Spitsnieuws: "Blaak blaakt van het zelfvertrouwen" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Spitsnieuws: "Blaak blaakt van het zelfvertrouwen"


Rotterdam heeft zich geplaatst voor de halve finale van de Euro Hockey League en keeper Pirmin Blaak was één van de hoofdrolspelers. Met dank aan zijn vader, voormalig waterpolospits Job
Rotterdam rekende op eigen veld in de achtste finales van de Euro Hockey League af met het Duitse Uhlenhorst Mülheim en bleek gisteren in de kwartfinale met 3-1 te sterk voor de Engelse landskampioen East Grinstead. Tegen de Duitsers stopte Pirmin Blaak de beslissende shoot-out en gisteren maakte de tweede doelman van Oranje de strafcorner van de gevreesde specialist Ashley Jackson onschadelijk.
Mentaal sterk
De 24-jarige Blaak straalt zelfvertrouwen uit en is mentaal sterk. De doelman heeft dit onder meer te danken aan zijn opvoeding. „Mijn vader speelde als spits op het hoogste niveau waterpolo en heeft van bijvoorbeeld Bulgaarse verdedigers wel leren incasseren”, zegt de doelman van Rotterdam. „Ik denk dat ik daar mijn hardheid aan te danken heb.”
Blaak reisde in het verleden op en neer van zijn woonplaats Barendrecht naar Rotterdam om te kunnen trainen en keepen op de hockeyclub. „Dat is toch drie kwartier heen en drie kwartier terug en mijn vader bracht me altijd. Als ik dan een keertje minder mijn best had gedaan, zette hij de auto rustig anderhalve kilometer verderop zodat ik eerst een end moest lopen.”
Top
Job Blaak, die na zijn spelersloopbaan waterpolocoach werd, wilde zijn zoon alleen naar Rotterdam brengen als hij er alles aan zou doen om de top te halen. Aldus geschiedde. Pirmin Blaak zit tegenwoordig ook in de selectie van Oranje en is achter Jaap Stockmann tweede doelman. Zijn vader staat inmiddels uiteraard enorm trots langs de lijn bij zijn zoon. In tegenstelling trouwens tot zijn moeder. „Die kan de druk niet aan als ik in het doel sta en blijft liever thuis.”
Pirmin Blaak zelf bleef tijdens het paasweekend uiterst kalm. Ook nadat het Duitse Mülheim zaterdag een 4-0 achterstand had goed gemaakt en de doelman uiteindelijk de beslissende shoot-out stopte. „We trainen er veel op”, luidde de simpele verklaring van Blaak waarom hij juist tijdens één tegen één situaties door zijn coach Reinoud Wolff wordt gezien als één van de beste keepers ter wereld.
Prima reddingen
Gisteren viel Blaak op omdat hij de corner en ook enkele veldkansen van Jackson met prima reddingen onschadelijk maakte. In het verleden maakte de Engelsman furore door voor HGC in de hoofdklasse aan de lopende band te scoren. „Ook ik heb heel veel doelpunten van hem om mijn oren gekregen”, zegt Blaak. „Maar ik had me nu met uren video kijken heel goed voorbereid. Ik moet natuurlijk voorkomen dat ze na afloop zeggen dat ik mijn huiswerk niet goed heb gedaan. Zo weet ik bijvoorbeeld dat Jackson er van houdt om hoog te pushen waardoor ik zo lang mogelijk bleef staan.”
Blaak was niet de enige hoofdrolspeler bij Rotterdam. Jeroen Hertzberger maakte gisteren twee doelpunten en is met 26 treffers nu topscorer aller tijden van de EHL. Daarnaast nam Roderick Weusthof het derde doelpunt voor zijn rekening, speelde international Robert van der Horst achterin weergaloos en deden de Nieuw-Zeelander Simon Child en Olivier Polkamp, de broer van de momenteel geblesseerde vrouweninternational Sophie Polkamp, het zeker niet onaardig. „Het was een teamprestatie”, bleef Blaak na afloop bescheiden. „Als wij bereid zijn om voor elkaar te werken, dan kunnen we het maximale er uit halen.”
Dubbel
Het maximale voor Rotterdam zou dit seizoen wel eens de dubbel kunnen betekenen. Vervelende bijkomstigheid voor de formatie van Wolff is dat de Nieuw-Zeelanders Simon Child, Steve Edwards en Nick Wilson vanmorgen in het vliegtuig zijn gestapt voor een stage met hun land ter voorbereiding op de Olympische Spelen. Zij missen de laatste vier competitiewedstrijden en het is zelfs nog onzeker of ze van de Nieuw-Zeelandse bondscoach met Rotterdam mee mogen doen aan de play-offs en het finaleweekend van de EHL met Pinksteren.
Of Rotterdam zonder Nieuw-Zeelanders kan, moet de komende tijd blijken. Feit is dat de koploper van de hoofdklasse tot nu toe goed bezig is. Met dank aan keeper Blaak.
Bron: spitsnieuws.nl

Comments (9)

 1. Ik dacht dat HCR strakke afspraken had gemaakt met Nieuw-Zeeland wat betreft beschikking tot die drie (belangrijke) spelers. Niet dus!
  Daar heb je lekker veel aan, als ze de beslissende wedstrijden van het seizoen er niet bij zijn.

 2. Olivier Polkamp is geen broer van Sophie Polkamp.
  Wel familie.

 3. @Charly, om precies te zijn: Oliver Polkamp is een volle neef van Sophie Polkamp.

 4. Die Spitsnieuws journalist Jan Bak moet er altijd bij vermelden wie de vriendjes,zussen,broers of neven van de internationals zijn. Alsof dat er ook maar iets toe doet. En dan is de informatie ook nog eens niet juist.

 5. @KC, inderdaad.

 6. Schandalig dat ik Olivier zo maar de broer van Sophie Polkamp heb genoemd terwijl het een neef is. Excuses voor dit slordige foutje. Verder ben ik inderdaad dol op familie en vrienden van internationals 🙂

 7. Wij vinden het ook altijd heel gezellig om met jou te kletsen over hockey Jan. gelukkig ben je zo menselijk dat er een foutje gemaakt mag worden.

 8. Zo is dit de enige echte Jan Balk? Ik lees je stukjes graag hoor,maar je hoeft niet elke keer dat bv de naam van Naomi valt te vermelden wie haar vriendje is;Dat weten we namelijk allemaal allang. En dat geldt ook voor het vermelden van al die andere bekende en minder bekende vriendjes,broers,zussen,neven en nichten en andere aanverwanten. Dat is namelijk niet relevant voor het verhaal,bovendien zijn er zo veel broers,zussen,neven etc in het kleine hockeywereldje. Ons kent Ons

 9. Iman Trafo

  @KC
  Dat jij zo’n insider bent is bij iedereen bekend, maar hou er rekening mee dat dit soort informatie voor anderen nuttig zou kunnen zijn om alles in de goede context te zetten. Ik zou me er niet zo over opwinden, word je alleen maar chagrijnig van. 😉

Reageer