SIMPEL Hockey: Ken de regels goed en leg ze simpel uit | Hoofdklasse Hockey Nederland
Paul de Ruijter is technisch directeur van Nijmegen.

SIMPEL Hockey: Ken de regels goed en leg ze simpel uit

Paul de Ruijter is technisch directeur van NMHC “Nijmegen”. Hij is parttime werkzaam op de club en houdt zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van het technische beleid op de club. De focus ligt bij hem voornamelijk op de eerste lijnsteams en de begeleiding van de begeleidingsteams. Wij vroegen wat Paul zijn visie is in de rubriek, Simpel Hockey. 

Hoe zijn de jeugdselecties georganiseerd bij NMHC “Nijmegen”? 

In de D1-Jeugd komen de 2e jaars en selecteren we niet, conform de visie van de KNHB, waar we overigens helemaal achter staan. Toch volgt de Commissie TOP gedurende het hele seizoen de ontwikkeling van de 1e lijn spelers/speelsters. Datzelfde doet de Keeperscommissie en de Jeugdcommissie (JUCO), maar ook de Jongste Jeugd Commissie. 

We maken gebruik van hulpmiddelen, zoals een Quick Scan. Dit is een ontwikkelformulier voor spelers/speelsters, een evaluatieformulier voor keepers/keepsters, et cetera. Uiteraard wordt er ook gekeken binnen de trainingen en de wedstrijden. Alle informatie die we vergaren wordt door de Commissie TOP gebruikt om de uiteindelijke selecties samen te stellen voor de A-, B- en C-Jeugd.

Daarnaast bieden wij zogenaamde wekelijkste Combitrainingen aan voor de C-Jeugd waar de spelers/speelsters van de MC2 en JC2 zich zèlf op kunnen geven mee te trainen met MC1 en JC1. Een soortgelijk plan voor de D-Jeugd is in ontwikkeling. De JUCO heeft spelers/speelsters in beeld die vanaf april mee kunnen trainen met een 1e lijnsteam, zodat we kunnen zien hoe de aansluiting is tussen Breedte en Top. Al met al wordt er het hele seizoen informatie verzameld en/of worden er mogelijkheden geboden om op een zo secuur en laagdrempelig tot selecties te komen voor een 1elijnsteam.

“Je legt dus niet iets Expliciet (bewust) uit, maar je biedt een situatie impliciet (onbewust) aan zodat je daarmee het spelgedrag kunt beïnvloeden”

– Paul de Ruijter is Technisch Directeur van NMHC “Nijmegen”

Wat betekent Simpel hockeyen bij jonge kinderen?

In mijn ogen bestaat simpel hockeyen uit het terugbrengen van het complexe doelspel hockey tot een paar hoofdfuncties, te weten: Balbezit, Niet balbezit en Omschakeling (Balwinst & Balverlies). Afhankelijk van de leeftijdscategorie ga je onder deze hoofdfuncties heel Simpel een aantal spelprincipes hangen die je kunt gaan trainen en coachen.

Voorbeeld: 

 • In Balbezit vinden wij de Passing Game (het snelle samenspel door snelle passing naar elkaar) belangrijk, uiteraard naast de individuele acties die ze zeker mogen maken. 
  • Dit kun je oefenen door allereerst goed te kijken (vision) waar jouw eigen spelers/speelsters zijn en ook de tegenstanders. Daarnaast snel(ler) een pass leren gever. 
  • Een opdracht is b.v. de bal maar drie keer aan mogen raken of binnen drie seconden afspelen. Het Tempo van het spel gaat dan enorm omhoog en Tempo is ook een belangrijk spelprincipe, naast o.a. Richting, Afstand en Druk. 

Als spelers veel informatie krijgen, denken jullie dat simpel hockeyen dan wel mogelijk is?

De kunst is om – zeker bij jonge kinderen – zoveel mogelijk impliciet (onbewust) te laten leren. Er zijn allerlei Tools vanuit het motorisch leren die je daarvoor kunt gebruiken, zoals: het aanbieden van een dwingende leersituatie. Als je bijvoorbeeld wilt dat spelers/speelsters rond spelen en niet alléén maar door het midden, dan kun je in een training aanbieden:

 • Een partijvorm met in het midden een vierkant (krokodillenvijver) waar je níet doorheen mag spelen; ze moeten er nu omheen en ze moeten nu rond spelen!
  • Je legt dus niet iets Expliciet (bewust) uit, maar je biedt een situatie impliciet (onbewust) aan zodat je daarmee het spelgedrag kunt beïnvloeden. 

“Ken de regels goed en leg ze simpel uit”

Hoe is de verhouding techniek/tactiek bij jullie georganiseerd (tot en met de C-jeugd)?

Vanaf de F-Jeugd t/m de C-Jeugd is er een Doorlopende leerlijn ontwikkelt met aandacht voor een methodische opbouw van zes (6) techniekdomeinen en diverse Spelprincipes (tactieken). Er is dus aandacht voor zowel technische als tactische onderdelen van het spel en deze worden methodisch opgebouwd. Uiteraard wordt dit verder uitgebouwd in de A- en B-Jeugd. 

Ben je van mening dat de hockeyregels nu simpel zijn?

Bij de Jongste Jeugd zijn de regels zeker simpel en voor iedereen te begrijpen. Vanaf de D-Jeugd zitten er wel wat gecompliceerde regels bij, maar ik vind dat élke trainer/coach de regels goed moet kennen en daar in de besprekingen ook aandacht aan moet geven. Dus de boodschap is: ken de regels zelf heel goed en leg ze Simpel uit!

Als de regels te lastig zijn, gaat dit denk je ten koste van leden die het spel te moeilijk vinden?

Nee, ledenbehoud heeft daar denk ik niet mee te maken. 

Waar zou de KNHB meer aandacht aan kunnen besteden om het spel zo makkelijk mogelijk te houden?

Aandacht voor goed opgeleide én begeleide trainer/coaches door goed opgeleide Technisch Coördinatoren, Technisch Managers en Technisch Directeuren.

Simpel ondersteunt 24 hockeyclubs, over het algemeen hoofdklasseverenigingen verdeeld over geheel Nederland. Zij richten ons hoofdzakelijk op de jeugdselecties meisjes/jongens A, B, C en D- categorie. Bij een aantal grote verenigingen is Simpel club breed betrokken. Bovendien stelt Simpel op meer dan 20 verenigingen een oplaad apparaat voor mobiele telefoons ter beschikking. 

Comments (1)

 1. Geenwoordenmaardaden

  Nog weinig van te zien afgelopen jaren.

Reageer