Round-up (d): Argentinië, VS en GB winnen

De dames van Argentinië hebben zich goed hersteld van de nederlaag in de eerste groepswedstrijd. Las Leonas won maandag met duidelijke cijfers van Japan. Australië leed de tweede nederlaag. Dit keer tegen de Verenigde Staten dat voor de tweede keer won net als Groot-Brittannië.

Poule B: Australië-Verenigde Staten 1-2 (0-1)
Na de afslag trok Australië naar de Amerikaanse cirkel, maar tot echte grote kansen leidde het offensief in de eerste minuten niet. De Verenigde Staten kreeg de beste kans om op voorsprong te komen. Kathleen Sharkey leek de bal voor het intikken hebben, maar keepster Rachael Lynch kreeg nog net een stick tegen de bal.

Vervolgens kreeg ook Australië de kans om de score te openen. Grace Stewart zag haar inzet op de voet van keepster Jackie Briggs belanden en Mariah Williams speelde een Amerikaanse verdediger door de benen om daarna hoog over het doel te schieten. Vlak voor het einde van het eerste kwart moest Briggs tot twee keer toe handelend optreden om te voorkomen dat Australië op voorsprong zou komen.

In het tweede kwart openden de Amerikanen op score. De strafcornervariant werd door Michelle Vittese onhoudbaar langs Lynch geslagen. Ook Australië kreeg twee strafcorners, maar Georgina Morgan wist Briggs niet te passeren.

Na rust bouwde de Verenigde Staten de voorsprong uit naar 2-0. De Amerikanen kregen een corner toegewezen nadat Georgie Parker wegens een overtreding met geel naar de kant moest. De strafcorner werd er in eerste instantie uitgelopen, maar de Amerikanen hielden balbezit, waarna Caitlin van Sickle de voorzet binnen tikte.

Een paar minuten later moest Australië met negen verder, omdat ook aanvoerster Madonna Blyth met een gele kaart werd bestraft. Het leverde de Verenigde Staten twee corners op rij op. De tweede strafcorner leidde tot een Australische counter. De bal belandde uiteindelijk via een Amerikaanse stick bij Kathryn Slattery, die de aansluitingstreffer maakte.

In het laatste kwart kreeg de Verenigde Staten nog de kans om de marge weer naar twee te tillen. Balverlies aan de kant van Australië leidde een counter in, maar Kelsey Kolojejchick kon net niet bij de bal. Australië kreeg ook nog kansen op de gelijkmaker. Een schot van Edwina Bone ging voorlangs en een strafcorner van Jodie Kenny werd door Briggs over het doel getikt.

Door de nederlaag staat Australië na twee wedstrijden nog met lege handen. Eerder verloor de vice-wereldkampioen namelijk met 2-1 van Groot-Brittannië. De Verenigde Staten koestert zes punten uit twee duels.

0-1 Michelle Vittese (sc)
0-2 Caitlin van Sickle
1-2 Kathryn Slattery

Poule A: Nieuw-Zeeland-Duitsland 1-2 (1-1)
Nieuw-Zeeland heeft de goede start van het olympisch toernooi geen vervolg kunnen geven. Na de 4-1 zege op Zuid-Korea gingen de Black Sticks met 2-1 onderuit tegen Duitsland, dat de eerste wedstrijd de punten deelde met China (1-1).

Nieuw-Zeeland begon voortvarend aan het duel. Het kreeg de eerste strafcorner van het duel toegekend, maar de inzet van Anita Mclaren belandde naast het Duitse doel. Een later legde Kelsey Smith aan voor een backhand, maar de bal raakte het zijnet.
Uiteindelijk kwam Nieuw-Zeeland in dat eerste kwart op voorsprong. Charlotte Harrison kreeg de bal aan de linkerkant. Ze gaf een voorzet die door een duikende Petrea Webster in het doel werd gewerkt.

Vlak voor het verstrijken van het eerste kwartier kreeg ook Duitsland een corner te nemen. Julia Müller legde af naar Franzisca Hauke. Het doel was vrij, maar haar inzet werd door een verdedigende stick verwerkt tot corner.

Acht minuten voor rust viel de gelijkmaker. Pia-Sophie Oldhafer werd omringd door drie verdedigers, maar kon toch doeltreffend uithalen. Daarna was Duitsland nog twee keer dichtbij een tweede treffer.

