijk fantastisch speelt, dat DVDH de voorhoede op sleeptouw neemt, Ellen Hoog iedere Backhand raak slaat en Van As door iedere verdediging slingert. In mijn ogen valse hoop. Misschien dat er 2 een goed toernooi spelen maar dat is te weinig. Als er niets verandert dan hoop je dat het goed komt, net als bij de Oranje voetballers. Not my choice.

 19. @Calimero
  De waarde van Paumen was gisteren juist heel goed te zien. Die zit maar deels in de SC. Juist in de organisatie van de verdediging is zij onmisbaar blijkbaar. Zij brengt rust in de chaos, ook opbouwend (rust is wat anders dan vertraging btw). Ja, ik weet dat ze er qua snelheid in het begin niet zo goed uitzag, maar ik vond de laatste wedstrijden prima.
  Ik hoop toch dat AA lef toont.

 20. @Kantlijn Paumen is te traag en dit valt aan de zij kant nog eens extra op. In het centrum had ze nog andere mensen om haar heen die voor haar liepen maar aan de zij kant is het soms te genant voor woorden. Zelfde geldt voor vd Maasakker. En Bos is natuurlijk ook niet de snelste, lekkere achterhoeden heb je dan!

 21. Dus horen die 3 er gewoon in, lijkt me. Paumen heb ik het niet over de sc en snelheid, maar is wel een leider. Hoog kan en moet beter. Niet haar toernooi. Hoe je het nu brengt klinkt allemaal wel erg fantasierijk. Niemand verwacht zulke dingen, wel verwacht ik dat ze in vorm zijn en als je dat niet bent hoor je niet op de OS. Ben wel met je eens dat er verjongd mag worden en een frisse wind erin (Kreekelaar bv)

  Daarnaast wie zegt dat dit de verdediging is? Lijkt en hoop ik van niet. Anderzijds staan zij in het centrum en met v Geffen en het zou zomaar kunnen dat de Goede een linie naar achter gaat (os 2008) of daar wordt ingezet, zelfde geldt voor Nunnink. Mocht Annan inderdaad hieraan vasthouden, dan wordt het behoorlijk pittig maar zoland dat nog niet bekend is….

 22. Naomi van As
  Willemijn Bos
  Frederique Derkx
  Margot van Geffen
  Eva de Goede
  Ellen Hoog
  Marloes Keetels
  Maartje Krekelaar
  Caja van Maasakker
  Kitty van Male
  Laura Nunnink
  Maartje Paumen
  Joyce Sombroek
  Maria Verschoor
  Xan de Waard
  Lidewij Welten

  Best nog lastig. Maar vanaf de kantlijn mag je wel wat roepen.
  Ik ben bang dat de coaching meer de doorslag moet geven dan de spelers, maar de coach mag niet meer gewisseld.
  Schieten maar

 23. If you do what you did, you get what you got….

 24. @gokje: ik vind je lijstje best mooi, maar ik denk niet dat Annan DVDH thuis laat. Verschoor of de Waard zal denk ik dan kind van de rekening worden. En Kelly Jonker gaat bij mij zeker mee.

  ACHTERAF denk ik dat dit Marijne wel aangedrufd had, maar goed dat is achteraf gezever.

Reageer