Santi Freixa aangesteld als assistent bij Oranje dames

Santi Freixa is aangesteld als assistent trainer bij het Nederlands Elftal dames naast Sjoerd Marijne en assistent bondscoach Dave Smolenaars, zo maakte de KNHB vandaag bekend.

Eerder deze maand maakte Freixa al bekend zijn internationale loopbaan te beëindigen. Hij speelde 184 keer voor het Spaanse nationale team en won daarmee de Champions Trophy (2004), de Europese titel (2005) en zilver op de Olympische Spelen in Beijing (2008). Daarnaast werd hij in 2004 benoemd door de Internationale Hockey Federatie (FIH) tot Wereldtalent van het jaar. Sinds het seizoen 2007-2008 woont Freixa in Nederland (met uitzondering van één seizoen) en speelt hij voor Amsterdam.

 

 

Comments (17)

 1. Rare keuze, heeft nog niet bewezen een goede trainer te zijn. Dacht dat ervaring een must was voor de nationale elftallen?

 2. Idd een rare keuze van de bond. Volgens mij lopen er voldoende gekwalificeerde NL trainers rond. Dit doet hij 2 jaar en gaat dan zijn opgedane kennis in Spanje ten gelde maken. Coachte overigens in het verleden ook dames/meisjes bij Amsterdam, waarbij hij zijn Spaanse temperament regelmatig botvierde op de scheidsrechter. Kan nog wel gezellig worden Marijne & Freixa in de dug out…

 3. Wordt echt steeds gekker bij de bond. Arno ‘op volle toeren’. Begint een beetje lachwekkend te worden. Kijken wie de vervangers van Smolenaars en Spreij worden bij Ned. Jeugd B. ‘Konijn uit de hoed’

 4. Na de Kampong Mafia de Amsterdamse Mafia aan het roer bij de KNHB!!!

 5. En Ageeth Boomgaardt? Die had toch een contract tot 2016? Een club gaat ze nu ook niet meer vinden..

 6. Schaar beetje onzin reactie toch? En wat betreft de bond. Kiest de coach niet zijn eigen staf? Dus mensen waarmee hij het prettigst werkt? Nieuwe coach nieuwe staf. Is niet zo moeilijk toch?

 7. Let op mijn woorden; Taekema of Evers wordt manager…

 8. Lijkt alsof Marijne wat “goodwill” en populaire mensen aan z’n staf wil toevoegen, mensen die van nature beter en gemakkelijker met anderen communiceren.. Hij weet natuurlijk ook dat Freixa een graag geziene jongen is in het hockeywereldje.. Probeert hiermee z’n eigen status omhoog te krijgen.. De reactie van Freixa is veelzeggend: “had het totaal niet verwacht, en er nog nooit over nagedacht..” Alsof Marijne en Freixa van nature een klik hebben.. Hou toch op.

 9. Nou en of Marijne en Freixa een klik hebben! Weer iemand die wat roept zonder te weten hoe het zit… Verschrikkelijk…

 10. Haha! Ja, klopt: “Ik kan niet precies vertellen waarom hij mij kiest, daarvoor moet je bij Sjoerd zijn. Maar hij heeft me verteld dat hij me als mens heeft gekozen, omdat ik loyaal en betrouwbaar ben.” Denk je niet, als die klik er was geweest, Freixa daar iets over had gezegd? En als die klik er dan was, zouden ze het in die drie jaar tijd dat ze hebben samengewerkt, dan niet vaak over hockey hebben gehad? En als dat zo zou zijn, dan had Freixa toch wel geweten dat ze dezelfde ideeën hebben? Hij rept er met geen woord over, die zogenaamde band met Sjoerd. Ik blijf bij m’n standpunt: Sjoerd wil vrienden worden met de populaire jongens, zodat hij beter geaccepteerd wordt door de meiden van het Nederlands team.

