Round-up (d): Argentinië lijdt tweede nederlaag

De dames van Argentinië hebben de vorm nog niet te pakken. De titelfavoriet verloor voor de tweede maal dit olympisch toernooi. Dit keer was Groot-Brittannië met 3-2 te sterk, dat zich plaatste voor de kwartfinales evenals Duitsland en de Verenigde Staten. Australië wist voor het eerst punten te pakken door India met 6-1 te verslaan.

Poule A: Spanje-Nieuw-Zeeland 1-2 (0-1)
Dankzij de zege op het nog puntloze Spanje heeft Nieuw-Zeeland kwalificatie voor een plek in de kwartfinales nog steeds in eigen hand.

De Blacksticks kwamen via een benutte strafcorner op voorsprong. Kelsey Smith dook naar de bal voor een doeltreffende tip-in. Nieuw-Zeeland bleef Spanje onder druk houden, maar wist de score voor rust niet uit te breiden. Dat gebeurde pas in het laatste kwart. Smith pakte de bal op in de cirkel en zag haar schot tussen de benen van de Spaanse keepster in het doel verdwijnen.

In de slotfase deed Spanje nog iets terug. Carlota Petchame maakte het eerste doelpunt van de ploeg op de Olympische Spelen, waarna direct het eindsignaal klonk.

Met nul punten uit drie duels kan Spanje geen aanspraak meer maken op een plaats in de kwartfinales. Nieuw-Zeeland is bijna zeker van een plek bij de laatste acht, maar zal het in de resterende duels tegen Nederland en China niet gemakkelijk krijgen.

0-1 Kelsey Smith (sc)
0-2 Kelsey Smith
1-2 Carlota Petchame

Poule B: India-Australië 1-6 (0-2)
Het was voor de Australische dames een wedstrijd van erop of eronder. De Hockeyroos stonden namelijk na twee wedstrijden nog met lege handen. Met de ruime overwinning op India werkte Australië ook nog aan het doelsaldo.

Al in de vierde minuut kwam Australië op voorsprong. Kathryn Slattery reageerde attent op een pass van Madonna Blyth bij een strafcorner. Georgina Morgan verdubbelde vier minuten later de score. Ze pushte uit een corner raak. 2-0 was ook de ruststand.

Na rust tekende Jane Claxton voor de derde Australische treffer, waarna Georgie Parker met een backhand de 4-0 op het bord zette. Tegen het einde van het derde kwart kreeg Australië een strafbal, nadat de corner van Jodie Kenny onreglementair was tegengehouden. Kenny ging zelf achter de bal staan en maakte geen fout.

De verdedigster maakte even later haar honderdste interlandgoal door een strafcorner raak te pushen. Met nog acht seconden op de klok kwam de eretreffer van India op naam van Anuradha Thokchom.

0-1 Kathryn Slattery (sc)
0-2 Georgina Morgan (sc)
0-3 Jane Claxton
0-4 Georgie Parker
0-5 Jodie Kenny (sb)
0-6 Jodie Kenny (sc)
1-6 Amuradha Thokchom

Poule A: Duitsland-Zuid-Korea 2-0 (0-0)
De Duitse dames hebben zich met de overwinning op Zuid-Korea voortijdig geplaatst voor de kwartfinales.

Ondanks kansen voor beide ploegen in de eerste twee kwarten werd er niet gescoord. Ook in het derde kwart wisten Duitsland en Zuid-Korea het doel niet te vinden. De beslissing in de wedstrijd viel in de slotfase.

Vijf minuten voor tijd werd Pieper gevloerd, waardoor Duitsland een strafcorner kreeg. Deze werd door Hannah Krüger en met een beetje hulp van de Koreaanse verdediging verzilverd. Drie minuten later maakte Lisa Altenburg aan alle illusies aan Zuid-Koreaanse zijde een eind: 2-0.

1-0 Hannah Krüger (sc)
2-0 Lisa Altenburg

Poule B: Groot-Brittannië- Argentinië 3-2 (2-0)
De eerste kans in het duel was voor Argentinië. Delfina Merino omspeelde keepster Maddie Hinch, maar zag haar inzet op het houtwerk belanden. Een Argentijnse strafcorner werd door Victoria Zuloaga naast geschoten.

Acht minuten in het tweede kwart kwam Groot-Brittannië op voorsprong. Kate Richardson-Walsh speelde bij de corner de bal naar de inglijdende Helen Richardson-Walsh die keepster Belen Succi kansloos liet. Twee minuten later tekende Helen Richardson-Walsh voor de 2-0. Argentinië kreeg voor het rustsignaal nog een corner, maar Hinch stopte de bal van Noel Barrionuevo.

Na rust verhoogde Argentinië het tempo. Een schot van Carla Rebecchi werd onschadelijk gemaakt door Hinch, die komend seizoen voor SCHC speelt. Aan de andere kant kregen Susannah Townsend en Giselle Ansley ook kansen, maar deze werden niet benut. Dat deed Sophie Bray wel en Groot-Brittannië leidde met 3-0.

Argentinië kwam terug in de wedstrijd nadat Florencia Habif een individuele actie succesvol afrondde. En twee minuten later tikte de Argentijnse de rebound van een corner binnen.

In het laatste kwart moest Groot-Brittannië even alle zeilen bijzetten, want na kaarten voor Bray en Townsend moest de ploeg met negen speelsters verder. De ploeg overleefde de ondertalsituatie en kreeg zelf een prima kans om de score te vergroten. Helen Richardson-Walsh slaagde er echter niet in om een strafbal te benutten. Keepster Succi koos voor de goede hoek.

Door de derde overwinning op rij is Groot-Brittannië verzekerd van de kwartfinales. Argentinië heeft de kans om bij de laatste acht te komen in eigen hand. Dan moeten er wel goede resultaten worden geboekt tegen Australië en India.

1-0 Helen Richardson-Walsh (sc)
2-0 Helen Richardson-Walsh
3-0 Sophie Bray
3-1 Florencia Habif
3-2 Florencia Habif (sc)

Poule B: Verenigde Staten-Japan 6-1 (3-0)
Vier jaar geleden in Londen eindigde de Verenigde Staten als laatste. Nu hebben de Amerikanen het volle pond na drie wedstrijden en plaatste de ploeg zich na de 6-1 zege op Japan voor de kwartfinales.

Na de afslag rukte de Verenigde Staten meteen op naar de cirkel van Japan. Het leverde een strafcorner op. De variant werd door Melissa Gonzalez raakt gepusht. Er waren slechts 22 seconden gespeeld. Vier minuten later verdubbelde Kathie Bam na een pass van Michelle Vittese de voorsprong. Het was voor Bam de eerste van in totaal drie treffers.

Twee minuten voor rust tipte Katie Reinprecht een corner van Lauren Crandall in het dak van het doel, waarna Jill Witmer in het derde kwart de vierde Amerikaanse treffer maakte. Japan kreeg vervolgens twee strafcorners op rij. De tweede werd in de variant door Mie Nakashima afgemaakt. Bam bepaalde vervolgens met twee doelpunten de eindstand op 6-1.

1-0 Melissa Gonzalez (sc)
2-0 Katie Bam
3-0 Katie Reinprecht (sc)
4-0 Jill Witmer
4-1 Mie Nakashima (sc)
5-1 Katie Bam
6-1 Katie Bam

Bekijk hier de stand van zaken in de poules

Reageer

Contact Us