Round-up EHCC: Den Bosch pakt Europese hoofdprijs - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up EHCC: Den Bosch pakt Europese hoofdprijs

De dames van Den Bosch hebben het seizoen afgesloten met de dubbel. Na het winnen van de landstitel werd maandag voor eigen publiek de belangrijkste Europese clubprijs, de EHCC, voor de 15de maal veroverd. In de finale werd het stugge UHC Hamburg met 2-1 verslagen. Amsterdam legde beslag op het brons door het Engelse Surbiton HC met 3-1 te verslaan.

Strijd om zevende en achtste plaats

Hermes-Monkstown-CSP Krylatskoye 4-4 Hermes-Monkstown wint na shoot-outs 3-0

Al na vijf minuten was er twee keer gescoord netjes verdeeld over beide ploegen. Hermes-Monkstown kwam op voorsprong en daarbij ging keepster Anna Schichkina niet vrijuit. Het schot van Anna O’Flanagan, die zomaar de Russische cirkel kon penetreren, leek houdbaar.

CSP Krylatskoye herstelde het evenwicht twee minuten later. Nadat de eerste strafcorner niets opleverde, was Bogdana Sadovaia even later wel succesvol. Dit waren gelijk ook de hoogtepunten van het eerste kwart.

Ook in het tweede kwart scoorden beide ploegen eenmaal. Die keer nam CSP Krylatskoye de leiding. Aangeefster Alina Khalimova reageerde attent op een rebound na een corner. Twee minuten voor rust rondde Nicola Evans een mooie aanval van Hermes-Monkstown over verschillende schijven af.

Twee minuten na rust leek CSP Krylatskoye een strafbal te krijgen, maar na overleg tussen de scheidsrechters werd besloten tot een bully. Vervolgens was de Russische ploeg opnieuw gevaarlijk. De inzet van Iulia Sartakova werd gekeerd door keepster Elizabth Murphy.

Het doelpunt van CSP Krylatskoye kwam er alsnog in het derde kwart. Een cornervariant werd door Khalimova binnen geslagen. Hermes-Monkstown gaf zich niet gewonnen. De ploeg kreeg twee corners, waarvan de laatste via een variant door O’Flanagan werd verzilverd.

In het laatste kwart ontsnapte Hermes-Monkstown aan een achterstand. De geheel vrijstaande Iulia Frolova mikte te hoog. Een dure misser, want even later was het 4-3 voor de Ierse ploeg via Sinead Loughran.

Hermes-Monkstown leek op weg naar de overwinning en de zevende plaats tijdens het EHCC, maar twee minuten voor tijd profiteerde Khalimova van een ontzettend slechte breedtepass in de verdediging van de Ierse ploeg.

Door haar derde treffer van het duel waren shoot-outs noodzakelijk om een winnaar aan te wijzen. In de serie toonde de Ierse ploeg zich koelbloediger. Hermes-Monkstown scoorde drie van de vier shoot-outs, terwijl de Russinnen geen enkele keer scoorden uit drie pogingen.

1-0 Anna O’Flanagan
1-1 Bogdana Sadovaia
1-2 Alina Khalimova (sc)
2-2 Nicola Evans
2-3 Alina Khalimova (sc)
3-3 Anna O’Flanagan (sc)
4-3 Sinead Loughran
4-4 Alina Khalimova

Strijd om vijfde en zesde plaats

SPV Complutense-Canterbury HC 3-3 SPV Complutense wint na shoot-outs 3-2

Nadat Canterbury HC in de beginfase twee strafcorners onbenut had gelaten, kwam SPV Complutense op voorsprong. Claudia Rodriguez tipte na vier minuten de bal binnen.

De Spaansen kregen vervolgens een goede kans om de score te verdubbelen. Keepster Rebecca Smith van Canterbury HC voorkwam een treffer van Raquel Gonzalez Pancheco. Ook de Engelse ploeg kreeg kansen. De derde corner, een variant, leverde geen doelpunt op. Even later was het wel raak. Een aanval, opgezet vanaf eigen helft, werd met de backhand raak geschoten door Sarah Kerly.

In het tweede kwart stond de paal een treffer van SPV Complutense in de weg. Lola Riera Zuzuarregui pushte de bal uit een corner tegen de staander. Even later aarzelde Silvia Perez Vázquez te lang om te schieten. Toen ze uiteindelijk schoot zat er een verdedigende stick tussen en was een lange corner het maximaal haalbare voor de Spaanse ploeg.

SPV Complutense bleef in het tweede kwart aandringen. Het leverde vier strafcorners op en een kans voor Begona García, maar haar schot werd gekeerd door keepster Smith.

Het derde kwart was nog maar anderhalve minuut oud of SPV Complutense nam opnieuw de leiding. Dit keer via een rake strafcorner van Celia Sánchez-Valverde López. Vervolgens profiteerden de Spaansen bijna van een overtal. Kerly moest met groen naar de kant, waarna Berta Agullo Sánchez de bal van García naast het Ierse doel tipte.