 11. @John: Ze hebben wel degelijk een hele goede band. Sjoerd heeft met Santi bij zowel Amsterdam als het Spaanse team samengewerkt en daar heeft zowel Sjoerd als Santi schijnbaar een goed gevoel aan over gehouden, anders zou deze samenwerking niet tot stand zijn gekomen. Het feit dat Santi “als populaire jongen” wellicht andere persoonlijkheid heeft richting speelsters is alleen maar positief. Je moet als coach juist je eigen eventuele zwaktes binnen je begeleidingsteam weten te ondervangen.

  Ik denk dat het heel goed en verstandig is dat er mensen met een hoop hockeykennis en ervaring op deze plekken komen. Tuurlijk heeft Santi nog weinig ervaring als trainer, maar ik zie liever iemand met zo’n schat van ervaring als speler op die plek dan een trainer die het uit een boekje heeft geleerd, want wanneer een trainer het zelf mee heeft gemaakt heeft hij/zij bij de spelers aanzien en dus respect. Ik vind het persoonlijk wel jammer voor Ageeth, ik hoop dat de bond haar wel binnenboord weet te houden, ook een iemand met veel ervaring op de grote toernooien.

 12. Santi is een onervaren trainer op het hoogste nivo.
  Maar kan zeker heel goed training geven. Brengt als enige olympische ervaring mee en is naast een aardige jongen ook iemand die weet wat topsport inhoud. Kan de dames wat leren en inspireren.
  Een verrassende, maar hele goede keuze!

  Spreij gaat volgens mij gewoon door.

 13. Dit plan is gedoemd te mislukken. Ik vind ze te licht voor het grote werk. Smolenaars en Marijne zijn niet de topcoaches die de status van het Nederlands elftal kunnen handhaven. Freixa erbij, was coach A’dam MB2. Topgozer, dat wel. Maar Het heeft iets weg van mensen een kans geven om zich te ontwikkelen tot elite coach, Freixa komt gewoon stage lopen. Oranje lijkt me daarvoor niet het juiste platform.

  Speelsters die gewend zijn aan een regime waar louter met topcoaches en specialisten werd gewerkt krijgen nu te maken met coaches uit de kelder van de hoofdklasse die nog een hoop moeten ontdekken. Het is niet zozeer de vraag of, maar wanneer dit tot problemen leidt.

  Het Nederlands elftal is gewend aan winnen. Marijne en Smolenaars zijn gewend om te verliezen. Ergens klopt er iets niet.

 14. wat een zootje

  de dames wonnen altijd omdat alles, zelfs het kleinste detail klopte.
  perfecte en goed op elkaar ingespeelde begeleiding met veel internationale ervaring
  helaas blijft daar nu niets meer van over
  de dames worden nu opgescheept met een stel beginnelingen, er is geen plan, geen structuur en ipv intern te zitten op Papendal gaan ze nu trainen op de clubs..

  Tja dan weet je nu al hoe dat af gaat lopen..
  dit wordt absoluut GEEN goud in Rio!

  Speelsters als maartje ellen en Naomi die moeten hun conclusies trekken en opstappen.
  die zijn veel te goed voor dit gepruts vd Bond

 15. @mike: waar ik me over verbaas, is dat als die band zo goed was geweest, waarom rept freixa daar dan met geen woord over? En als die band zo goed is als hier wordt beweerd, waarom weet Freixa dan niet waarom Sjoerd hem heeft gevraagd, zoals blijkt uit het interview op hockey.nl..? Ik begrijp dat eigen zwakheden opgevangen moeten door de rest van het begeleidingsteam, alleen in dit geval komt het dus over alsof het een greep is die Sjoerd wat meer lucht en ruimte zou moeten geven bij de dames. Nogmaals, het komt over als: “ik ben vrienden met de leuke jongens, kijk mij. Ik ben ook geen verkeerde.” Het interview met freixa is veelzeggend.

 16. Sjoers is simpel en doorzichtig, maar daar gaat hij het natuurlijk niet mee redden…die dames zijn niet gek…
  Voor einde 2015 is het over voor deze charlatan….

 17. @Gio: Dat denk ik dus ook.. Doorzichtig is het juiste woord. Het is een keuze voor een assistent die doorzichtig is. Goed verwoord!

Reageer