Round-up (d): Argentinië, Spanje naar kwartfinales

De dames van Argentinië hebben zich geplaatst voor de kwartfinales. De favoriet voor de olympische titel won de laatste groepswedstrijd tegen India met 5-0. In Poule B pakte Groot-Brittannië de groepswinst na een 2-1 zege op de Verenigde Staten. En Spanje kwalificeerde zich voor de kwartfinales.

Poule B: Argentinië-India 5-0 (5-0)
Met slechts één zege in vier wedstrijden kende Argentinië een zeer slecht olympisch toernooi. Alleen met een zege op India kon de winnaar van de Champions Trophy een plek bij de laatste acht veiligstellen. En die missie had op papier een kans van slagen, omdat tegenstander India slechts één punt uit vier wedstrijden had weten te verzamelen.

In de praktijk bleek de klus ook te klaren, want Argentinië stelde voor rust orde op zaken. Na een doelpuntloos eerste kwart vielen alle treffers in het tweede kwartier. Na de openingsgoal van Martina Cavallero scoorde Argentinië in een tijdsbestek van zes minuten liefst vier keer.

Cavallero bepaalde met haar tweede treffer de eindstand, nadat Maria Granatto, Carla Rebecchi, uit een corner, en Augustina Albertarrio de score hadden opgevoerd.

1-0 Martina Cavallero (sc)
2-0 Maria Granatto
3-0 Carla Rebecchi (sc)
4-0 Augustina Albertarrio
5-0 Martina Cavallero

Poule A: Zuid-Korea-Spanje 2-3 (1-0)
Met zeges op Duitsland en Zuid-Korea in de laatste twee groepsduels heeft Spanje nog steeds kans op het bereiken van de kwartfinales. De ploeg was daarbij nog wel afhankelijk van de uitslag van het duel tussen China en Nieuw-Zeeland. Door de nederlaag van de Chinese ploeg later op de avond drong Spanje alsnog door tot de laatste acht.

Nadat in het eerste kwart niet werd gescoord, kwam Zuid-Korea op voorsprong door een doelpunt van Eun Bi Cheon. Een vrije slag werd doorgetikt naar Cheon die vervolgens de Spaans keepster Maria Lopez de Equilaz kansloos liet. Even daarvoor had de Zuid-Koreaanse sluitpost Soo Ji Jang een achterstand voorkomen.

Spanje draaide na rust de wedstrijd om. Begoña Garcia tekende voor de gelijkmaker. Ze tikte de bal via de binnenkant van de paal binnen. Lola Reira zette vervolgens de Spaanse ploeg via een benutte strafcorner op voorsprong, waarna Gloria Comerma via een cornervariant de 3-1 op het bord zette.

In de slotfase werd het nog spannend toen Bo Mi Kim uit een corner de aansluitingstreffer maakte. Zuid-Korea besloot de keepster te wisselen voor een extra veldspeler. Het leverde nog wel een corner op, maar die werd niet benut.

1-0 Eun Bi Cheon
1-1 Begoña Garcia
1-2 Lola Reira (sc)
1-3 Gloria Comerma
2-3 Bo Mi Kim (sc)

Groot-Brittannië-Verenigde Staten 2-1 (0-0)
Het duel tussen beide landen stond in het teken van de winst in de groep. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hadden na vier wedstrijden een honderd procent score.

De Amerikaanse ploeg kwam in het derde kwart op voorsprong dankzij een doelpunt van Michelle Vittese. Voor rust had Groot-Brittannië de betere kansen, maar slaagde het er niet in sluitpost Jackie Briggs te passeren.

Lange tijd leek het erop alsof de Verenigde Staten ook het vijfde groepsduel zou winnen, maar acht minuten voor tijd scoorde Sophie Bray uit een strafcorner de gelijkmaker. Op dat moment stond de Amerikaanse ploeg met tien speelsters op het veld vanwege een kaart van Vittese.

Vlak nadat de Verenigde Staten weer compleet was, zette Alex Danson de Britse ploeg op voorsprong. Er volgde een spannende slotfase waarin de Britten nog met negen speelsters kwamen te staan vanwege geel voor Georgie Twigg en Susannah Townsend. Ondanks de overtalsituatie en twee strafcorners lukte het de Amerikanen niet meer om te scoren.

0-1 Michelle Vittese
1-1 Sophie Bray (sc)
2-1 Alex Danson

Poule B: Australië-Japan 2-0 (1-0)
Er stond bij dit duel weinig meer op het spel. Australië had zich al geplaatst voor de kwartfinales en Japan was door de zege van Argentinië op India uitgeschakeld voor een plek bij de laatste acht. Het was voor Australië zaak om zo hoog mogelijk te eindigen in de groep om zodoende Nederland in die kwartfinales te ontlopen.

En daar slaagden de Hockeyroos in. Ze wonnen met 2-0 van Japan en eindigden als derde in de poule achter groepswinnaar Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

In het tweede kwart kwam Australië op voorsprong door een doelpunt van Mariah Williams. De ploeg profiteerde daarbij van een overtalsituatie, nadat de Japanse Hazuki Nagai met groen naar de kant moest. Zes minuten voor tijd besliste Emily Smith het duel definitief in Australisch voordeel.

1-0 Mariah Williams
2-0 Emily Smith

Poule A: China-Nieuw-Zeeland 0-3 (0-1)
Na de winst van Spanje op Zuid-Korea had China minimaal een punt nodig om zich te verzekeren van een plaats bij de laatste acht. De Aziatische ploeg slaagde daar echter niet in, want Nieuw-Zeeland bleek met 3-0 te sterk.

In het eerste kwart kregen beide ploegen twee strafcorners, waarvan zowel voor China als Nieuw-Zeeland er één echt gevaar stichtte. De inzet van Anita McLaren werd door keepster Li Dongxiao gekeerd en de push van Wang Mengyu zeilde net naast het Nieuw-Zeelandse doel.

Voor rust kwamen de Black Sticks op voorsprong. Charlotte Harrison brak door over links en gaf op de achterlijn terug op Olivia Merry, die de bal in het doel tikte.

China kon alleen gevaar stichten via de corner. Nadat in het derde kwart drie corners niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd, tilde Gemma Flynn de marge naar twee na een pass van Kayla Whitelock.

Nauwelijks een minuut later pikte Flynn de bal op. Ze gaf een pass op Anita McLaren, die vervolgens doeltreffend uithaalde. Petrea Webster was daarna nog dichtbij de 4-0, maar ze kon al duikend de bal niet de juiste richting meegeven.

China kreeg nog kansen om via de corner nog iets te doen aan de stand, maar het vizier stond niet op scherp. De laatste kans was voor Nieuw-Zeeland, maar Olivia Merry faalde oog in oog met Dongxiao.

0-1 Olivia Merry
0-2 Gemma Flynn
0-3 Anita McLaren

Bekijk hier de stand van zaken in de poules

Reageer

Contact Us