Telegraaf: 'Sjoerd Marijne ontslagen na tweede plaats op EK' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Telegraaf: ‘Sjoerd Marijne ontslagen na tweede plaats op EK’

Bondscoach Sjoerd Marijne van de hockeysters zou door Jong Oranje heren EK Marijne RUde hockeybond zijn ontslagen, dat meldt De Telegraaf maandagochtend. Reden voor het ontslag van Marijne zou zijn geweest de manier waarop Oranje vorige maand in de finale tegen Engeland het goud verspeelde. 

Nederland kwam op 2-0, maar gaf de wedstrijd, onder meer door een onterecht goedgekeurde Engelse treffer, uit handen. Uiteindelijk won het gastland na shoot-outs.
De 41-jarige Marijne werd iets meer dan een jaar geleden aangesteld als bondscoach, nadat de succesvolle Max Caldas na het WK-goud de overstap naar de mannenploeg maakte. Eerder was Marijne coach van de mannen van Den Bosch, Oranje Zwart en Amsterdam.

Marijne wilde desgevraagd niet reageren en verwees voor een reactie naar de hockeybond. Daar was echter niemand bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerster van de KNHB wil het ontslag van Marijne niet bevestigen.

 

Comments (20)

 1. Waarom reageert hij zelf niet? waarom verwijst hij naar de hockeybond? Als het waar/niet waar is kan hij dat toch zelf zeggen.. zo creer je ook roddels

 2. Marijne is niet ontslagen vanwege een incidentele 2e plek, maar omdat overduidelijk bleek het afgelopen jaar dat hij het groepsproces niet beheerste en geen enkele grip op zijn spelers had. De enige juiste beslissing is ontslag.

  Spoeling bij de dames is dermate dun dat dit nog wel goed komt onder leiding van een betere coach- en peoples manager….

 3. Gun hem tijd om zijn ding te doen. Dit is zo onterecht. Knhb begint op Indiaase hockey bond te lijken. Hij had tijd moeten krijgen tot Rio.

 4. Ab van der Wouden

  BE-LACH-E-LIJK!!!! “The Big Five” hebben overleg gehad. Het ligt niet aan ons, wij verliezen die finale niet. het ligt aan de coach. Hij eruit of wij eruit. En de bond volgt als makke schaapjes, zonder visie, zonder leiderschap en zonder een plan.

 5. Prima. Ik heb nooit vertrouwen gehad in die onervaren coach. Hem aanstellen als coach was al een belachelijke beslissing. Maar goed, ze moesten snel 1 hebben want Max moest naar de mannen.

  De dames zullen wel overleg gehad hebben met als conclusie: we hebben geen vertrouwen in Sjoerd.

 6. Maandagmorgen 9.40 uur en de KNHB zwijgt nog in alle talen…..een gotspe…..

 7. Ab van der Wouden

  Er komt zo een persbericht. (Radio 1)

 8. @Ab van der Wouden, waar heeft gestaan dat “The Big five” zoals jij ze noemt, vinden dat het niet aan hen ligt maar aan de coach? Ik denk dat de chemie, zoals het dan zo mooi heet, ontbrak tussen de coach en de speelsters. Iedereen die dames coacht weet hoe belangrijk gevoel is. Als dat niet goed is, werkt het niet. Hoe goed een coach dan ook zou zijn… Ik weet dat het klinkt als een cliché, maar in het verleden is dit al zo vaak aangetoond.

 9. Ook heel belangrijk: Sjoerd was de keuze van de bond, niet de keuze van de belangrijke speelsters. Terwijl die toch (vooral bij de dames) voor het grootste gedeelte het succes van het team bepalen. Dat moet ook goed voelen. Maar zij hadden geen idee wie Sjoerd is. Ze moeten een coach hebben die er boven staat. Niet iemand die ze niet kennen, en die geen enkele ervaring heeft. Sjoers was gewoon een verkeerde keuze, niet goed bij nagedacht.

 10. Maar is het al definitief?

 11. Tsja, deze zag je aankomen. Zeker de manier waarop ze hebben verloren.

  Daarnaast had Van As ergens geschreven dat ze niet op militair trainingskamp gingen omdat ze daar geen zin in hebben. Dus ging het niet door. Dit hadden deze dames niet onder Caldas gedaan.

  Het selecteren van mensen die niet in shape zijn (Paumen), in vorm (De Goede), licht geblesseerd (Welten), niet goed genoeg (Verschoor, Magis) of genegeerd (Drost, Vega, Van Male) riep ook wel vraagtekens op. Selecteren doe je zoals Caldas dat zei op vorm.

  Sjoerd had simpelweg niet de overhand. Er was geen chemie. Klaar. Sneu voor hem, goud was ondanks dit gewoon goed mogelijk.

  Wie nu? Annan?

 12. @kees, goed punt inderdaad.

 13. Ab van der Wouden

  De motivatie dat het zou ontbreken aan “chemie” zou in dit geval een excuus zijn in plaats van een reden. Een excuus om niet verder te hoeven met de bondscoach. Wat heeft Sjoerd fout gedaan dat het niet zou lopen?

