Round-up HWL (D): Oranjedames in finale tegen China - Hoofdklasse Hockey Nederland

Round-up HWL (D): Oranjedames in finale tegen China

De Oranjedames hebben de finale van de Hockey World League Semi-Finale bereikt. De ploeg van bondscoach Alyson Annan was zaterdag na het nemen van shoot-outs te sterk voor Nieuw-Zeeland. De stand na de reguliere speeltijd was 1-1. In de finale speelt Oranje zondag tegen China.

Halve finales:

Nederland-Nieuw-Zeeland 1-1 Nederland wint na shoot-outs 5-4

De beste kansen in de eerste kwart waren voor Nederland. Een backhand van Maria Verschoor belandde op de borst van keepster Sally Rutherford na een goede actie over rechts van Xan de Waard. Ook Kitty van Male was tweemaal dichtbij een openingstreffer, maar tot twee keer toe kon ze haar stick niet tegen de bal zetten.

In het tweede kwartier haalde Malou Pheninckx de eerste strafcorner voor Oranje binnen. Het was niet Caia van Maasakker, maar Ireen van den Assem die de bal op het doel pushte. Haar inzet werd gered, maar Nieuw-Zeeland slaagde er niet in om de bal uit de verdediging te krijgen. Van den Assem kreeg hierdoor nog een kans. Opnieuw voorkwam Rutherford een doelpunt.

Nieuw-Zeeland nauwelijks gevaarlijk

Nieuw-Zeeland was voor rust slechts één keer gevaarlijk. Stacey Michelsen sloeg de bal de cirkel in, waarna Olivia Merry de bal over het doel van Anne Veenendaal tipte.

Het derde kwart was nog maar net begonnen of Nederland kwam op achterstand. Een voorzet met de backhand van Samantha Charlton werd door Kirsten-Leigh Pearce in het doel getikt. Het was de eerste tegentreffer van Oranje dit toernooi.

Gelijkmaker

Maartje Krekelaar kreeg vervolgens een enorme kans op de gelijkmaker, maar ze miste bal volledig. Ook daarna lag het initiatief bij Nederland. Elf minuten voor tijd kreeg Nederland loon naar werken. Een derde strafcorner werd door Van Maasakker in de bovenhoek gepusht.

In de slotfase waarin Nederland met een speelster meer in het veld stond, was Van Male dichtbij de winnende treffer. De speelster van Amsterdam tipte de harde pass van Van Maasakker richting het doel. Keepster Grace O ‘Hanlon, die in de rust Rutherford had vervangen, reageerde echter met een flitsende reactie. Ook in de slotseconden moest O’Hanlon tot twee keer toe redding brengen op een inzet van Van Male.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen. Na tien shoot-outs was de stand 3-3. In de sudden-death leek het verkeerd te gaan voor Oranje. Frédérique Matla miste, waarna Samantha Charlton Nieuw-Zeeland haar poging wel benutte.

Treffer afgekeurd

De Kiwi’s naar de finale zo leek het, maar Oranje vroeg een referral aan. De treffer van Charlton zou buiten de tijdslimiet van acht seconden zijn gemaakt. Na het bestuderen van de beelden passeerde de bal de doellijn op het moment dat de acht seconden al verstreken waren. De treffer werd geannuleerd en de shoot-outserie werd vervolgd.

Daarin troffen en misten beide ploegen een keer. Van Geffen zette Oranje vervolgens op 5-4, waarna Ella Gunson tot twee keer toe op Veenendaal stuitte.

0-1 Kirsten-Leigh Pearce
1-1 Caia van Maasakker (sc)

Zuid-Korea-China 0-3

Er viel weinig af te dwingen op de overwinning van China, dat in de groepsfase nog verrassend onderuit was gegaan tegen Zuid-Korea (2-1). Het duel in de halve finales was eigenlijk al voor rust beslist.

China zocht na de afslag meteen het Zuid-Koreaanse doel op. Dat leidde na nauwelijks dertig seconden de eerste strafcorner op. De variant werd echter niet goed uitgevoerd. Nadat keepster Soo Ji Jang redding had gebracht op het schot van de Chinese Lihua Gao was de Zuid-Koreaanse sluitpost in de zesde minuut wel kansloos op de corner van Bingfeng Gu.

Beslissing voor rust

Pas in het tweede kwart kreeg Zuid-Korea de eerste kans van het duel, maar de strafcorner leverde niets op. Vijf minuten voor rust verdubbelde Ying Zhang de Chinese voorsprong. Ze sloeg de bal uit een corner in de hoek van het doel. Drie minuten later kreeg China een strafbal na een overtreding op Yang Peng. Meiyu Liang pushte de bal in de kruising buiten bereik van Jang, die vergeefs naar de goede hoek dook.

Na rust hoefde China niet meer. Zuid-Korea probeerde het nog wel. De ploeg kon echter in aanvallend opzicht niet meer gevaar stichten dan twee corners die goed werden verdedigd door China. In het slot kregen de Chinezen ook nog een strafcorner. Meer dan een lange corner leverde het niet op.