Riera Zuzuarregui was niet gelukkig met haar corners. Na de paal raakte ze dit keer de lat. Uiteindelijk belandde de bal voor de stick van Rodriguez, die haar tweede doelpunt van de wedstrijd maakte.

In het laatste kwart maakte Canterbury HC de achterstand van twee goals ongedaan. Victorine Vankemmel verkleinde de achterstand al snel naar 3-2 en met nog vijf minuten op de klok scoorde Grace Balsdon uit een corner de gelijkmaker.

Met een gelijke stand na zestig minuten moesten shoot-outs de beslissing brengen. In de reguliere serie van vijf shoot-outs maakte SPV Complutense een achterstand van 2-0 goed. In de sudden-death scoorde García, waarna Mel Clew Low de bal voor een leeg doel naast schoof. De zoemer klonk voordat de bal over de achterlijn ging, dus een treffer had sowieso niet geteld.

1-0 Claudia Rodriguez
1-1 Sarah Kerly
2-1 Celia Sánchez-Valverde López (sc)
3-1 Claudia Rodriguez (sc)
3-2 Victorine Vankemmel
3-3 Grace Balsdon (sc)

Strijd om derde en vierde plaats

Surbiton HC-Amsterdam 1-3

In het eerste kwart lag het tempo hoog, maar waren de kansen schaars. Surbiton kreeg de eerste strafcorner van het duel, maar de variant ging de mist in. Een backhandschot van Kitty van Male ging vervolgens hoog over. Tien seconden voor het einde van het eerste bedrijf kwam Amsterdam op voorsprong door een rake corner van Julia Müller.

Ook in het tweede kwart bleven de kansen schaars, maar scoorden beide ploegen uit een strafcorner. Amsterdam mocht vijf keer aanleggen, waarvan de tweede werd raak gepusht door Lauren Stam. Surbiton ging wat dat betreft effectiever om met de corner. De eerste was meteen raak via Hollie Webb.

Twee minuten na rust herstelde Amsterdam de marge van twee doelpunten. Een voorzet vanaf de rechterkant werd de Charlotte Vega in het doel gewerkt. Surbiton HC kwam er in dat derde kwart nauwelijks aan te pas. De Engelse ploeg kreeg in de slotseconden nog wel een corner, maar het schot van Hollie Webb ging naast.

In het vierde kwart leek Amsterdam voor een vierde keer te scoren. De goal werd echter niet toegekend, omdat Sosha Benninga de voorzet van Lana Kalse met het hoofd in het doel werkte. Het bleef 3-1, waardoor Amsterdam de bronzen medaille pakte.

0-1 Julia Müller (sc)
0-2 Lauren Stam (sc)
1-2 Hollie Webb (sc)
1-3 Charlotte Vega

Finale

Den Bosch-UHC Hamburg 2-1

Na een paar speldenprikken met schoten van Ireen van den Assem en Pien Sanders kwam Den Bosch na tien minuten op voorsprong. Maartje Paumen, die haar laatste officiële wedstrijd voor de club speelde, pushte raak uit een corner.

In dat eerste kwart was Den Bosch veruit de bovenliggende partij. Dat was anders in het tweede kwart. UHC Hamburg kwam beter uit de verf en dat leidde tot de gelijkmaker van Eileen Hoffmann. Vlak daarna kreeg Den Bosch weer een corner, maar die werd slecht uitgevoerd. Ook de derde Bossche corner leverde niets op. UHC Hamburg mocht ook twee keer aanleggen, maar ook deze pogingen troffen geen doel.

Ook na rust had Den Bosch haar handen vol aan de Duitse ploeg. De Bossche formatie kreeg kleine kansjes via Marlies Verbruggen maar de Duitse verdediging hield stand. Ook bij de vierde Bossche corner. De inzet van Paumen werd gekeerd en ook de rebound werd verwerkt. Pas in de slotseconden van het derde kwart wist Den Bosch een bres te slaan in de defensie.

Den Bosch opteerde bij de vijfde corner voor een variant die door Pien Sanders werd benut. Het bleef spannend. Frederique Matla was dichtbij de derde Bossche treffer maar ze kon net niet bij de voorzet van Lidewij Welten. Even later had Sian Keil net even iets te veel tijd nodig om uit te halen. Maar omdat UHC Hamburg ook niet meer gevaarlijk kon worden, pakte Den Bosch na de landstitel ook de EHCC.

1-0 Maartje Paumen (sc)
1-1 Eileen Hoffmann
2-1 Pien Sanders (sc)

Comments (3)

  1. Wat een mooie echte finale. Leuk dat het tegen een Duits team was, goed voor het Europeese hockey!

  2. RobertoRente is het eens met Finale

    Daar ben ik het mee eens, en was een spannende finale nog ook :D.

  3. Kunnen we nog ergens de samenvatting zien?

Reageer