Round-up HK (D): Oranje-Rood naar play-offs, Nijmegen degradeert - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up HK (D): Oranje-Rood naar play-offs, Nijmegen degradeert

Oranje-Rood heeft zondag het laatste play-offticket bemachtigd. De Eindhovense ploeg versloeg directe concurrent Laren met liefst 4-0. Nijmegen zet na één seizoen Hoofdklasse weer een stap terug. Huizen en Groningen spelen in de play-outs om lijfsbehoud op het hoogste niveau veilig te stellen.

Laren-Oranje-Rood 0-4

De opdracht voor Oranje-Rood was duidelijk. Er moest gewonnen worden van Laren om na Amsterdam, Den Bosch en SCHC zich te plaatsen voor de play-offs. Laren had op basis van het doelsaldo genoeg aan een gelijkspel. Binnen tien minuten leidde Oranje-Rood al met 2-0 dankzij treffers van Maud Renders en Freeke Moes. Nog voor rust bouwde de Eindhovense ploeg de voorsprong uit naar 0-4. Valerie Magis was trefzeker uit een strafcorner en Fleur Broers tipte een schot van Moes binnen. Hiermee was het duel beslist. In de tweede helft startte Laren zonder de afscheid nemende Joyce Sombroek maar met een extra veldspeelster. Anderhalve minuut voor tijd kwam Sombroek onder luid applaus van de toeschouwers weer in het veld en speelde zo haar laatste minuten van haar hockeycarrière.

Nijmegen-Huizen 0-2

Nijmegen daalt na één seizoen Hoofdklasse af naar de Promotieklasse. De promovendus zag concurrent en hekkensluiter Groningen winnen, terwijl de ploeg zelf in eigen huis het onderspit dolf tegen een andere promovendus, Huizen: 0-2. De formatie uit het Gooi kwam in het eerste kwart op voorsprong dankzij een benutte strafcorner van Gitte Michels. Nog voor rust maakte Eva den Hartog er eveneens uit een corner 0-2 van. Door de nederlaag eindigt Nijmegen als twaalfde en laatste en degradeert direct uit de Hoofdklasse. Huizen mag in de play-outs een langer verblijf op het hoogste niveau afdwingen.

Kampong-Groningen 1-2

Groningen heeft directe degradatie afgewend. De ploeg van coach Marc Materek won zelf in Utrecht met 2-1 van Kampong en zag concurrent Nijmegen in eigen huis verliezen van Huizen (0-2). Om op het hoogste niveau actief te blijven moet Groningen wel de play-outs zien te overleven. Tegen Kampong kwam de Groningse ploeg na zes minuten op voorsprong via Klaartje de Bruijn. Renee van Laarhoven maakte uit een strafcorner gelijk, maar vlak na rust besliste Fieke Hoff het duel in Gronings voordeel.

SCHC-Den Bosch 1-3

Den Bosch won in Bilthoven met 3-1 van SCHC, dat volgende week ook de tegenstander is in de halve finales van de play-offs. Den Bosch eindigde het reguliere seizoen als tweede en SCHC als derde. Alle doelpunten in de topper vielen voor rust. De landskampioen leidde na 25 minuten al met 3-0 door goals van Frédérique Matla, Rosa Fernig en Joosje Burg. Vlak voor rust deed Caia van Maasakker nog iets terug uit een strafcorner.

Amsterdam-Hurley 3-1

Amsterdam heeft de reguliere competitie afgesloten met de eerste plaats op de ranglijst. De 3-1 overwinning op Hurley betekende dat de ploeg van coach Rick Mathijssen 21 van de 22 competitieduels dit seizoen met een overwinning afsloot. Alleen de uitwedstrijd tegen Den Bosch werd verloren (3-1). In de Bosderby tegen Hurley zette Kitty van Male Amsterdam na 17 minuten uit een strafcorner op voorsprong. Na rust bouwde Maria Verschoor en opnieuw Van Male de score uit. Vlak voor het eindsignaal deed Sabine Plönissen iets terug voor Hurley, dat de competitie afsloot op een zevende plaats.

Bloemendaal-hdm 1-3

Hdm heeft de competitie afgesloten op een zesde plaats. De Haagse ploeg won het laatste competitieduel van het seizoen met 3-1 van Bloemendaal. Voor Bloemendaal stond in deze laatste wedstrijd niets meer op het spel, omdat de ploeg zich al had verzekerd van nog een seizoen Hoofdklasse. Hester van der Veld zette hdm na negen minuten spelen uit een strafcorner op voorsprong. Die voorsprong werd verdubbeld door Pien van Nes en nog voor rust maakte Demi Lefranc er 0-3 van. Kiki Rozemeijer zette in de slotfase met een treffer uit een corner de eindstand op het bord.

Comments (4)

 1. Tsja OR zeer terecht gewonnen. Waren feller, scherper en de ervaren speelsters Nunnink (wat is zij toch goed!), Magis stonden op en trokken de kar. Waar aan de andere kant Leurink, Kerstholt, V Wijk echt niet thuis gaven. Leken te bezwijken onder de druk. Sombroek had een beter afscheid verdient (hoewel ook zij er niet bij elke goal goed uitzag).

 2. Als de sterkhouders het niet doen hou je een team met spelers over die middelmatig zijn. Kijk naar een meisje Ketting, totaal niet geschikt voor een top 4 club. Kan leuk mee doen in de overgangsklasse. Sombroek had een beter afscheid idd verdient. Cox moet beter selecteren en niet dit soort speelsters halen.

 3. Ik had t je voorspelt Lynn 😉
  Over en uit met Laren in de playoffs, die zien we de komende jaren niet meer terug in de top 4.
  Eigenlijk heeft Kampong de meeste schandalige prestatie geleverd, door met dit team 8ste te worden.

 4. @wimpie; haha klopt, maar ik blijf het schrikbarend vinden dat Leurink, Kerstholt ed niet thuis gaven. OR heeft zeker niet meer kwaliteit in huis, maar is inderdaad een vechtmachine. OR en Laren hebben beide een aantal toppers, talenten en middelmatige speelsters die geen top 4 zijn. OR compenseert dat met vechtlust, Laren bracht daar niks tegenover.
  Kampong had zeker in top 5 moeten staan en ik denk zelfs 4e.

  Ik vind OR muv een aantal speelsters niet echt sympathiek overkomen dus ik had het Laren gegund.

Reageer