Round-up troostfinale FIH Pro League (H): Oranje pakt brons ten koste van Groot-Brittannië na doelpuntrijk duel

Na de deceptie van afgelopen vrijdag heeft Oranje de Pro League toch met opgeheven hoofd kunnen verlaten, na een zege op Groot-Brittanië werd de ploeg van Max Caldas uiteindelijk derde in de eerste editie van het landentoernooi. De Britten werden in het Wagener stadion met 3-5 verslagen.

Het duurde acht minuten voordat het eerste schot werd gelost. In de fase ervoor was het vooral nog even aftasten door beide ploegen. De eerste poging kwam op naam van Kellerman, die vrijwel uit het niets een schot kon lossen. Zijn poging was aardig, maar de bal belandde op de legguards van Harry Gibson. Een minuut later ging de tweede kans voor Oranje er echter wel al in: Jonas de Geus, de vervanger van de geblesseerde Jorrit Croon gaf de bal prima voor vanaf links, waarna Jeroen Hertzberger prima naar de bal kon duiken en in kon tippen en Oranje op een 0-1 voorsprong bracht. Vervolgens stoomde Seve van Ass op vanaf de eigen helft, waarna hij Billy Bakker in stelling bracht. Helaas liep zijn ploeggenoot Bjorn Kellerman hem in de weg waardoor hij niet uit kon halen.

Het tweede kwart was lange tijd niet om aan te zien en er vielen geen kansen aan beide kanten. De gelijkmaker van Groot-Brittanië kwam dan ook volledig uit de lucht vallen. Een prima backhand van Ward werd van dichtbij door Henry Weir van richting veranderd. Vervolgens brandde de wedstrijd helemaal los. Slechts twee minuten na de voorsprong van Groot-Brittannië kwam Oranje alweer op gelijke hoogte vanuit een strafcorner, nadat een eerste poging mislukte. De bal van Janssen werd eerst geblokt, maar zijn tweede poging ging er via Hertzberger alsnog in: 2-2. Opnieuw duurde het niet lang voor de Britten weer op voorsprong kwamen. Een minuut later ging de sleep van Roper er via de strafcorner ook in. Op slag van rust bracht Mink van der Weerden Nederland opnieuw op gelijke hoogte middels een rake sleep vanuit de corner. Met vijf treffers in zes minuten tijd was er genoeg te beleven in het tweede kwart.

Na de rust verdienden de Britten hun tweede strafcorner in de 33e minuut, maar de poging van Ward werd er prima uitgehaald door Pirmin Blaak. Drie minuten later was het opnieuw gevaar voor de goal van Oranje na een strafcorner, maar na een scrimmage werden de Britten teruggefloten. Nederland ontsnapte aan een nieuwe achterstand en begon zelf aan te dringen. Kellerman bereikte vanaf rechts de achterlijn en gaf de bal vervolgens voor op Pruyser die de bal kon binnen tikken en daarmee Oranje weer op voorsprong bracht. De goal van de wedstrijd viel twee minuten later en kwam opnieuw op naam van Pruyser. Sander Baart had een mooie scoop in huis en vond Mink van der Weerden, die de Brit Brendan Creed omspeelde en Pruyser vond. De spits van Amsterdam dook mooi naar de bal en versloeg opnieuw George Pinner: 3-5.

De riante voorsprong leek Oranje in het vierde en laatste kwart vleugels te geven. De aanvallen begonnen te lopen en de eerste kans was er voor Kellerman, die zijn stick net niet tegen de bal kon krijgen. Hertzberger stond na een defensieve fout oog in oog met de Britse goalie, maar was niet zelfzuchtig en legde af op de aanvaller van Kampong. De Britten leken er niet meer in te geloven, maar brachten zo’n zes minuten voor tijd een elfde veldspeler en haalde de goalie Pinner van het veld. Nederland behield de controle en de Britten konden geen gevaar meer stichten. Het brons is er voor Nederland, Groot-Brittannië eindigt met lege handen in de eerste editie van de FIH Pro League.

 

Reageer