Round-up EHL: Rotterdam na shoot-outs naar KO8, Bloemendaal te sterk voor Dragons - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up EHL: Rotterdam na shoot-outs naar KO8, Bloemendaal te sterk voor Dragons

Drie Nederlandse ploegen hebben zich geplaatst voor de EHL KO8. Na Kampong schaarden zaterdag ook gastheer Rotterdam en Bloemendaal zich bij de laatste acht van het belangrijkste Europese clubtoernooi. Bovendien kwalificeerden ook het Franse Saint Germain en het Duitse Uhlenhorst Mülheim zich voor de kwartfinales.

Saint Germain (Fra)-Three Rock Rovers (Ier) 3-2

Na negen jaar afwezigheid keert Three Rock Rovers terug op het hoogste Europese clubpodium. De Ierse club reikte in het seizoen 2008-2009, de enige deelname aan de EHL, tot de KO16.

Saint Germain is er alweer voor de negende maal bij. Meteen bij het debuut reikte de Franse ploeg tot de KO8, het beste resultaat tot nu toe. Saint Germain plaatste zich voor de KO16 in Rotterdam door in de eerste ronde Bromac Kelburne en het Spaanse Club Egara te verslaan.

Eerste kansen voor Saint Germain

Het spel golfde in het eerste kwart op en neer. Saint Germain kreeg de eerste kansen in het duel, maar beide mogelijkheden waren niet besteed aan Martin Genestet.

Na vier minuten pushte hij de bal naast het Ierse doel. Keeper Jamie Carr zat ook nog even aan de bal.Even later hoefde Carr niet in te grijpen. De tip-in van Genestet op de voorzet van Francois Goyet belandde naast het doel.

Mogelijkheden voor de Ieren

Tegen het einde van het eerste kwart verscheen ook Three Rock Rovers in de vijandelijke cirkel. Richard Pautz draaide zich mooi vrij in de cirkel, maar slaagde er niet in de bal achter doelman Arthur Thieffry te krijgen. Daarna werd Mitch Darling van achteruit door David Kane aangespeeld. Hij treuzelde net te lang om tot een schot te komen en werd verdedigd.

Saint Germain kwam in de negende minuut van het tweede kwart op voorsprong. Op dat moment zat het duel in een fase waarin Three Rock Rovers hevig aan het aandringen was. Ross Canning had de openingstreffer op de stick, maar zag tot zijn afgrijzen dat de Franse verdediging de bal voor de doellijn uit de lucht weg tikte.

Drie keer scheepsrecht

Het was Genestet die Saint Germain op voorsprong zette. Na twee gemiste kansen kroop hij dit keer slim voor zijn tegenstander en tikte de voorzet binnen: 2-0. Vlak voor rust maakte Three Rock Rovers gelijk. Harry Morris sloeg vanaf de kop van de cirkel raak met de forehand. In eerste instantie leek hij de bal te verliezen toen hij zijn tegenstander uitspeelde, maar hij kon toch nog bij de bal en haalde uit: 2-2.

Vier minuten na rust kwam Saint Germain andermaal op voorsprong. Een tweede strafcorner leidde tot de derde die door Francois Goyet doeltreffend van richting werd veranderd (3-2). Three Rock Rovers liet zich door het tegendoelpunt niet uit het veld slaan. De Ieren zetten, aangemoedigd door hun enthousiaste fans, Saint Germain onder druk. Morris was dichtbij zijn tweede velddoelpunt. Zijn forehand trof echter de lat.

Het zat Three Rock Rovers ook niet mee. Een strafcorner werd van de lijn gehaald en een schot uit de draai van Darling werd gered door Thieffry. Ook het slotoffensief waarbij keeper Carr werd ingewisseld voor een extra veldspeler leverde niet het gewenste doelpunt op.

24.Martin Genestet 2-0
30.Harry Morris 2-2
34.Francois Goyet 3-2 (sc)

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Saint Germain en Three Rock Rovers

RC de France (Fra)-Uhlenhorst Mülheim (Dui) 0-3

Beide ploegen doen voor de vierde keer mee. RC de France, de Franse kampioen, bereikte afgelopen seizoen de KO8, de beste prestatie van de club. Ook Uhlenhorst Mülheim reikte in de EHL nooit verder dan de KO8 (2012-2013), maar was bij de voorloper van de EHL zeer succesvol met negen titels in de periode 1988-1996.

Uhlenhorst Mülheim was de favoriet en de bovenliggende partij in de eerste twee kwarten. Het overwicht konden de Duitsers niet uitdrukken in doelpunten. De ploeg kreeg liefst zes strafcorners, waarvan de eerste vier op rij. Alleen de vierde poging werd omgezet in een doelpunt.

