Round-up EHL: Bloemendaal in halve finales te sterk voor Rotterdam - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up EHL: Bloemendaal in halve finales te sterk voor Rotterdam

Voor eigen publiek heeft Bloemendaal de finale gehaald van de EHL. Daarin speelt de ploeg zondag tegen Kampong. In de halve finales rekende Bloemendaal zaterdag voor volle tribunes af met Rotterdam. Het werd 6-0. Rotterdam treft zondag het Belgische Royal Herakles in de strijd om het brons.

De tweede halve eindstrijd van de dag was een duel tussen twee ploegen die een teleurstellend seizoen in de Hoofdklasse achter de rug hebben.
Bloemendaal verspeelde in de halve finales van de play-offs een 1-0 voorsprong in de best-of-three tegen Amsterdam, dat vervolgens twee keer op ’t Kopje won. Ook de strijd om het EHL-ticket ging vervolgens verloren nadat Oranje-Rood twee keer na shoot-outs te sterk was.

Moeizaam seizoen Rotterdam

Rotterdam haalde de play-offs om de landstitel helemaal niet. Na een moeizame seizoenstart liep de ploeg het gehele jaar achter de feiten aan. De vice-kampioen van 2017 eindigde als vijfde in de Hoofdklasse. Om de tijd tot de FINAL4 te overbruggen speelden de Rotterdammers een aantal oefenwedstrijden. Die moesten ervoor zorgen dat de ploeg klaar was voor het duel met Bloemendaal.

“Na de competitie hebben we drie weken gehad om hier naar toe te leven”, zegt Jochem Bakker van Rotterdam. “De eerste week hebben we vrij genomen om de kop leeg te maken na een teleurstellende competitie. Daarna hebben we de draad weer opgepakt. Zijn we hard gaan trainen en hebben we veel oefenwedstrijden gespeeld.”

Teleurstellend

Maar het duel in de halve finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi liep uit op een enorme teleurstelling. “Nadat we de play-offs waren misgelopen stond alles in het teken om hier goed te zijn. Helaas was het niet goed genoeg vandaag”, zegt Bakker.

Het zag er gelaten uit bij Rotterdam. De ploeg slaagde er niet in een vuist te maken tegen Bloemendaal. “Naar mijn mening maken we in de eerste helft net even iets te veel technische fouten, waardoor we gewoon er niet lekker in komen”, legt Bakker uit. “Ik wil het niet wijten aan dat wij te gretig waren of te graag wilden, want daar ligt het volgens mij niet aan.”

Aanvallend te dun

“We hebben het op zich niet heel slecht gedaan. Het is ook niet zo dat we heel veel kansen hebben weggegeven. Op zich hebben we goed verdedigd, maar aanvallend was het net iets te dun en creëren we net wat te weinig kansen.”

Rotterdam kreeg tegen het einde van het tweede kwart drie van de in totaal vijf strafcorners. Het leverde twee goede kansen op. Doelman Jaap Stockmann redde op de inzet van Jeroen Hertzberger en een schot van Seve van Ass zeilde voorlangs het Bloemendaalse doel.

Dwyer zet Bloemendala op 2-0

Op dat moment leidden de Mussen al met 2-0 dankzij een benutte strafbal van Jamie Dwyer. De Australiër kreeg daarna een uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar zag tot eigen afgrijzen de bal ruim naast het doel van Berend van Eldonk gaan.

Na rust zette Florian Fuchs de 4-0 op het bord. De Duitser, van wie tot dan toe weinig te zien was geweest, soleerde langs Oliver Polkamp en haalde doeltreffend uit. Rotterdam kreeg vervolgens nog twee corners, maar die leverden niets op. Ook de wissel van Van Eldonk voor een extra veldspeler haalde weinig uit. Het was Bloemendaal dat profiteerde. Dwyer bediende in de slotminuut Thierry Brinkman die de bal eerst nog aannam en vervolgens tegen de touwen tikte.

Bovenliggende partij

“We zijn denk ik bijna de gehele wedstrijd de bovenliggende partij geweest”, zegt Floris Wortelboer van Bloemendaal. “We hebben een paar momenten gehad, toen wij een kaart kregen, dat wij onder druk kwamen, maar we zijn geen moment echt in de problemen gekomen.”

De overwinning was een opsteker voor Bloemendaal na de teleurstellende play-offs. “Op een gegeven moment gaat het natuurlijk wel een beetje knagen aan het team, maar we zijn heel dicht bij elkaar gebleven. Dan is het natuurlijk wel fijn dat we dat in zo’n wedstrijd kunnen laten zien. Ik denk dat we vandaag goed hebben gespeeld en echt alles hebben gegeven.”

Eerste EHL-titel sinds 2013

Zondag hoopt Bloemendaal ten koste van Kampong de eerste Europese titel sinds 2013 en de derde in totaal te winnen. “Morgen willen we heel graag die EHL binnen halen. Ik denk dat we ons seizoen bekronen met een fantastische titel als we morgen winnen. Dat kunnen we het supermooi afsluiten”, zegt Wortelboer.

Voor Rotterdam rest eerder op de dag de strijd om het brons tegen Royal Herakles. “We hebben nu niet die drie weken doorgetraind om hier met lege handen te staan. Dus we gaan gewoon vol voor die derde plek”, zegt Bakker.

Bloemendaal-Rotterdam 6-0 (2-0)

22.Jamie Dywer 2-0 (sb)
36.Florian Fuchs 4-0
60.Thierry Brinkman 6-0

Opstelling: Jaap Stockmann (K), Mats de Groot, Tim Swaen, Sander ’t Hart, Roel Bovendeert, Thierry Brinkman, Glenn Schuurman, Emmanuel Stockbroekx, Xavi Lleonart, Florian Fuchs, Floris Wortelboer.
Wissels: Jamie Dwyer, Sam Martens, Jord Beekmans, Jasper Brinkman, Tim Jenniskens, Yannick van der Drift, Feiko Keilholz (K).

Opstelling: Berend van Eldonk (K), Oliver Polkamp, Paul Melkert, Seve van Ass, Jeroen Hertzberger, Sjoerd Gerretsen, Thijs van Dam, Diede van Puffelen, Blair Tarrant, Nick Catlin, Hidde Turkstra.
Wissels: Albert Beltran, Simon Egerton, Jochem Bakker, Tjep Hoedemakers, Milan van Baal, Justen Blok, Mahinder Terlouw (K).

Reageer