Round-up Europacup Zaal (H): Amsterdam grijpt naast brons, titel Rot-Weiss Köln | Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up Europacup Zaal (H): Amsterdam grijpt naast brons, titel Rot-Weiss Köln

De heren van Amsterdam hebben de Europacup Zaal in het Zwitserse Wettingen afgesloten op een vierde plaats. De landskampioen verloor zondag de strijd om het brons met 4-3 van Dinamo Elektrostal. De titel ging naar Rot-Weiss Köln dat in de finale met 5-2 te sterk was voor Racing Club de Bruxelles.

Strijd om derde en vierde plaats:

Amsterdam nam na de afslag het initiatief. Het leverde een aantal strafcorners op, waarvan er één werd benut door Nicki Leijs. Dinamo Elektrostal kwam in die beginfase nauwelijks in het spel voor. De ploeg trok zich terug op de eigen helft, maar was wel gevaarlijk in de uitbraak.

Zeven minuten na de openingstreffer kwam Dinamo Elektrostal op gelijke hoogte. Andrey Kuraev rondde een aanval, die hij zelf had opgezet, doeltreffend af. De gelijke stand leek ook te ruststand te worden, maar vlak voor rust ging Robert Tigges in de fout.

Slechte breedtepass

Hij gaf een breedtepass voor het eigen doel langs. De bedoeling was om teamgenoot Teun Rohof aan te spelen, maar de bal werd onderschept door Iaroslav Loginov, die keeper Philip van Leeuwen kansloos liet.

Vlak na rust kwam Dinamo Elektrostal zelfs op 3-1. Amsterdam verwachtte een fluitsignaal van de scheidsrechter. Dat signaal kwam er niet en terwijl de Amsterdammers verhaal gingen halen bij de scheidsrechter trokken twee Russen op naar de Amsterdamse cirkel. Van Leeuwen was kansloos op de inzet van Marat Khairullin.

Gelijkmaker valt niet

Het was de beslissing in de wedstrijd. Twee minuten daarna pushte Alexander Zhirkov raak uit een strafcorner voor de 4-1. Amsterdam knokte zich daarna nog terug in de wedstrijd door doelpunten van Leijs en Tigges uit een strafcorner. Maar met nog tien minuten op de klok lukte het de Amsterdammers niet om de gelijkmaker te forceren.

Dinamo Elektrostal-Amsterdam 4-3 (2-1)
7.Nicki Leijs 0-1 (sc)
14.Andrey Kuraev 1-1
20.Iaroslav Loginov 2-1
24.Marat Khairullin 3-1
26.Alexander Zhirkov 4-1 (sc)
28.Nicki Leijs 4-2 (sc)
30.Robert Tigges 4-3 (sc)

Opstelling: Boris Burkhardt, Caspar van Dijk, Robert Tigges, Nicki Leijs, Philip van Leeuwen (K), Teun Rohof.
Wissels: Niek Merkus, Max Sweering, Johannes Mooij, Tijn Lissone, Jan de Wijkerslooth (K).

Finale:

Racing Club de Bruxelles-Rot-Weiss Köln 2-5 (0-4)
Voor de negende maal in de historie heeft Rot-Weiss Köln de Europacup Zaal gewonnen. De ploeg is nu zowel op het veld als in de zaal de beste van Europa.

De finale tegen Racing Club de Bruxelles, dat in 2013 voor het laatst in de eindstrijd stond, was eigenlijk al in de eerste helft beslist. Rot-Weiss Köln kwam na zes minuten op voorsprong door een strafcornervariant van Jan Fleckhaus en liep vervolgens via twee treffers van Moritz Trompertz en een doelpunt van Marco Miltkau uit naar 4-0. Bij dat laatste doelpunt werd de Belgische ploeg gestraft voor de keuze om de keeper te wisselen voor een extra veldspeler.

Tweede helft

Na rust deed Racing Club de Bruxelles iets terug via Tom Boon uit een strafcorner. Op dat moment stond Rot-Weiss Köln met slechts vier spelers en zonder keeper in het veld na een verkeerde wissel. Daarna maakten de Duitser nog een wisselfout, waardoor het team werd gereduceerd tot drie spelers.

Racing Club de Bruxelles hielp een uitgelezen mogelijkheid om dichterbij te komen zelf om zeep. De strafcorner werd slecht uitgevoerd op het moment dat de keeper van Rot-Weiss Köln aan de kant zat. Het had de Belgische ploeg wellicht het momentum kunnen geven.

Eindstand

Even later herstelde Christopher Rühr uit een strafcorner de marge weer naar vier. Uiteindelijk bepaalde Boon met zijn specialiteit de eindstand op 5-2.

6.Jan Fleckhaus 0-1 (sc)
11.Marco Miltkau 0-2
16.Moritz Trompertz 0-3
20.Moritz Trompertz 0-4
28.Tom Boon 1-4 (sc)
31.Christopher Rühr 1-5 (sc)
37.Tom Boon 2-5 (sc)

Poule C

Met een overwinning in de laatste wedstrijd hebben zowel gastheer Rotweiss Wettingen als de verliezen finalist van afgelopen seizoen, SV Arminen, zich gehandhaafd op het hoogste Europese clubniveau.

Rotweiss Wettingen versloeg SPV Complutense met 2-1. De Spanjaarden, die geen enkele wedstrijd wisten te winnen, eindigden als laatste in de degradatiepoule achter Subiton HC. De Engelsen hadden voldoende aan een gelijkspel, maar gingen met 4-1 onderuit tegen SV Arminen.

Degradatie

Het betekent dat de Spaanse en Engelse zaalkampioen volgend seizoen op een lager niveau zullen acteren.

SPV Complutense-Rotweiss Wettingen 1-2 (1-1)
5.Dominik Messerli 0-1
7.Ignacio Cobos 1-1
33.Manuel Keller 1-2 (sc)

Surbiton HC-SV Arminen 1-4 (0-2)
5.Michael Minar 0-1
12.Manuel Grandits 0-2
31.Dariusz Rachwalski 0-3 (sc)
36.Alexander Bele 0-4
40.Alan Forsyth 1-4

Eindstand Poule C:

Pos. Club G G G V Voor Tegen Saldo Punten
1 Rotweiss Wettingen 3 2 0 1 6 6 0 11
2 SV Arminen 3 1 1 1 7 5 +2 8
3 Surbiton HC* 3 1 1 1 6 7 -1 7
4 SPV Complutense* 3 0 2 1 4 5 -1 5

* Gedegradeerd

Reageer