Na een lange pass van achteruit kon Charlotte Stapenhorst alleen op keepster Sally Rutherford af. Haar eerste schot werd gekeerd. Stapenhorst pakte haar eigen rebound, legde aan met de backhand, maar haar schot eindigde op de zijplank. Vlak daarna werd ze opnieuw in stelling gebracht, maar Stapenhorst zag haar inzet net voor de lijn worden weggehaald.

In het voorlaatste kwart kwam Duitsland op voorsprong. In eerste instantie werd de corner er uitgelopen door de Nieuw-zeelandse verdediging, maar de rebound verdween via de stick van Anne Schröder alsnog in het doel.

Nieuw-Zeeland ging daarna op zoek naar de gelijkmaker. Ondanks drie corners en een kans voor Webster slaagden de Black Sticks er niet in een punt over te houden aan het duel met de Duitsers.

1-0 Petrea Webster
1-1 Pia-Sophie Oldhafer
1-2 Anne Schröder

Poule B: India-Groot-Brittannië 0-3 (0-2)
Groot-Brittannië boekte de tweede overwinning op rij. Na de 2-1 zege op Australië werd ook India met duidelijke cijfers aan de kant gezet: 3-0.

Na een doelpuntloos eerste kwart zette Giselle Ansley de Britse ploeg uit een strafcorner zes minuten voor rust op voorsprong. Twee minuten later zette Sophie Bray en Alex Danson een één-twee op, waarna Nicola White de bal het beslissende tikje gaf. Na rust zette Danson na een voorzet van White de 0-3 op het bord.

India kreeg in de slotseconden nog een grote kans, maar keepster Maddie Hinch voorkwam een eretreffer van de Indiase ploeg.

0-1 Giselle Ansley (sc)
0-2 Nicola White
0-3 Alex Danson

Poule A: Spanje-China 0-2 (0-2)
Spanje incasseerde de tweede nederlaag op rij. Na het verlies tegen Nederland (5-0) dolf de ploeg ook het onderspit tegen China (0-2). Voor de Aziaten waren het de eerste drie punten, nadat ze eerder de punten met Duitsland hadden gedeeld (1-1).

Yudiao Zhao zette China al na zeven minuten op voorsprong. Yang Peng tilde in het tweede kwart de marge naar twee. De 2-0 bleek ook de eindstand, want na rust werd er niet meer gescoord ondanks dat Spanje in de slotfase nog drie corners kreeg.

0-1 Yudiao Zhao
0-2 Yang Peng

Poule B: Argentinië-Japan 4-0 (2-0)
De Argentijnse ploeg was veruit de bovenliggende partij. Het duurde lang voordat Las Leonas het overwicht in een doelpunt wist uit te drukken. Nadat aanvoerster Carla Rebecchi twee kansen had gehad op de openingstreffer was het Noel Barrionuevo die uit een strafcorner de 1-0 op het bord pushte.

Al snel in het tweede kwart kreeg Argentinië twee corners op rij. De laatste werd opnieuw door Barrionuevo verzilverd. Met een stand van 2-0 zochten beide ploegen de kleedkamers op.

Japan kwam er in de eerste twee kwarten niet aan te pas. De Aziaten wisten geen enkel corner af te dwingen en loste ook geen schot op doel. Ook na rust had Japan weinig in de melk te brokkelen. Argentinië ging op zoek naar nog meer doelpunten.

Rebecchi wist een mooie passeerbeweging geen passend vervolg te geven. Haar inzet stuitte op de Japanse sluitpost Sakiyo Asano. Even later lukte het de aanvoerster toch om een doelpunt te maken. Rebecchi reageerde attent op een rebound nadat een schot van Delfina Merino door Asano was gekeerd.

Argentinië trakteerde het publiek, dat de ploeg hartstochtelijk toezong, op een vierde doelpunt. Maria Granatto zette de eindstand op het bord.

1-0 Noel Barrionuevo (sc)
2-0 Noel Barrionuevo (sc)
3-0 Carla Rebecchi
4-0 Maria Granatto

Bekijk hier de stand van zaken in de poules

Reageer

Contact Us