Tophockeyster Amelia Katerla legt focus op training en nutrition | Hoofdklasse Hockey Nederland

Tophockeyster Amelia Katerla legt focus op training en nutrition

Een aantal jaren geleden hockeyde ze met Groningen in de Hoofdklasse dames. Nu speelt de van origine Poolse speelster bij MOP in Vught in de promotieklasse. Amelia Katerla, die naast haar reguliere trainingen vele uren op het hockeyveld is te vinden, is bezig om met trainingen in combinatie met nutrition de sportwereld nieuw advies te geven.

Wie kent het tegenwoordig niet. Een ‘gezond’ leven bestaat uit de combinatie van voeding en sporten. Op recreatief niveau en op topniveau is het in balans houden van deze factoren erg belangrijk. Toch blijkt het steeds lastiger om een druk maatschappelijk leven te combineren met een gezond leven.

Met de dieetplannen van Amelia Katerla is topsport goed te combineren met voeding
Met de dieetplannen van Amelia Katerla is topsport goed te combineren met voeding

Achterliggende probleem

In 2020 bood het RIVM aan de toenmalig minister van volksgezondheid Hugo de Jonge een rapport aan, ‘Verder kijken dan corona, over de toekomst van onze gezondheid’. In dit rapport lieten de onderzoekers weten dat maar liefst 30% van de respondenten in corona tijd was aangekomen. Ook werd duidelijk dat 53% van deze respondenten in deze tijd minder was gaan bewegen. Een probleem, die nog steeds gaande is.

Dieetplannen

Tophockeyster Amelia Katerla, die zich in eerste instantie vooral op het maatschappelijk vlak als personal trainer had ontwikkeld, zag haar kans. Volgens de voedingsdeskundige is de combinatie van sport en voeding steeds belangrijker geworden: “Ik ben van mening dat juiste voeding (nutrition) kan bijdragen aan het welzijn van een individu. Met een aantal professionals heb ik ‘dieetplannen’ opgesteld, die in combinatie met het juiste beweegpatroon kunnen helpen”.

Volgens Amelia Katerla is de combinatie van training en voeding essentieel
Volgens Amelia Katerla is de combinatie van training en voeding essentieel

Via de website van Katerla kan er gekozen worden voor diverse soorten dieetplannen. Een plan biedt de mogelijkheid om een maand lang ‘gezond’ te eten. In combinatie met een persoonlijk trainingsplan, is er op korte termijn al resultaat te behalen.

Tophockey

Katerla die zichzelf meer aan het professionaliseren is tot voedingsdeskundige denkt dat er ook in de tophockey wereld nog een slag is te slaan. De nog steeds actieve hockeyster denkt dat voeding nog steeds een onderbelicht onderwerp is: “In de wereld van sport zijn goede trainingen en voedingsplannen op maat enorm belangrijk. Op jonge leeftijd kan dit al worden aangeleerd. Met mijn huidige achtergrond en expertise, denk ik dat ik topsporters op dit moment goed kan helpen om een nieuwe stap in hun carrière te maken”.

Reageer