Van As: ‘Ik heb ondervonden dat je na een tegenslag meer kunt dan je denkt’

Naomi van As

In de play-off wedstrijd vorig jaar tegen Den Bosch scheurde Naomi van As tijdens een shoot-out haar kruisband. Aan een maandenlange revalidatieperiode lijkt bijna een einde te zijn gekomen. Van As reist in januari met Oranje af naar Zuid-Afrika voor een trainingsstage en in maart hoopt ze weer te spelen. In De Volkskrant blikt ze terug op de afgelopen tijd.

Toen van As oog in oog met Den Bosch keepster Lizzy Koeton van richting veranderde voelde het volgens de middenveldster ‘alsof haar onderbeen uit de kom schoot’. “Toen het gebeurde was mijn eerste gedachte: kut, het WK. Ik heb nooit gevreesd dat het einde carrière was. Terwijl ik op de grond viel flitste al door me heen dat ik perse het WK wilde halen. Deze wordt gehouden in mijn geboortestad Den Haag, waar ik als klein meisje met hockey begon. Het is mijn droom voor 2014 om daar wereldkampioen te worden.”

Na dit ongelukkige moment in Brabant keerde van As tijdelijk terug bij haar ouders om zich te laten verzorgen. Ze kon immers niets. Na twee maanden ging ze weer terug naar Amsterdam waar ze naast haar revalidatie ook het vertrouwen in haar lichaam terug moest vinden. “Tijdens een oefening bij de fysiotherapeut zei ik na drie keer: nu ik er over nadenk, is dit precies de beweging die ik maakte toen ik mijn kruisband afscheurde. Ik had ongemerkt al een grens gepasseerd.”

Haar vriend, schaatser Sven Kramer, kon haar niet verzorgen. Hij moest zich voorbereiden op de Spelen. Wel wist hij wat zij doormaakte, hij had al eerder meegemaakt hoe het was om te revalideren. “Het verschil was dat ik meteen wist wat ik had. Bij Sven bleef het lang onduidelijk wat er mis was. Maar ook hij moest accepteren dat hij door zijn lichaam in de steek was gelaten.” De hockeyster en de schaatser zijn nu al enkele jaren samen en op de vraag hoe deze twee topsporters een relatie onderhouden antwoordt van As: “Knap he? En ik weet niet wat het geheim is. Onze schema’s lopen totaal niet synchroon. Bij ons is het altijd: wanneer ben ik thuis en jij weg? We moeten er dus moeite voor doen en dat maakt het spannend. We bellen veel, het is dus heerlijk elkaar te zien.”

Van As is zo goed als terug, maar of de 30-jarige nog opgaat voor een derde Spelen in Rio in 2016 weet ze nog niet. “Ik wil fit worden en zorgen dat ik het WK kan spelen. Eerst mezelf terugvinden, verder kijk ik niet. Ik zeg niet dat ik na het WK stop. Ik weet niet hoe het loopt. Revalideren is grotendeels een mentaal proces. Ik heb ondervonden dat je na een tegenslag meer kunt dan je denkt.”

 

 

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.