Strafballen gala halve finale WK zaal gewonnen door Oranje | Hoofdklasse Hockey Nederland
Nederland wint de halve finale van de Verenigde Staten.

Strafballen gala halve finale WK zaal gewonnen door Oranje

In de strafballen gala van het WK Zaal 2023 heeft Oranje gewonnen van de Verenigde Staten. Maar liefst vijf strafballen werden er gegeven. De spannende wedstrijd golfde op en neer, maar werd een prooi voor Oranje. Later vandaag speelt Nederland de finale tegen Oostenrijk.

Waar de Verenigde Staten op het veld op internationaal niveau vrijwel onzichtbaar zijn, is dat in de zaal wel anders. In poule B werden de Amerikanen eerste. In de halve finale wist Oranje dat deze opponent niet zomaar verslagen zou worden. Dat bleek ook wel in het eerste kwart. Het tactische steekspel van beide teams, leek in het voordeel van de Verenigde Staten te vallen.

Openingsdoelpunt

Het openingsdoelpunt viel namelijk niet aan Oranje-zijde, maar aan de kant van de opponent. Pat Harris, eerder in de wedstrijd nog met een geweldig schot waarbij hij met een soort snoekduik de bal op van Walstijn afvuurde, was nu wel succesvol. De Amerikaan, die tien jaar geleden nog uitkwam voor Laren, scoorde voor de Verenigde Staten.

Oranje had moeite met het compacte spel van de Verenigde Staten en moest alles uit de kast halen om hier iets tegen te doen. Een schot van Burkhardt was eigenlijk het enige wat Oranje aanvallend kon laten zien.

Max Sweering mag in de wedstrijd drie keer aanleggen voor een strafbal.
Max Sweering mag in de wedstrijd drie keer aanleggen voor een strafbal. Foto: WorldSportPics

Tempo omhoog

In het tweede kwart ging het tempo bij Oranje omhoog. Niek Merkus dacht dat zijn inzet in de goal zou gaan. Een geweldige redding van Klages zorgde dat dit niet gebeurde. Een paar minuten later was het wel raak. Uit een strafcorner, viel een strafbal. Max Sweering pushte de bal hard in de kruising van de goal. Beide teams stonden weer op gelijke hoogte.

In het derde kwart ging ook het tempo bij de Verenigde Staten omhoog. Beide teams speelden op het maximale van hun kunnen. Een strafbal van Aki Käppeler ging hard in de touwen. Even leek Oranje verslagen. Lucas Middendorp en Joep Troost zorgden in twee minuten ervoor dat het voordeel weer aan de zijde van Nederland was. Nog geen minuut later was de stand weer gelijk. Keeper Hidde Brink duwde Käppeler in zijn rug, die daarna theatraal richting de grond ging. Strafbal, Käppeler en doelpunt!

Vlak voor het vierde kwart kreeg Sweering een grote kans voor een Nederlandse voorsprong. De Amerikaanse keeper plukte de poging van de Nederlander uit de lucht. De wedstrijd golfde op en neer, beide teams gingen vol voor de overwinning.

Ook aanvoerder Burkhardt scoorde twee keer in de wedstrijd.
Ook aanvoerder Burkhardt scoorde twee keer in de wedstrijd. Foto: WorldSportPics

Oranje loopt uit

Het laatste kwart beloofde veel spektakel. En dit gebeurde dan ook. Wederom wees een van de scheidsrechters naar de stip. Het was alweer de vijfde keer deze wedstrijd dat de bal op de stip ging. Max Sweering mocht voor de derde keer deze wedstrijd aanleggen. Ditmaal pushte hij de bal hard in de touwen. Oranje stond weer op voorsprong.

De Verenigde Staten namen meteen het initiatief. Met een hoog baltempo probeerden zij de verdedigende linies van Oranje te ontregelen. Kleine kansen ontstonden, doelpunten niet.

Ruime overwinning

Met nog een paar minuten op de klok was het aanvoerder Boris Burkhardt met een doelpunt van de kop van de cirkel. Een soort van tip-in ging in de goal. Oranje stond op een mooie voorsprong van twee doelpunten verschil. De Amerikaanse heren haalden de keeper eruit, maar kansen kwamen er niet meer. Sterker nog, Oranje kon in de omschakeling nog twee keer uithalen op een leeg goal. De score was opeens 7-3. Een ruime overwinning voor Oranje.

Foto: WorldSportPics

Reageer