Van Ass: “We waren de eerste helft de betere ploeg”

paul-van-ass-21-3-4

Het Nederlandse hockey beleeft in Belgie het slechtste Europees kampioenschap uit de geschiedenis. Nadat de dames op donderdag al een finaleplaats verspeelden, deden de heren dat gisteren door 5-3 onderuit te gaan in de halve finale tegen Duitsland. In het AD/Sportwereld geeft bondscoach Paul van Ass toelichting.

“We zaten absoluut niet in de wedstrijd,”verklaart verdediger Marcel Balkenstein. “We waren de eerste helft de betere ploeg,” vertelt bondscoach Van Ass.

De hoop was groot voor de Oranjeheren. Zouden ze nu in Boom eindelijk een hoofdprijs pakken? Inmiddels zijn zes grote toernooien verstreken met Van Ass en nog steeds heeft de nationale formatie geen hoofdprijs te pakken. De oefenmeester wilde hierover nog geen grote conclusies trekken. “Hier moet je niet ingewikkeld over doen. Onze verwachting was dat we hier een volgende stap konden maken, maar dat is niet gebeurd. Ik moet het eens rustig laten bezinken,” aldus Van Ass.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Bommel

Dit geloof je toch niet!
Naar welke wedstrijd heeft deze man “staan”” kijken?

Horst

Reactie verwijderd

hockey

Hij moet het laten bezinken!!! Hoop dat de bond hem tot zinken brengt!!

verdrietige hockeyer

Wat een schande voor het Nederlandse hockey, heeft niemand nou door dat iedereen ons gewoon uitlacht met zo’n man aan het roer??

En Belgie is tegenwoordig zelfs sterker dan onze mannen…

Van Ass Bedankt! Of liever Houdoe en bedankt!!

kenner?

Wat mij het meeste stoort is het feit dat de KNHB overal diploma’s voor eist. Maar…. Een bondscoach… NB de hoogste functie binnen het sportgedeelte van de KNHB , hoeft blijkbaar geen diploma’s te bezitten.

Hoe kan dat??? is die man dan plooibaarder? Hebben de bobo’s dan meer invloed bij selecties, opstellingen, etc?

Ik begrijp er niets van, terwijl er op dat moment goede potentiële bondscoaches vrij rond liepen, Of wilde Marc Lammers niet naar de pijpen van de bobo’s dansen en kozen ze daarom voor een wat volgzamere type bondscoach? U mag het zeggen,

Hans

@kenner, want als je een diploma hebt ben je een betere coach dan als je geen diploma hebt? Dat is echt de logica van een kleuter

@Hans

Weet je wat kleuterlogica is?

Dat je zonder een rijbewijs een betere chauffeur bent dan met een rijbewijs.

Het gaat om het feit dat de KNHB eist dat men allerlei cursussen moet volgen om coach te worden en dat dat voor een bondscoach niet zou gelden!!!

hans

@@hans, OOk zonder diploma kan je rustig coach worden en ook nog op elk niveau in Nederland.

Wim

‘Hier moet je niet ingewikkeld over doen, Nederland was in de eerste helft de betere ploeg. Laat mij als coach aan blijven en ik garandeer je dat we ook het WK niet gaan winnen.’

Het is jammer dat Nederland opnieuw Belgie ontloopt: een verlies tegen de Belgen (op basis van het speelbeeld vd 2 wedstrijden gisteren had Nederland ZEKER verloren) had voor erkenning en een wake up call kunnen zorgen – bij de spelers en de KNHB. Nu loopt iedereen opnieuw te ontkennen dat er iets aan de hand is. Helaas pindakaas, maar met Van Ass gaat Nederland geen prijzen winnnen!

cas

@wim, denk eerder dat we met deze spelers geen prijzen winnen.

Hagenees

Ik neem het even voor Paul van Ass op, het ligt altijd aan de coach! Nou ik vindt de spelers van het Ned X1 tal slap, passieloos en niet als ploeg spelen. Er wordt niet gebuffeld en voor elkaar gevochten zoals bijvoorbeeld de Duitsers wel doen.
Ook een leider ontbreekt bij Nederland. Wat van Ass moet veranderen is dat we werkers nodig hebben. We hebben nu 11 prima donna’s in het veld die zichzelf belangrijker vinden dan het team. Van Ass moet spelers selecteren die technisch, tactisch, mentaal en fysiek toegevoegde waarde hebben om de eer van Nederland te verdedigen 70 minuten lang en niet een helft. Van Ass en co moeten ook geen excuus verzinnen. Ze hebben het gewoon op dit EK slecht gedaan PUNT en hoop dat ze er allemaal wat van geleerd hebben voor het WK in ons eigen landje…

hockey

@Hagenees, natuurlijk mag je het voor v.As opnemen maar hij is wel de man die deze spelers heeft uitgekozen!!!Met sommige heeft hij gewerkt bij JO en die zijn heilig voor hem. Zoonlief vind ik persoonlijk niet in het Nederlands thuis horen maar staat wel in het veld. Jolie is het laatste jaar niet meer wat hij ooit was maar??? juist huppelt rustig weer op de mat. Verga, alleen de laatste wedstrijd zichtbaar.En zo lopen er nog wel enkele waarvan ik denk, goh, zou er nu in heel Nederland geen betere lopen. Dus wie selecteert???? Juist de coach.

timo

@Hockey, de coach selecteert zeker, maar ik denk ook dat dit op het moment de beste spelers zijn die we hebben, tuurlijk zijn er vast wel 2of 3 andere te bedenken die er nu niet bij zijn maar denk dat iedere andere coach veel van de huidige selectie ook zou kiezen.

