Selenski: 'Janneke maakt nu al veel indruk' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Selenski: ‘Janneke maakt nu al veel indruk’

Over 23 dagen begint in Den Haag het WK. Alle internationale top heren- en damesteams zullen hier hun opwachting maken. Om alvast in de stemming te komen blikt hoofdklassehockey.nl elke week met één van de deelnemers vooruit. Hoe bereiden zij zich voor op dit mondiale toernooi? Het dameselftal van de Verenigde Staten won afgelopen week de Champions Challenge 1. Aanvaller Paige Selenski vertelt hoe het er bij de USA voor staat.

Paige Selenski
(c) Twitter acount Paige Selenski

Hoe ziet de ‘Road to The Hague’ er tot nu toe uit voor jou en je team?

Zwaar en lang, maar we hebben er denk ik wel goed aan gedaan. We wilden al vroeg starten met de voorbereiding zodat we niet op het laatst nog een inhaalslag zouden moeten maken en dat is ons ook gelukt denk ik. Zowel fysiek als mentaal zijn we volgens mij precies zijn waar we moeten zijn om goed te presteren op het WK. Onze staff heeft ons super goed voorbereid en daardoor groeit ook het vertrouwen naarmate het WK dichterbij komt.

Kort geleden kwam Janneke Schopman jullie begeleiding versterken. Bevalt ze als assistent-coach?

We zijn heel blij met de komst van Janneke. Ik denk dat wij er veel baat bij hebben een voormalig Nederlands international in de staff te hebben. Ze voegt veel nieuwe hockeykennis toe aan ons programma. Mijn teamgenoten en ik hebben veel respect voor haar, kijken enorm tegen haar op als coach en als speelster. Ze weet wat er nodig is om op dit niveau te presteren en dat is waar ons team heen wil. Ze is pas kort bij ons maar maakt nu al veel indruk.

Spelen jullie allemaal in de VS of zijn er ook speelsters die in het buitenland competie spelen?

Op dit moment speelt er niemand in het buitenland. En paar van onze speelsters hebben dat eerder wel gedaan maar het is met het oog op het WK nu heel belangrijk dat we full-time met elkaar trainen. Waar wij ons voorbereiden? We trainen in Lancaster, Pennsylvania en de meeste van ons wonen daar vlakbij.

Hoe ziet de Amerikaanse competitie eruit? Is het vergelijkbaar met de hoofdklasse?

Naast het nationale team heeft de VS een ‘US collegiate system’. We spelen in de teams van onze Universiteiten/scholen. Dit heeft wel overeenkomsten met de hoofdklasse maar wij spelen onze wedstrijden in de herfst en tijdens de winter en zomermaanden trainen we alleen. Ik speelde bijvoorbeeld voor de University of Virginia waar ik ook studeerde. Maar, wanneer je na vier jaar afstudeert, kun je niet langer deel uit maken van die selectie en dan speel je alleen nog maar bij het nationale team.

Kunnen jullie het hockey goed combineren met een (full-time) baan of studie?

Een paar teamgenoten werken of studeren part-time. Op dit moment gaat hockey echter voor alles. We vinden het belangrijk dat we goed op elkaar ingespeeld zijn en daarom moeten we dagelijks samen, als team, trainen.

Welke drie teams gaan het podium halen?

Argentinië, Nederland, United States.

Wie is volgens jou een verrassende outsider?

Ik denk dat Australië wel een verrassende outsider kan zijn.

Tot slot, kijk je uit naar het WK?

Onze WK selectie is nog niet bekend maar ik hoop dat ik het haal en dat ik ons land mag vertegenwoordigen op het WK. Als groep kijken we ernaar uit om te laten zien hoe hard we het afgelopen jaar hebben gewerkt. Ik denk dat we erg zijn gegroeid en ik hoop dat dit zich uitbetaald tegen de internationale top. We gaan het per wedstrijd bekijken  en geen enkele tegenstander onderschatten. Elke wedstrijd is een uitdaging op zich en die zullen we met elkaar aangaan.

In eerdere edities van deze rubriek sprak hoofdklassehockey.nl met:

Thomas Briels (België)

Marcia Cox (Zuid-Afrika)

Austin Smith (Zuid-Afrika)

Anna Flanagan (Australië)

Simon Orchard (Australië)

Sophie Bray (Engeland)

Rupinderpal Singh (India)

Julia Müller (Duitsland)

Barry Middleton (Engeland)

Reageer