Round-up (h): Australië verliest, monsterscore België

De Spaanse heren zorgden zondag voor een enorme verrassing door wereldkampioen Australië met 1-0 te verslaan. België toonde geen mededogen met gastland Brazilië. Het werd 12-0. En Groot-Brittannië kwam niet verder dan 2-2 tegen Nieuw-Zeeland.

Poule A: Groot-Brittannië-Nieuw-Zeeland 2-2 (2-2)
Nadat beide ploegen het olympisch toernooi waren gestart met een nederlaag wilden Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland niet opnieuw verliezen. In een poule met Australië, België, Spanje en Brazilië zou dan alles op alles gezet moeten worden om de kwartfinales te halen.

De Britten begonnen voortvarend aan het duel. Na twee minuten lag de bal al in het Nieuw-Zeelandse doel. Sam Ward profiteerde van getreuzel in de defensie van de Black Sticks. Hij veroverde de bal en gaf een voorzet waarna een scrimmage voor het doel ontstond. David Condon viste de bal op en passeerde doelman Devon Manchester.

Nog voor het einde van het eerste kwart maakte Nieuw-Zeeland gelijk. De Black Sticks waren daarvoor al dichtbij een doelpunt. Stephen Jeness stuitte op doelman George Pinner en een tip van Hugo Inglis bij een corner kwam op de paal terecht. Twee minuten voor het einde van het kwart werd Kane Russell met een scoop bereikt. Hij haalde uit en de bal verdween tussen de benen van Pinner in het doel.

In het tweede kwart nam Nieuw-Zeeland de leiding. Na een één-tweetje kwam de bal bij Hayden Phillips terecht, die doeltreffend uithaalde. Nog voor rust kwam Groot-Brittannië op gelijke hoogte. Aanvoerder Barry Middleton gaf de bal het laatste tikje.

De ruststand bleek ook de eindstand van het duel.

1-0 David Condon
1-1 Kane Russell
1-2 Hayden Phillips
2-2 Barry Middleton

Poule A: Brazilië-België 0-12 (0-5)
Na de 7-0 nederlaag tegen Spanje is gastland Brazilië opnieuw tegen een ruime nederlaag opgelopen. België, dat in het eerste duel Groot-Brittannië versloeg, was met 12-0 te sterk.

De Brazilianen hielden elf minuten stand. Op dat moment opende Florent van Aubel de score voor de Belgen. Nadat hij werd aangespeeld door Emmanuel Stockbroekx draaide Van Aubel zich vrij en schoot de bal in de korte hoek binnen.
De eerste Belgische corner leidde tot een tweede corner. Arthur van Doren reageerde alert toen doelman Rodrigo Faustino een rebound weggaf na het schot van Loïck Luypaert.

In het tweede kwart stond Van Aubel aan de basis van de derde Belgische treffer. Eerst stuitte hij op Faustino, waarna Van Aubel de bal over de keeper lifte. Echter, hij zag zijn bal op de paal belanden, waarna Tanguy Cosyns de bal alsnog in het doel schoot.

De vierde strafcorner leverde opnieuw een Belgische doelpunt op. Dit keer van Felix Denayer alert bij de rebound. Jérôme Truyens maakte er voor rust nog 5-0 van. Op de kop cirkel haalde hij verwoestend uit.

Ook na rust scoorden de Belgen er lustig op los. In het derde kwart werden drie goals toegevoegd aan het totaal. Gauthier Boccard maakte het half dozijn vol, waarna een paar minuten later Thomas Briels de 7-0 op het bord zette. Briels was ook betrokken bij de achtste treffer. Hij gaf de assist op Sebastien Dockier.

In het laatste kwart kwam er pas bij 12-0 een einde aan de Braziliaanse lijdensweg. Onder het toeziend oog van koning Filip maakten Cedric Charlier, John-John Dohmen, Cosyns en Van Doren het dozijn doelpunten vol. De Belgen, bij wie tien verschillende spelers scoorden, hadden nog kansen op een 13de doelpunt. Dat bleef de Brazilianen bespaard.

0-1 Florent van Aubel
0-2 Arthur van Doren
0-3 Tanguy Cosyns
0-4 Felix Denayer
0-5 Jérôme Truyens
0-6 Gauthier Boccard
0-7 Thomas Briels
0-8 Sebastien Dockier
0-9 Cedric Charlier
0-10 John-John Dohmen
0-11 Tanguy Cosyns
0-12 Arthur van Doren

Poule A: Australië-Spanje 0-1 (0-1)
Spanje heeft voor de eerste grote verrassing van het olympisch toernooi gezorgd. Het versloeg wereldkampioen Australië met 1-0.

Het doelpunt viel al in de vijfde minuut en kwam op naam van Alex Casasayas. De bal van de Spanjaard belandde via de stick van keeper Andrew Charter in het doel.

Australië kreeg vervolgens twee strafcorners, maar die werden goed verdedigd door de Spanjaarden. Wat de wereldkampioen daarna ook probeerde, iedere keer stuitten de Kookaburras op de Spaanse defensie. In de slotfase werd Charter gewisseld voor een extra veldspeler om een gelijkmaker te forceren, maar dat was tevergeefs.

0-1 Alex Casasayas

Bekijk hier de stand van zaken in de poules

Reageer

Contact Us