 14. Blijkbaar is zijn trainingsaanpak niet goed, weet hij de speelsters niet te motiveren. Het hoe en wat weet niemand precies. Maar dat er iets niet goed is tussen de speelsters en de coach is duidelijk. NLse dames die niet eens het EK kunnen winnen, dan is er iets goed fout.

  Sjoers zal best een aardige man zijn, een prima coach. Maar niet voor een groep dames die alles al gewonnen hebben wat ze kunnen winnen. Daar zet je gewoon geen onervaren coach neer die nog niks heeft gewonnen. En die zou de dames moeten vertellen hoe je moet winnen? Daar klopt gewoon iets niet.

  Dus ik zie het meer als de fout van de bond dan als een fout van Sjoerd. Die man heeft gedaan wat hij kon, meer kon je niet van hem verwachten.

 15. Als de dames geen zin hebben in trainingskamp ?????? Wie maakt daar de dienst uit en is de bond dan zo slap dat ze die dames de structuur van alles laten bepalen???? Eruit met die over het paard getilde mentaliteit desnoods in een heel zwaar trainingskamp.

 16. De Bond stelt Marijne zelf aan zonder overleg met de speelsters.
  Nu is het verwijt dat hij de belangrijke speelsters niet goed in toom houdt en hen te veel laat bepalen.
  Interessant is dat de bond nu na evaluatie met juist die speelsters exact dat doet: Luisteren naar die bepalende speelsters. Als ze dat wilden hadden ze dat een jaar eerder moeten doen. Ze werden niet betrokken in aanstelling en wel in ontslag.

  Lijkt duidelijk dat sjoerd niet de juiste man voor deze klus was, wat velen in de hockeywereld al wel dachten te weten. Maar de KNHB koos voor hem, en nu laten ze hem vallen als een baksteen.

  Met Anan ongetwijfeld als lachende derde. Zal het wel worden

  Die heeft deze situatie al een keer meegemaakt bij de dames van Amsterdam volgens mij. Speelsters bedankten bakker en schoven haar vanuit de wachtkamer naar voren. Was er ook als de kippen bij om het stoeltje van Van den Honert op te vullen. Zal nu dus wel weer gebeuren. Ze doet het goed bij beleidsbepalers.

  Enige juiste kandidaat lijkt me uiteindelijk Schopman. Lijkt me verstandig om die vast te gaan vastleggen en een coach te zoeken die vrij is om op korte termijn route naar rio af te maken. Niet makkelijk: Bonnet, Kruis, Siepman, Verboom, Tichelman?

  Anders: Cox, Ehren, Boomgaard of Dijkstra.

 17. Falend beleid bij KNHB, met name bij Den Hartog; als iemand zo opzichtig faalt bij een benoemingsproces, waarbij uiteindelijk het onvermijdelijke gebeurt wat iedereen zag aankomen, mag zo iemand dan ongestraft blijven zitten?

  Arno den Hartog zou zijn ogen uit zijn kop moeten schamen, zijn falen onder ogen moeten zien en per omgaande zijn ontslag moeten indienen.

 18. @Expat , helemaal eens met jouw post. Ook bij van Ass gefaald en deze man zit er voor zichzelf. Waarom wordt er geen coach aangesteld die de vrije hand krijgt en de verwende prinsjes ongenadig hard aan pakt. Wat nou geen training kamp en wie zijn de big five dan dat zij mogen bepalen. Korte termijn visie van Arno en geen lange termijn. Er moet een coach komen die keihard is en dat de dames denken daar moet ik niet mee sollen dat gezeur dat teams gaan bepalen wie er mag coachen is ook door de bond zo gecreëerd. Wil je niet wat de coach wil dan is daar het gat van de deur. Arno laat nu Sjoed keihard vallen omdat hij geen ruggengraat heeft!

 19. aanpakken die diva’s

  HOERA eindelijk weg met die Sjoerd !

  Nu moeten de dames keihard aan het werk gaan om te redden wat er nog te redden valt !

  Ze zijn in een jaar tijd flink afgegleden en hebben door eigen luiigheid en gebrek aan winnaarsmentaliteit de concurrentie dichtbij zien komen.

  Als ze vanaf nu keihard aan de slag gaan , dan kan het nog goed komen maar dan moet er geen dag meer verloren gaan

  Ze moeten weer op spartaanse kampen worden gestuurd en de diva’s moeten eens goed op hun nummer gezet worden

  Het moet maar eens uit zijn met de prinsjes die denken dat zíj het voor het zeggen hebben en die denken dat ze alles maar kunnen maken en kunnen doen

  Nu moeten we een keiharde coach krijgen, die zélf de dienst uit maakt en die ieder die niet luisteren wil er eigenhandig uit gooit

  Om te beginnen moeten de dames maar weer eens op streng militair kamp worden gestuurd. De vorige keer dat Sjoerd dit voorstelde hadden de dames daar geen zin in dus ging het hele feest niet door.

  Dat was tekenend voor sjoerd en voor de diva’s

 20. Leftrighleftrightleftrigtleft

  YEAH!!!

Reageer