Horst

Seve van Ass moet aanvoerder warden en dan winnen wij het WK 2014!

Hagenees

@hockey, ben het met je eens dat de coach selecteert, maar je spelers moeten het doen. Het is de taak van, van Ass om een team te creëren van spelers die voor het Oranje gaan. Er zijn trouwens genoeg coaches in Nederland die de gasten wel kunnen motiveren en met strakke discipline kunnen aanpakken alleen zullen die door de bond nooit en te nimmer gevraagd worden, omdat ze niet in het old boys network passen en misschien wel niet willen. Van Ass is ook niet in staat gebleken om een leider te vinden die gasten als Jolie, Verga en zijn zoon op de flikker geeft als ze de taken niet uitvoeren. En we hebben serieus te maken met een patat en bier generatie in Nederland. Schoenen, sticks , geld en mooi zijn is belangrijker dan het Nederlands elftal. Staat mooi op je CV om te onderhandelen met hoofdklasse clubs. Daarnaast zijn de internationals van vandaag meer bezig met de vraag hoe krijg ik zoveel mogelijk geld uit mijn carrière ipv ik vertegenwoordig de eer van mijn land ( en ook mijn club) want dat schijnt een bijzaak te zijn…

Peter

Kunnen hier wel lekker van ass de schuld van geven maar de spelers hebben gewoon geen winnaarsmentaliteit en karakter. De grote spelers van nu zijn toch allemaal watjes. Vd horst is een zacht gekookt ei, neemt geen stelling en durft niet te zeggen dat ze nu moeten winnen! Hofman herft daarna meeste caps. Heb deze jongen nog nooit op karakter kunnen betrappen! En dan al die slappe mannetjes! Er zit op 2 a 3 spelers na geen enkele echte winnaar in. Waar is de paumen van de mannen? Met deze lichting winnen we nooit iets!!

Kraak

@Peter, helaas ben ik het met je eens. Echter, het is een weerspiegeling van de samenleving. Serieuze rolmodellen zijn er eigenlijk niet meer. Kijk naar de politiek bijvoorbeeld. Als dat je voorbeeld is, dan staat het huilen mij nader dan het lachen.

Karel

Helemaal eens, laten we beginnen met het af laten vallen van Jolie en Hofman, wat een karakterloze spelers zeg. Dat brengt werkelijk niks extra’s als het nodig is. Hertzberger laat het ook weer totaal niet zien, werkt wel, maar komt gewoon te kort. Doet het altijd leuk in potjes waar het niet echt omgaat, maar staat er zelden als het echt belangrijk wordt. Het is ook geen team, als je belgie of duitlsand ziet gaan, dat is echt een blok agressie en energie, om maar met van ass te spreken. Bij nederland is het allemaal plicht,matig geschuif, weinig echte actie ( kemperman en af en toe verga en bakker uitgezondert) . Kortom, nog lange weg naar den haag en wk titel.

Bommel

Wie coacht er België en Duitsland? Dat zijn coaches met een visie, wij hebben een coach die komt niet verder dan – “de spelers hebben hun energieniveau niet gehaald”.
Coaches werken met spelers en die coaches moeten zorgen dat de spelers op het juiste moment er klaar voor zijn. Is dat niet zo dan is de boodschap van de coach niet overgekomen en/of de coaches hebben de verkeerde spelers geselecteerd.
Van Ass is helaas niet de juiste man voor deze klus. Afvoeren en opnieuw beginnen. Maar dan wel nu en niet nog een paar maanden wachten.

Zeuren

Daar gaan we weer. En maar zeuren en op de man spelen. Na de 90-er jaren zijn we op heel slecht spoor gekomen. De cruciale posities in de HK zijn jarenlang ingenomen door buitenlanders. Nederlanders werden knechten in de teams, dit alles door korte termijn denkende visieloze bestuurders. Bovendien klopt het opleidingsbeleid van geen kant. Deze “bonds” coaches lijken nauwelijks te worden aangestuurd indien wel: wat is dan de lijn in het keuze beleid, waar willen we dat de spelers aan voldoen? Chaos.