0-1 Binfeng Gu (sc)
0-2 Ying Zhiang (sc)
0-3 Meiyu Liang (sb)

Strijd om vijfde tot en met achtste plaats:

Spanje-Italië 1-1 Italië wint na shoot-outs 4-3

Italië blijft verrassen. De ploeg, die volgende maand afwezig is tijdens het EK, is nog steeds in de race om een WK-ticket. Om dat voor elkaar te boksen moeten de Italianen zondag als vijfde eindigen.

Het duel tussen Spanje en Italië werd pas na het nemen van shoot-outs beslist. Na de reguliere speeltijd was de stand gelijk (1-1). Italië kwam aan het einde van het derde kwart op voorsprong. Elisabetta Pacella rondde een voorzet van Marcela Casale doeltreffend af. Spanje ging op zoek naar de gelijkmaker en scoorde vlak voor tijd via Rocio Ybarra.

Shoot-outs

In de daaropvolgende shoot-outs hield Italië het hoofd koel. De ploeg verzilverde vier pogingen, terwijl Berta Bonastre en Carlota Pechame misten voor Spanje.

0-1 Elisabetta Pacella
1-1 Rocio Ybarra

België-Australië 1-5

Beide ploegen moesten een flinke teleurstelling verwerken na het verlies in de kwartfinales. België struikelde na shoot-outs over angstgegner Zuid-Korea en Australië verloor van China. Hierdoor liepen de ploegen in ieder geval kwalificatie voor de finaleronde van de HWL mis.

België en Australië maakten nog wel kans op een WK-ticket. Dan moest in ieder geval deze onderlinge wedstrijd worden gewonnen om zodoende op zondag om die belangrijke vijfde plaats te mogen spelen.

Weer winst Australië

Australië, dat in de groepsfase al met 1-0 te sterk was voor België, leek de uitschakeling in de kwartfinales het best te hebben verwerkt.

In de vierde minuut opende Kathryn Slattery de score, die nog voor rust werd opgevoerd naar 0-3 dankzij treffers van Maddy Fitzpatrick en Georgina Morgan, beiden uit een strafcorner. Na rust tilde Maddy Ratcliffe de marge naar 0-4 voordat Louise Versavel uit een corner iets terugdeed voor België. Emily Smith bepaalde zeven minuten voor tijd de eindstand op 1-5.

0-1 Kathryn Slattery
0-2 Maddy Fitzpatrick (sc)
0-3 Georgina Morgan (sc)
0-4 Maddy Ratcliffe
1-4 Louise Versavel (sc)
1-5 Emily Smith

Comments (3)

 1. Pff. Daar heeft Nederland weer mazzel met de scheidsrechter. NZ had gewoon nog een shootout mogen nemen. Matig trouwens dit tegen China en NZ. Hebben wat brains en power nodig. Nederland weer goed tegen matige landen en matig tegen goede landen. Dat gaat zwaar worden de komende jaren.

 2. Fan van Hockey

  Soms zit het mee en soms zit het tegen. Ik zie niet in welke mazzel we hebben gehad met de scheidsrechter. De bal ging pas na de 8 seconden over de doellijn. Had de scheidsrechter die bal dan moeten laten tellen? Moeten we dan ook ballen tegen de paal, de lat en keeper ook maar gaan tellen als doelpunten? Nee toch? Als je niet in staat bent om binnen de 8 seconden (het is een regel…) een shoot out binnen te schieten, dan heb je de shoot out gewoon gemist. Simpel.

  Laten we eerst maar eens gaan genieten van de finalewedstrijd vandaag tegen China. Het zal niet makkelijk worden, maar dat zijn finales nooit.

 3. @karen: De bal passeerde de lijn pas NA 8 seconden dus is het gewoon GEEN goal. Niks mazzel, gewoon zwaar terecht. Natuurlijk hadden ze die NIET over moeten nemen zoals de scheids voorstelde, dat zou echt een kromme beslissing zijn geweest. Te laat is te laat.

  Wat een onzin dat NL mazzel gehad heeft. Hadden toch echt volop veldkansen en aan zichzelf te danken dat het shoot outs waren. En matig tegen goede landen? Wat een onzin, hadden gewoon meer moeten scoren. Maar dat was ook met het vorige Oranje een probleem (finale OS). En ik zal het voor je terug halen: ned-chi OS 1-0 laatste minuut Van Male, OS 2-0, Ned NZ 1-1 OS Londen shoot outs, 1-1 OS 2016. Dus doe niet zo raar.

  En hoe knap is het van dit nieuwe team? Sommige mensen zoals jij verwachten meteen wonderen, maar dat heeft tijd nodig. Nee, het is niet allemaal flitsend maar er staat een geheel nieuwe verdediging en er is veel aan ervaring ingeleverd.

Reageer