Kansen genoeg voor Uhlenhorst

Lukas Windfeder pushte de bal prachtig in de bovenhoek. Keegan Pereira had de score kunnen verhogen, maar zijn inzet ging via een verdedigende stick naast. Ook aanvoerder Thilo Stralkowski had de mogelijkheid op een velddoelpunt, maar zijn forehand miste richting.

Racing Club de France kwam weinig in het spel voor. Een voorzet van Adrien Coffigniez werd makkelijk onschadelijk gemaakt door de Duitse verdediging.

Na de pauze

Na rust was het eigenlijk wachten totdat Uhlenhorst meer afstand zou nemen van de Fransen. Dat gebeurde op de valreep van het derde kwart. Gabriel Ho-Garcia tipte een voorzet vanaf links ongehinderd binnen.

14.Lukas Windfeder 0-1 (sc)
44.Gabriel Ho-Garcia 0-3

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Racing Club de France en Uhlenhorst Mülheim

Rotterdam-Mannheimer HC (Dui) 4-4 Rotterdam wint na shoot-outs

Na vier seizoenen is Rotterdam weer terug in de EHL. De laatste keer was in het seizoen 2013-2014 toen de ploeg in de KO8 werd uitgeschakeld. Als gastheer hoopt de club zich uiteindelijk te kwalificeren voor de FINAL4. Dat eindtoernooi haalde Rotterdam al vier keer. Slechts een keer werd daadwerkelijk ook de finale gehaald waarin werd verloren van UHC Hamburg (3-1).

De Rotterdammers hebben met Mannheimer HC een pittige tegenstander geloot in de KO16. De Duitse kampioen plaatste zich voor de derde maal en tweede keer op rij voor het belangrijkste Europese clubtoernooi. Vorige seizoen bereikten de Duitsers de KO8, de beste prestatie in de EHL.

Mannheimer HC op voorsprong

In een nagenoeg uitverkocht huis kwam Mannheimer HC in het eerste kwart op voorsprong. Jan-Philipp Fischer nam snel de vrije slag en vond met zijn backhandpass bij de tweede paal Timm Haase. Hidde Turkstra kon de voorzet niet onderscheppen, waarna Haase de bal achter doelman Berend van Eldonk tikte.

Ondanks het vele balbezit lukte het Rotterdam niet om een mogelijkheid te creëren. De beste kans kwam in het slot van het tweede kwart. Simon Egerton haalde hard met de forehand uit. De bal werd gekeerd door Lukas Stumpf.

Score verdubbeld

Mannheimer HC kwam sporadisch in de vijandelijke cirkel, maar was aanmerkelijk gevaarlijker. Na een aanval over links kon Felix Schües uithalen, maar zijn inzet werd gekeerd door Van Eldonk. De Rotterdamse goalie was wel kansloos op de tip van Lucas Vila, die een lange klap in de cirkel tussen zijn benen door van richting veranderde.

In het derde kwart mocht Rotterdam twee keer op rij aanleggen voor een strafcorner. Nadat de eerste corner er door de Duitse verdediging werd uitgelopen, koos Jeroen Hertzberger ervoor de bal bij de tweede poging over de stick van beide uitlopers te wippen. Zo verschafte de aanvoerder zich een vrije schietkans, maar keeper Stumpf lag in de weg.

Hoedemakers scoort

Met nog een kwart te gaan moest Rotterdam risico’s gaan nemen. Daarnaast bleef het oppassen voor de Duitse tegenstoot. Uiteindelijk kregen de Rotterdammers waar ze lang naar zochten: een doelpunt. Seve van Ass sloeg de bal de cirkel in, die via Albert Beltran bij Tjep Hoedemakers terecht kwam. Hij omspeelde de keeper en tikte de bal in het doel: 2-4.

Daarvoor was Hertzberger al dichtbij een velddoelpunt, maar zijn inzet werd op het laatste moment door een Duitse stick tot lange corner verwerkt.

Goal afgekeurd

Met nog ruim drie minuten leek Mannheimer HC het duel definitief in het slot te gooien. De treffer werd door de videoscheidsrechter afgekeurd vanwege een obstructie van een Duitse aanvaller. Vervolgens werd Van Eldonk naar de kant gehaald voor een extra veldspeler.

Het nemen van risico werd beloond. Met nog iets meer dan een minuut op de klok maakte Nick Catlin gelijk. Diede van Puffelen speelde de Engelsman aan. Diens inzet werd in eerste instantie gered door Stumpf, maar de rebound knalde Catlin met de backhand binnen.