ManMetVerstand

Natuurlijk moeten de spelers het in de wedstrijd doen. En natuurlijk is het voor iedereen duidelijk dat een groot aantal spelers het niet doet juist wanneer het er op aankomt.
Maar ook dat is iets waar je als coach op selecteert, op traint, en op stuurt.
Neem nou zijn zelf-verheerlijkend praatje over “spelers moet je af en toe prikellen door ze eruit te smijten dan komen ze sterker terug”. Nou dat hebben we gezien kootsj!
Tim Jenniskens sterren van de hemel. En neem nou zo een jongen als Hertzberger. Afgevallen voor OS, snoeihard getrained, de hele competitie loopt ie op water, komt terug bij Oranje en loopt weer op eieren. Speelt een heel toernooi alleen voor FC Hertzberger. Kun je zo een jongen niet kwalijk nemen. Geef ze een beetje vertrouwen. Een beetje veel meer dan ze nu krijgen. Laat ze eens een fout maken, iets proberen. Maar nee hoor – je moet je tussen de toernooien uit de naad werken om Papa Van Ass te behagen, anders flikkert ie je eruit, heel seizoen op je tenen lopen en als je er dan bij zit moet je pieken. Lijkt precies de schaatsbond wel van een paar jaar geleden.
Dat werkt niet. Snapt zelfs deze jongen. (Met heel veel diplomas maar niet die van de KNHB).

Gras

Nogmaals: Duitsland speelde zonder 4 TOP SPELERS: De Zeller-broers, Matthias Witthaus EN Max Müller…

GEEN EXCUSES!

stick

@Gras, anders post je deze reactie onder alle verhalen.

@gras

Ja en NL speelde nu ook niet zonder significante wijzigingen t.o.v. Londen…

Kom op zeg wees nu gewoon reëel; NL is niet zo goed meer als, zeg, 10-20 jaar terug.

Als NL beter wil worden ligt dat niet (alleen) aan de bondscoach of zelfs het huidige Oranje. Dan moet er wat gedaan worden aan het opleidingsbeleid door het hele land. En misschien ook wel de plaatsen die al die buitenlanders, van soms zelfs tweede of lagere garnituur, innemen waar dus niet een speler opgeleid kan worden.

Advies

Dit weekend hoop mensen w.o. veel coaches en ex-internationals gesproken. Wat de oorzaken ook zijn: draagvlak is vrijwel nul geworden. Doodlopende route.

KNHB grijp in .

hockey

@Advies, ijdele hoop dat de KNHB ooit zal ingrijpen. Die grijpen in als iemand niet hun pad wil bewandelen en eigenwijs een eigen weg wil uitstippelen. Die hele KNHB moet vervangen worden !!!! Daar zitten mensen al heel veel jaar op dezelfde plaats , ook bij het internationale hockey en dat maakt dat je een bekrompen visie blijft vasthouden.

amsterdam

Reactie verwijderd

Dhr. Floris

Draagvlak? Het is geen democratie!

De enige manier waarop er iets kan veranderen is als de algemene vergadering van de KNHB ingrijpt maar waarom zouden die?

En het idee van coachwissel onder het motto “dan gebeurt er tenminste wat” is zoals Sir Humphrey zo mooi zei politician’s logic: Something must be done, this is something, therefore we must do it.

Overigens: NL had zilver bij de OS en brons bij de EK. Misschien moeten we gewoon reëel zijn en zeggen dat dit het huidige niveau van NL is.

Ik vind het schokkender dat de dames geen goud haalden maar Max hoeft toch ook niet meteen weg?

self-pass

Misschien heeft een coach geen diploma’s nodig maar als van Ass nou eens hockey 1 doet, dan weet hij tenminste dat als je midden in een kring spelers gaat staan, de spelers achter je jouw tekst niet horen. Geen speler ook die achter hem staat die de indruk wekt naar een plaats te gaan waar ze hem wel kunnen horen. Ze zullen het wel niet belangrijk vinden… Deze spelers geloven niet in deze coach maar ze doen hun mond niet open omdat ze bang zijn weggestuurd te worden. Die coach van de Belgische mannen schijnt goed te zijn…

Dhr. Floris

In het NRC van vandaag staat wel een aardig artikel over het succes van België. Dat is het resultaat van een verandering die jaren terug al ingezet is. Met Chris Vercammen en sinds 2005 Bert Wentink.

Het succes van België komt niet door Lammers, althans niet alleen, zoals hij zelf zegt is hij op een trein gesprongen die 8 jaar terug al op gang gekomen is.

Misschien moet daar de discussie eens over gaan.Ik betwijfel ten zeerste of een andere coach een beter resultaat had gehaald dan deze.

johnny

@Dhr. Floris, ja wat wil je dat we zeggen ja je hebt gelijk dat was geen andere coach gelukt? dat weten we niet dus kunnen we dat niet zeggen.

Dhr. Floris

Nou ja nu je het me op de man af vraagt:

Ik verwacht niet dat jullie dat zeggen, ik denk wel dat het zinvol zou zijn om het optreden van het Nederlands mannenteam in een wat breder perspectief te plaatsen dan hier vaak gebeurt want dat is m.i. nogal gecentreerd op de vraag of de coach al dan niet voldoende functioneert.

De truc is tenslotte niet het juiste antwoord te geven maar de juiste vraag te stellen.

Maar doe er vooral mee waar je zelf zin in hebt 😛

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.