Siegried Aikman: ‘Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt kunnen we het COVID-19 virus bedwingen’ | Hoofdklasse Hockey Nederland

Siegried Aikman: ‘Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt kunnen we het COVID-19 virus bedwingen’

 

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat de Australische hockeybond haar selecties niet laat afreizen naar Europa voor de wedstrijden in de FIH Pro League. De wedstrijden die in maart gespeeld zouden worden zijn ‘on hold’ gezet. Zou het nieuws dat Australië haar selecties niet meer laat afreizen, het begin kunnen zijn van het annuleren van de Olympische Spelen in Tokyo? Hoofdklassehockey vroeg het aan de Japanse bondscoach Siegfried Aikman.

In een korte tijd werd bekend dat het COVID-19, in de volksmond ook wel Corona virus, zich hard in Nederland aan het verspreiden is. Gisteren waren er 188 gevallen bekend. Het virus laat wereldwijd vele dodelijke slachtoffers achter. Toch is niet iedereen even bezorgd om het virus. ‘Laat ik vooropstellen dat we gewoon normaal moeten doen. Elk jaar overlijden vele mensen aan een griepvirus. Of het COVID-19 virus gevaarlijker is dan andere virussen, ik weet het niet. Wel denk ik dat de media een belangrijke rol heeft met het verspreiden van verhalen waarbij ik me afvraag in hoeverre de waarheid wordt gesproken’, aldus Aikman.

Programma Nederlands elftal in de war

Het ‘on hold’ zetten van de wedstrijden heeft ervoor gezorgd dat de Nederlands hockeybond een probleem krijgt met de planning richting de Olympische Spelen in Tokyo. Het overvolle programma heeft ervoor gezorgd dat er vrijwel geen speling meer is voor het inhalen van wedstrijden. Het lijkt er dan ook op dat de wedstrijden tussen Nederland en Australië binnen kort afgelast zullen worden. ‘Dit is niet alleen een probleem voor Nederland, ook het Japanse hockeyteam heeft hier last van. Wij hadden gisteren een akkoord gekregen van het Japanse Olympische Comité om naar Nederland af te reizen. We zouden oefenwedstrijden tegen een aantal nationale teams spelen. Het is nu sterk de vraag of dit door gaat’, legt Aikman uit.

Japan kent een populatie van 128 miljoen mensen. 300 mensen zijn besmet het COVID-19  virus, terwijl er nog eens 1000 mensen in een cruiseschip het virus misschien hebben opgelopen. Toch is het de nuchtere Aikman die de gehele situatie goed kan nuanceren: ‘Ik denk dat de besmette gevallen op dit moment vrijwel nihil zijn, in vergelijking met de bevolking in het desbetreffende land. In Japan wordt er alles gedaan om het virus te controleren. Bij grote sportevenementen mag er geen publiek meer komen, clinics worden afgelast en alle scholen zijn op dit moment dicht. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Olympische Spelen dit jaar gewoon gehouden gaan worden’.

Voorzorgsmaatregelen om het virus te bedwingen

De KNHB maakte afgelopen week al bekend dat handen niet geschud zouden worden in de wedstrijden. Ook in Japan worden er vele maatregelen genomen. Toch heeft de uitbraak in Japan ervoor gezorgd dat er geen mondkapjes en toiletpapier te koop meer is. ‘Er zijn hier veel voorzorgsmaatregelen. In Japan wordt overal de temperatuur gemonitord. Daarnaast kom je niet zomaar meer een ziekenhuis in. Je moet jezelf legitimeren, je handen wassen en een mondkapje op als je iemand bezoekt’, legt Aikman uit.

Aikman zal de komende dagen hard moeten nadenken hoe het Japanse hockeyteam het programma moet gaan invullen richting de Olympische Spelen. Het Japanse team speelde afgelopen November de laatste officiële wedstrijd. ‘We gaan de komende tijd goed oriënteren hoe we het een en ander moeten plannen. De oefenwedstrijd tegen China werd al afgelast (Het Chinese team mag het eigen land niet verlaten). Ook werd de Azlan Shah Cup waar Japan aan zou meedoen geannuleerd. De oefenwedstrijd tegen Argentinië ging ook niet door vanwege vanwege het programma. Het is essentieel dat wij internationale wedstrijden gaan spelen. Ik wil nog steeds graag naar Nederland. We gaan kijken of we bijvoorbeeld kunnen spelen tegen een aantal hoofdklasse clubs in de Nederlandse competitie’, vertelt Aikman.

De Olympische Spelen staan niet op losse schroeven

Met nog maar vier maanden te gaan lijkt de uitbraak van het COVID-19 virus een grote invloed te hebben op de doorgang van de Olympische Spelen. Toch maakte IOC-voorzitter  Thomas Bach afgelopen dagen bekend dat het deze zomer gewoon ‘gaat lukken’. Daarnaast heeft het Japanse Olympische Comité heeft een contract dat het evenement in 2020 georganiseerd moet worden. Uitstel van het toernooi zou nog een optie kunnen zijn. Relativerend legt Aikman uit: ‘Ik denk zelf ook dat we het gewoon gaan redden. Het wordt straks zomer in Japan, wat er voor zorgt dat er hoge temperaturen worden gemeten. Het virus is minder gevoelig om zich met hitte uit te breiden. Daarnaast wordt er hier alles aan gedaan om het virus te controleren. Het zou inderdaad kunnen dat het evenement wordt uitgesteld naar oktober. Mocht dat nodig zijn, dan is dat zo. Ik zie het in ieder geval allemaal goed komen’.

Door: Hans Hofstra

Reageer