Shoot-outs

Er volgde een nagelbijtende serie shoot-outs, waarin het opnieuw mis dreigde te gaan toen Oliver Polkamp de vierde Rotterdamse shoot-out miste. Keeper Berend van Eldonk redde vervolgens de inzet van Paul Zmyslony, waarna Albert Beltran de sudden-death afdwong. Daarin hield Hertzberger het hoofd koel. Dat deed de Argentijn Guido Barreiros niet. Zijn inzet raakte de zijplank van het doel.

11.Timm Haase 0-2
25.Lucas Vila 0-4
53.Tjep Hoedemakers 2-4
59.Nick Catlin 4-4

Opstelling: Berend van Eldonk (K), Oliver Polkamp, Paul Melkert, Seve van Ass, Jeroen Hertzberger, Jochem Bakker, Sjoerd Gerretsen, Thijs van Dam, Diede van Puffelen, Nick Catlin, Hidde Turkstra.
Wissels: Nick van Trigt, Albert Beltran, Simon Egerton, Tjep Hoedemakers, Milan van Baal, Justen Blok, Mahinder Terlouw (K).

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Rotterdam en Mannheimer HC

KHC Dragons (Bel)-Bloemendaal 0-8

De topper van de dag gaat tussen de nummer drie van afgelopen seizoen, KHC Dragons, en tweevoudig winnaar Bloemendaal. De laatste keer dat Bloemendaal deelnam aan de EHL, in 2015-2015, speelden beide ploegen tegen elkaar in de KO8 en toen waren de Mussen met 4-3 te sterk.

Er was nog maar net afgeslagen of KHC Dragons had en misschien ook wel moeten scoren. Een lange klap van achteren bereikt Florent van Aubel. Zijn voorzet werd door de inkomende Jeffrey Thys niet in, maar over het doel van Jaap Stockmann getikt.

Dwyer opent score

Nadat KHC Dragons nog een paar maal dreigend waren in de cirkel van Bloemendaal, namen de Mussen in het tweede kwart een 2-0 voorsprong. Jamie Dwyer rondde een messcherpe counter af. Thierry Brinkman stuurde Florian Fuchs weg langs de lijn. De Duitser stormde de cirkel binnen, maar hij werd gestuit door Van Doren. Dwyer pikte de rebound op en liftte de bal over de liggende doelman.

Zes minuten voor rust verdubbelde Roel Bovendeert de voorsprong van Bloemendaal. Tim Jenniskens speelde de bal de cirkel in. Via de stick van Nicolas Poncelet belandde deze voor Bovendeert, die de bal door de benen van de doelman in het doel tikte.

Opnieuw raak voor Bovendeert

Na rust was Bloemendaal dodelijk in de counter. Sander ’t Hart leverde een voorzet af die door een duikende Bovendeert in het doel werd getikt: 0-6. Het leed voor de Belgen werd twee minuten later nog groter.

Arthur van Doren moest tien minuten naar de kant met een gele kaart. De beste speler van de wereld had Fuchs in een sprintduel op weg naar het doel in de rug geduwd. De scheidsrechter zag er niets in, maar na protest van Fuchs oordeelde de videoscheidsrechter dat Van Doren wel degelijk een overtreding had begaan en kende Bloemendaal een strafcorner toe. De corner leidde tot een nieuwe corner maar Tim Swaen pushte net naast.

Drie goals Bovendeert

Bloemendaal maakte optimaal gebruik van de overtalsituatie. Het was opnieuw Bovendeert die scoorde. Hij tipte de backhandvoorzet van Fuchs prachtig binnen. Met nog meer dan een kwart te spelen was er voor KHC Dragons weinig eer meer te behalen.

16.Jamie Dwyer 0-2
24.Roel Bovendeert 0-4
39.Roel Bovendeert 0-6
41.Roel Bovendeert 0-8

Opstelling: Jamie Dwyer, Jaap Stockmann (K), Mats de Groot, Tim Swaen, Sander ’t Hart, Thierry Brinkman, Glenn Schuurman, Emmanuel Stockbroekx, Xavier Lleonart, Florian Fuchs, Floris Wortelboer.
Wissels: Sam Martens, Roel Bovendeert, Jord Beekmans, Jasper Brinkman, Tim Jenniskens, Yannick van der Drift, Feiko Keilholz (K).

Bekijk de samenvatting van het duel tussen KHC Dragons en Bloemendaal

Programma zondag 1 april:
M9-10.30 uur: Holcombe HC (Eng) – Atletic Terrassa (Spa)
M10-12.45 uur: Rot-Weiss Köln (Dui) – Dinamo Kazan (Rus)
M11-15.00 uur: Kampong – Racing Club de Bruxelles (Bel)
M12-17.15 uur: RC de Polo (Spa) – Royal Herakles (Bel)

Reageer