Succesvolle jeugd spits Yasmin Geerlings worstelde met blessures, maar is terug in de strijd
Yasmin Geerlings in actie tegen Pinoké.

Succesvolle jeugd spits Yasmin Geerlings worstelde met blessures, maar is terug in de strijd

Voor Hurley-speelster Yasmin Geerlings zat het de afgelopen jaren niet altijd mee. De spits die vaak topscorer werd in de jeugd, scoorde de laatste jaren weinig. De talentvolle Geerlings worstelde met blessures. Kan de spits, die alle jeugdtitels aaneenreeg, nu haar rug rechten en weer tot scoren gaan komen? Wij spraken met Geerlings. 

In haar jeugd pakte Yasmin Geerlings alle jeugdtitels met haarclub AHBC Amsterdam. Niet alleen won zij deze titels, meestal was zij ook topscorer in Nederland. Het ging de talentvolle Geerlings altijd voor de wind. 

Vier jaar geleden besloot de spits om haar spullen te pakken en te verhuizen naar buurclub Hurley. Een bijzondere verandering, want een van de meeste succesvolle spitsen in de Nederlandse jeugd verliet ‘topclub’ Amsterdam voor middenmotor Hurley. De kans voor Geerlings om prijzen te pakken, leek opeens een stuk minder realistisch te zijn: “Misschien is dat inderdaad zo dat het lastiger is om met Hurley voor het landskampioenschap te vechten, dan met Amsterdam. Toch ben ik blij met de keuze die ik toen heb gemaakt. Bij Hurley kreeg ik de kans op veel minuten, bij Amsterdam was dat het laatste jaar minder”.

Flashback

We gaan terug naar juni 2017. Op jonge leeftijd werden de toenmalige talenten Lana Kalse (Nu Pinoké), Noor de Baat (AHBC Amsterdam) en Yasmin Geerlings toegevoegd aan de selectie van Amsterdam. Geerlings was toen 17 jaar en voor coach Rick Mathijssen was zij een logische opvolgster van Ellen Hoog die dat jaar zou stoppen met hockey. De spits die samen met de toen nog voor Den Bosch spelende Yibbi Jansen altijd topscorer in de jeugd was, kreeg de kans om op het hoogste niveau van Nederland te gaan spelen. Geerlings: “Ik had een echt Amsterdam hart, want ik speelde daar al vanaf mijn vijfde. Altijd was ik bezig om kampioen te worden. Mijn doel was om uiteindelijk door te gaan breken bij Oranje. Helaas kreeg ik te maken met pech en een vervelende blessure. Mijn eerste jaar in de Hoofdklasse dames liep daarom uit op een fiasco. Ik heb weinig gespeeld en mede daardoor ook weinig gescoord”.

Spits Yasmin Geerlings exceleerde in de jeugd bij Amsterdam. Bij het eerste brak zij nooit echt door.
Spits Yasmin Geerlings exceleerde in de jeugd bij Amsterdam. Bij het eerste brak zij nooit echt door. Foto: Roel Ubels

En inderdaad, Geerlings kreeg te maken met veel pech. Een slepende schouderblessure zorgde ervoor dat zij weinig wedstrijden speelde en vlak voor de play-offs zich moest laten opereren. Een lange revalidatie zorgde ervoor dat zij ook het tweede jaar weinig tot speelminuten kwam. “Vervelend genoeg mistte ik dus door die operatie ook het begin van de nieuwe competitie. Wederom stond ik aan de kant. Toen ik later fit werd, baalde ik ervan dat ik toch maar weinig speeliminuten kreeg. Dat vond ik wel teleurstellend, want uiteindelijk heb ik nooit meer een eerlijke kans gekregen om me bij Amsterdam te laten zien”, aldus Geerlings.

Volgens Geerlings gaf Rick Mathijssen (rechts) haar geen echte kans terug te keren.
Volgens Geerlings kreeg zij geen echte kans om meer speelminuten te maken. Foto: Roel Ubels

Spits bij Hurley

Uiteindelijk klopte hockeyclub Hurley op de deur. De club die al jaren de echte aansluiting probeert te maken met de top-4, greep haar kans en hengelde de behendige spits binnen. Iets waar Geerlings nog steeds dankbaar voor is: “Bij Hurley kon ik weer minuten maken. Van coach Patrick Bakker en assistent-coach Joep van der Coelen kreeg ik veel vertrouwen. Ik kon mij langzamerhand weer laten zien. Toch ben ik nog niet waar ik moet zijn. De echte Yasmin Geerlings hebben jullie nog niet gezien in de Hoofdklasse dames”.

Komende seizoenshelft denkt Geerlings nog veel te gaan scoren.
Komende seizoenshelft denkt Geerlings nog veel te gaan scoren. Foto: Roel Ubels

Nieuwe blessures

Toch, kijkende naar de statistieken, mag er kritisch gekeken worden naar de spits die in de jeugd nog menig doelvrouw liet bibberen in eigen goal. Vorig jaar scoorde Geerlings éénmaal en dit jaar staat de spits droog. Hoe kan het zo zijn dat de talentvolle speelster nog steeds niet helemaal los kan komen? “Wederom heb ik te maken gehad met vervelende blessures. Dit seizoen afgescheurde enkelband en daarna meteen een gebroken duim, zorgden ervoor dat ik wederom weinig wedstrijden heb gespeeld. Door die blessures merkte ik ook dat ik minder durf kreeg in de duels die ik wel heb gespeeld, iets waar ik vroeger juist zo goed in was”.

Blik vooruit

Toch lijkt het erop dat spits Yasmin Geerlings klaar is om nu echt te gaan knallen. Een succesvolle zaalperiode, Hurley verloor nipt in de finale van Den Bosch, heeft ervoor gezorgd dat zij fitter dan ooit is. Daarnaast merkt de spits dat zij door haar fitheid weer meer zin in het spel heeft. Lachend legt zij uit dat er dit jaar nog wel eens veel doelpunten door haar gemaakt kunnen worden: “Meer dan vijf doelpunten deze tweede seizoenshelft? Ja, het zou zomaar kunnen! De periode in de zaal heeft mij een positieve boost gegeven. De zin is er weer en ik merk dat mijn oude niveau aan het terug komen is. Mijn lichaam is sterk en ik heb afscheid genomen van mijn oude blessures. Het zou zomaar kunnen dat jullie mijn naam dit jaar nog vaak bij de doelpuntenmaaksters zien staan”.

Comments (1)

  1. Yasmin, ik hoop dat je dit leest, je bent een topper, ga er voor en ik weet dat je het kunt. Ik zal je altijd supporten, blijf zo door gaan, je hebt super mooi en goed spel, alleen inderdaad iets meer met haar op de tanden spelen. Houd je focus op je zelf en je team spel, dat je goed genoeg bent komt dan vanzelf wel! Heel veel succes, en ik hoop deze seizoenshelft weer veel van je spel te zien! …

Reageer