Tranen en kippenvel bij Pien Sanders

Pien Sanders sprak na afloop van het openingsduel op het EK tussen Nederland en Spanje van een ‘knotsgekke avond’. De wedstrijd werd in het vierde kwart tijdelijk onderbroken vanwege het noodweer. Na de gedwongen rustpauze werden de resterende twaalf minuten gespeeld, waarin er niets meer aan de 3-1 stand in het voordeel van Oranje veranderde.

“Er gebeurt meteen iets op de eerste avond”, begint Sanders haar verhaal. “Moeten we opeens twintig minuten naar binnen. Het publiek bleef en dat was echt ziekmooi.”

Kriebels

Het was voor Sanders haar eerste EK met het ‘grote’ Oranje. De verdedigster van Den Bosch leefde enorm toe naar het toernooi in eigen land. “De kriebels waren er afgelopen week en vandaag helemaal al”, gaat Sanders verder.

“Ik was aan het stuiteren. Ik had zin in de wedstrijd. Je zit de hele dag op je horloge te kijken en dan denk je: ah, het is pas twaalf uur. Nog acht uur wachten. Vanmiddag dacht ik: ik ga slapen wie weet gaat de tijd sneller, maar na tien minuten lag ik alweer naar het plafond te staren. Dit gaat toch niet sneller. Aan het einde van de middag na de bespreking ging de tijd sneller en dacht ik: eindelijk. Je bent echt aan het aftellen op zo’n dag.”

Tranen en kippenvel

Om 20.00 uur betrad Sanders met haar ploeggenoten het uitverkochte Wagener Stadion, gevuld met 9500 toeschouwers. “Het is echt wel spannend en dan kom je hier het stadion binnen. Ik kreeg tranen in mijn ogen, kippenvel. Want hier doe je het echt voor. Hier werk je altijd zo hard voor, train je echt de ballen uit je broek. En dan zie je dit publiek. Echt fantastisch.”

De Oranjedames leken onder de indruk van de ambiance, want er leek spanning te zitten op de ploeg van bondscoach Alyson Annan. Na de 1-0 van Lidewij Welten leek Nederland bevrijd van de druk.

Spanning

“Zeker. Het was gewoon een eerste wedstrijd”, blikt Sanders terug op het duel. “Je merkte het eerste kwart, de eerste twee kwarten dat we beetje met spanning aan het hockeyen waren. Ik denk dat het meer dan logisch is met zo’n wedstrijd. Het is niet dat we helemaal ten onder gingen ofzo. Zeker niet.”

Nederland sloot het eerste EK-duel af met een 3-1 overwinning dankzij twee doelpunten van Frédérique Matla. De uitslag waar weinig op af te dingen viel. “Dat denk ik ook zeker. Ik denk dat we het na die regen en onweerbui goed hebben opgepakt. Ik denk dat we de laatste twaalf minuten echt sterk hebben gespeeld, echt een goede pot hebben neergezet uiteindelijk.”

Het kan beter

Over haar eigen spel was Sanders minder tevreden. “Het kan beter, kan beter”, analyseert Sanders. “Ik kan het mezelf vergeven, dat ik een paar foutjes heb gemaakt. Het is zo, maar ik vind het niet fijn natuurlijk. Ik maak liever geen fouten, maar het is zo. Maar ik heb ook een aantal dingen goed gedaan. Ik heb niet mijn allerbeste wedstrijd gespeeld, maar we hebben nog vier wedstrijden te gaan.”

Reageer

Contact Us