Technologische problemen met videoscheidsrechter op Olympische Spelen - Hoofdklasse Hockey Nederland

Technologische problemen met videoscheidsrechter op Olympische Spelen

In de dames wedstrijd Groot-Brittannie tegen Duitsland moesten beide teams tot twee keer toe vijf minuten wachten voordat de videoscheidsrechter er aan te pas kwam. De FIH heeft vandaag laten weten dat dit niet door de scheidsrechter kwam, maar door de technologie die wordt gebruikt.

Elk team kan in de wedstrijd één keer de videoscheidsrechter inschakelen bij een discutabel moment. Camera’s laten vanuit verschillende posities de situatie nog een keer goed zien, waarna de scheidsrechter een besluit kan nemen. Wanneer je als team ‘gelijk’ krijgt, behoud je het recht om de videoscheidsrechter opnieuw in te schakelen. Krijg je dit gelijk niet, dan verlies je het recht om de video camera opnieuw in te schakelen.

Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn er problemen met de videoscheidsrechter.
Op de Olympische Spelen in Tokyo zijn er problemen met de videoscheidsrechter. Foto: Frank Uijlenbroek

Problemen

Tijdens de Olympische Spelen zijn er al een aantal wedstrijden geweest waarbij teams langere tijd moesten wachten voordat deze videoscheidsrechter tot een beslissing kon komen. Sterker nog, in vele situaties kunnen de scheidsrechter op basis van deze beelden geen besluit nemen door het gebrek aan juiste informatie die zij krijgen van dit systeem. Problemen lijken er te zijn om geluid en beeld samen te voegen. Vandaag liet de FIH weten: “Door technologische problemen met het systeem en niet door besluiten van de videoscheidsrechter, duurt het langer voordat er besluiten genomen kunnen worden”.

Ook spelers zoals Mark Knowles, uitkomend voor Australië, is kritisch op het systeem welke door de FIH wordt gebruikt:

 

Foto: World Sport Pics / Frank Uijlenbroek

Reageer