Round-up (d): Nieuw-Zeeland en Duitsland naar halve finales

De dames van Nieuw-Zeeland hebben zich als eerste geplaatst voor de halve finales van het olympisch hockeytoernooi. De ploeg was met 4-2 te sterk voor Australië. Ook Duitsland schaarde zich bij de laatste vier na de 2-1 overwinning op de Verenigde Staten. En Groot-Brittannië versloeg Spanje met 3-1.

Nieuw-Zeeland-Australië 4-2 (2-0)
Nadat Australië zich had laten zien in de vijandelijke cirkel, kwam Nieuw-Zeeland op voorsprong. De eerste strafcorner van de wedstrijd werd door Anita McLaren onberispelijk raak gepusht.

Daarna mocht Australië twee keer aanleggen voor een corner. Het leverde wel gevaar op voor het Nieuw-Zeelandse doel, maar de bal ging er niet in.

De beste kansen daarna waren voor Nieuw-Zeeland. Een schot van Stacey Michelsen miste precisie en ging naast. Charlotte Harrison had een vrije kans, maar het duurde iets te lang voordat ze de bal onder controle had waardoor keepster Rachael Lynch kon ingrijpen.

In het tweede kwart verdubbelde Nieuw-Zeeland de voorsprong. Opnieuw benutten de Black Sticks een corner. Kelsey Smith tipte de variant in het doel. McLaren had vervolgens nog een kans op haar tweede treffer van het duel, maar haar inzet kwam op de klomp van keepster Lynch.

Na rust verkleinde Australië de achterstand. Een strafcorner werd in eerste instantie gered door Sally Rutherford, maar Madonna Blyth tikte de rebound naar Kathryn Slattery die de bal in het doel werkte.

Nieuw-Zeeland liet zich niet van de wijs brengen en aan het eind van het derde kwart stond de stand 4-1 op het bord. Een voorzet van rechts van Stacey Michelsen belandde via een Australische stick bij Gemma Flynn, die de bal hoog in het Australische doel tikte. Vier minuten later stond Olivia Merry met haar handen in de lucht. Ze had het schot van Harrison doeltreffend van richting veranderd.

Het was de beslissing in de wedstrijd. In het vierde kwart scoorde Australië nog wel tegen via Slattery, maar met nog anderhalve minuut op de klok kwam de treffer te laat om Nieuw-Zeeland nog angst in te boezemen.

1-0 Anita McLaren (sc)
2-0 Kelsey Smith (sc)
2-1 Kathryn Slattery (sc)
3-1 Gemma Flynn
4-1 Olivia Merry
4-2 Kathryn Slattery

Verenigde Staten-Duitsland 1-2 (0-2)
Duitsland had in het eerste kwart het betere van het spel en kwam ook terecht op voorsprong. Annika Sprink sloeg de bal in de Amerikaanse cirkel, waarna Charlotte Stapenhorst een schot op doel loste. Haar inzet werd gestopt door keepster Jackie Briggs, maar Marie Mävers reageerde attent op de rebound: 1-0.

Briggs moest vervolgens handelend optreden bij een schot van Jana Teschke. De Amerikaanse keepsters was even later kansloos op de backhand van Lisa Altenburg.

Vlak na het begin van het tweede kwart leek de Verenigde Staten de aansluitingstreffer op het bord te zetten. Duitsland vroeg een referral aan. Na het bekijken van de beelden bleek Katie Reinprecht de bal niet met de stick maar met haar bovenbeen over de Duitse doellijn te hebben geduwd.

Daarna kreeg de Amerikaanse ploeg kansen op een doelpunt. Een push bij de strafcorner werd door de Duitse verdediging gesmoord. Ook Jill Witmer was dichtbij een treffer. Haar inzet werd gekeerd door keepster Kristina Reynolds.

Ook na rust ging de Verenigde Staten op jacht naar een doelpunt. Duits balverlies leidde een counter in, maar Reinprecht aarzelde te lang waardoor een verdediger de Amerikaanse aanval kon neutraliseren. Ook een strafcorner leverde niets op. De tip van Kathleen Sharkey belandde naast het doel.

Vier minuten voortijd kreeg de Amerikaanse ploeg dan eindelijk loon naar werken. Een voorzet van Reinprecht belandde bij Katelyn Falgowski, die de bal via een Duitse stick in het doel schoot.

Maar de Amerikaanse gelijkmaker bleef uit, ook toen Duitsland met tien speelsters verder moest na de gele kaart van Franzisca Hauke. Het waren juist de Duitsers die nog een kans kregen om te scoren. Het schot van Pia-Sophie Oldhafer werd gekeerd door Briggs.

0-1 Marie Mävers
0-2 Lisa Altenburg
1-2 Katelyn Falgowski

Groot-Brittannië-Spanje 3-1 (3-0)
Groot-Brittannië werd vooraf gezien als de grote favoriet. Dat was terecht, want de ploeg had alle vijf groepsduels in winst omgezet. Spanje worstelde daarentegen zich door de groepsfase. Pas na een 3-2 zege in het laatste duel tegen Zuid-Korea plaatste de Spaanse ploeg zich voor de knock-outfase.

Sophie Bray speelde een belangrijke rol in het eerste kwart voor de Britse ploeg. Ze verdiende de eerste twee strafcorners en bij de tweede corner was Bray dichtbij de openingstreffer, maar haar tip zeilde over het Spaanse doel.

Nadat Georgie Twigg Groot-Brittannië op voorsprong had gezet met een tip uit een corner gaf Bray de voorzet op Helen Richardson-Walsh, die de 2-0 binnentikte.

Het was de Britse ploeg die de lakens uitdeelde en in het tweede kwart op 3-0 kwam. Een voorzet van Bray kwam via een Spaanse stick bij Alex Danson terecht. Danson bediende Lili Owsley die de Spaanse sluitpost Maria Lopez de Equilaz kansloos liet.

Vanwege de comfortabele voorsprong nam Groot-Brittannië na rust wat gas terug. Het leidde tot kansen voor Spanje. Lola Riera was dichtbij een treffer, maar Owsley voorkwam dat de bal in het Britse doel ging. Een inzet van Berta Bonastre belandde op de paal.

In het laatste kwart kreeg Spanje dan toch een eretreffer. Georgina Oliva soleerde door de defensie en verraste keepster Maddie Hinch in de korte hoek. De Spaanse ploeg kreeg vervolgens nog drie strafcorners, maar een tweede treffer bleef uit.

Door de zege speelt Groot-Brittannië tegen Nieuw-Zeeland voor een plek in de olympische finale.

1-0 Georgie Twigg (sc)
2-0 Helen Richardson-Walsh
3-0 Lili Owsley
3-1 Georgina Oliva

Reageer

Contact Us