Round-up EK Zaal (D): Nederland verliest finale van Duitsland | Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up EK Zaal (D): Nederland verliest finale van Duitsland

De Oranjedames zijn er niet in geslaagd voor de derde maal op rij de Europese titel te bemachtigen. In Praag ging de ploeg van bondscoach Marieke Dijkstra in de finale onderuit tegen Duitsland. De Duitse ploeg was na het nemen van shoot-outs te sterk. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1.

Finale:

Duitsland – Nederland 1-1 (0-0) Duitsland wint na shoot-outs 2-1

Het bleef lang 0-0 in de finale. Nadat een treffer van de Oranjedames was afgekeurd zette Imme van der Hoek Nederland met nog acht minuten spelen alsnog op voorsprong. Met een backhand verschalkte ze de Duitse keepster Nathalie Kubalski.

Lang stond de stand van 0-1 niet op het bord, want de Duitse ploeg maakte een minuut later gelijk. Alisa Vivot tekende voor de 1-1 na balverlies van de Nederlandse ploeg.

Duitsland beter in shoot-outs

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. In de serie kwamen Donja Zwinkels en Renee van Laarhoven niet tot scoren. Vivot verzilverde wel haar shoot-out, maar zag haar Duitse teamgenoten Teresa Martin en Hannah Gablac falen. Met haar treffer zorgde Mila Muyselaar voor een sudden-death, waarin de aanvoerster vervolgens niet tot scoren kwam nadat Vivot haar tweede poging wel had benut.

32.Imme van der Hoek 0-1
33.Alisa Vivot 1-1
Shoot-outs:
Donja Zwinkels 0-0
Alisa Vivot 1-0
Renee van Laarhoven 1-0
Teresa Martin 1-0
Mila Muyselaar 1-1
Hannah Gablac 1-1
Sudden death:
Alisa Vivot 2-1
Mila Muyselaar 2-1

Opstelling: Alexandra Heerbaart (K), Donja Zwinkels, Mila Muyselaar, Marijn Veen, Pien van Nes, Elin van Erk.
Wissels: Gabrielle Mosch, Renee van Laarhoven, Lisa Post, Felice Albers, Imme van der Hoek, Anke van Goudoever (K).

Strijd om derde en vierde plaats:

Wit-Rusland – Tsjechië 5-3 (2-1)

Net als twee jaar geleden legde Wit-Rusland beslag op de bronzen medaille. Gastland Tsjechië werd met 5-3 verslagen. Een snelle 0-1 achterstand werd door Wit-Rusland omgebogen naar een 3-1 voorsprong. De Tsjechische ploeg knokte zich terug naar 3-3, maar in het slot van het duel trok Wit-Rusland de wedstrijd alsnog naar zich toe met twee treffers.

5.Anna Kolarova 0-1 (sc)
10.Maryna Nikitsina 1-1 (sc)
14.Ryta Batura 2-1 (sc)
25.Ryta Batura 3-1 (sc)
28.Adela Lehovcova 3-2 (sc)
32.Adela Lehovcova 3-3 (sc)
33.Ryta Batura 4-3 (sc)
36.Natassia Syrayezhka 5-3

Poule C:
Niet alleen Polen, maar ook Rusland is gedegradeerd uit de A-poule. Polen, de vice-kampioen van 2016, verloor ook het laatste duel van het EK. Oekraïne was in de poule C met 3-1 te sterk en stelde hierdoor lijfsbehoud in de hoogste Europese klasse veilig, evenals Zwitserland. De promovendus, die dit toernooi alleen verloor van Wit-Rusland, speelde met 2-2 gelijk tegen Rusland.

Oekraïne – Polen 3-1 (2-0)

Zwitserland – Rusland 2-2 (1-0)

Eindstand poule C:
1.Oekraïne 3-7 +6
2.Zwitserland 3-5 +1
3.Rusland* 3-4 -1
4.Polen* 3-0 -6
*Gedegradeerd

Onderschedingen

Na afloop van de finale werden nog individuele prijzen uitgereikt. De Duitse Nathalie Kubalski werd verkozen tot beste keepster van het EK. De Russin Valeriia Borisova viel twee keer in de prijzen. Met tien treffers werd ze topscorer van het toernooi en ontving Borisova de prijs van beste speelster.

Reageer