Scheidsrechter Sterk: "Ik zag Valentin Verga zijn elleboog op de keel van Jelle Galema drukken" - Hoofdklasse Hockey Nederland

Scheidsrechter Sterk: “Ik zag Valentin Verga zijn elleboog op de keel van Jelle Galema drukken”

Vandaag liet de tuchtcommissie van de KNHB weten geen schorsingen uit te delen aan de spelers die zich het boekje te buiten zijn gegaan. Opvallend, want vandaag kwam naar buiten dat scheidsrechter Alwiene Sterk wel degelijk een verklaring had voor het vooraf heeft plaats gevonden. Het is afwachten of clubs zoals Amsterdam en Oranje-Rood wel consequenties gaan stellen aan het gedrag van eigen spelers.

Besluit Tuchtcommissie

Vandaag liet de KNHB via haar website het volgende weten:

De onafhankelijke Tuchtcommissie van de KNHB heeft zich uitgesproken over de zaak die de KNHB aanhangig maakte naar aanleiding van de wedstrijd Oranje-Rood H1 – Amsterdam H1:

‘De Tuchtcommissie heeft op vrijdag 01 oktober 2021 besloten de voorgedragen zaak niet te kunnen behandelen. Op basis van alle ingekomen informatie kan de Tuchtcommissie niet anders beoordelen dan dat de duw is waargenomen alleen niet is bestraft. De Tuchtcommissie ziet in dezen geen reglementaire mogelijkheid (Field of Play-principe: het incident is waargenomen alleen niet bestraft) om hier iets van te vinden/te bestraffen.’

De KNHB heeft kennis genomen van deze uitspraak en respecteert de beweegredenen van de Tuchtcommissie.

BEKIJK OOK:
KNHB maakt zaak Oranje-Rood tegen Amsterdam aanhangig bij de tuchtcommissie

Verklaring scheidsrechter Sterk

Via het hockeyscheidsrechterplatform op facebook liet Alwiene Sterk het volgende weten: “De situatie begon ongelukkig met een botsing tussen Briels en Dawson. Terugkijkend op de beelden kun je daar voor fluiten. Ik zag alleen Briels vallen en niet de botsing zelf. Briels houdt zich rustig, maar spreekt Dawson aan op zijn gedrag. Teun Rohof ziet het voorval gebeuren en vangt daarna Briels stevig fysiek op. Dat het te stevig is, zag ik pas duidelijker later op de beelden. Op dat moment fluit ik en komt Jelle Galema op mij af. Hij rent daarna weer weg en wordt opgevangen door Valentin Verga. Verga zet zijn elleboog op de keel van Jelle Galema. Dat gebeurt vlak voor mij en daar ben ik op gefocust”.

Nog geen seconde later volgt een scrimage waarbij meerdere spelers elkaar aanvliegen. Sterk zegt er het volgende over: “Ik zag niet dat Sander Baart kwam aanrennen richting Teun Rohof. Ik zag wel dat Teun viel. Ik kon de intensiteit niet beoordelen. Op dat moment loopt ook een van de managers het veld in, waardoor collega Thijs het voorval ook niet kon waarnemen. Onze conclusie was om de heren naar elkaar toe te halen en geen kaarten te geven”.

In de verklaring van Alwiene Sterk geeft zij aan te balen van haar keuze om geen kaarten te trekken.

BEKIJK OOK:
Blunder scheidsrechters opzettelijke overtreding Rohof op Thomas Briels

De tuchtcommissie van de KNHB heeft besloten om de zaak niet te behandelen. De arbitragecommissie van de KNHB was niet beschikbaar voor commentaar.

Comments (1)

  1. En de beelden dan??? Nu mogen ze verder als k.. kinderen spelen zonder enige probleem te krijgen!

Reageer