Van Aubel: “Als je een topper wilt zijn, dan moet je ernaar leven”

In Nederland kunnen we niet meer om het Belgische hockey heen. De hockeysport zit bij onze zuiderburen in de lift en volgend seizoen kunnen we een handjevol Belgische internationals zien schitteren op de Nederlandse hockeyvelden. Bondscoach Mark Lammers ziet toekomst in het Belgische hockey en zijn ploeg, de Red Lions. “Ik ga er geen datum op plakken, maar met al dit talent en deze fantastische omkadering moet België de komende jaren toch een keer op een groot podium belanden. Duitsland, Nederland en Australië zijn normaal nog net iets beter. Maar als wij een goeie dag hebben en zij een slechte, dan winnen we zelfs van de absolute toplanden. Maar noem ons nog geen gevestigd topteam: als we niet als team spelen, kunnen we ook van veel ploegen verliezen. Samenwerken is de sleutel van alles. We heten niet voor niets de Red Lions. Leeuwen vangen een hertje door met z’n allen samen te werken, als team,” zegt Lammers tegen het Belgische Knack.

Sinds de komst van Lammers wordt van amateursporters een professionele inzet verwacht. En dat botste in het begin. Hij schudt er het hoofd bij: “ Dan kreeg je van die excuses: ja maar, coach, hockey doe ik er maar even bij. Dat kan dus niet. Topsporter ben je 365 dagen per jaar. Ook als ze bij hun club zijn, wil ik niet dat ze na de wedstrijd biertjes gaan drinken. Hockey staat op één.”

In januari zette Lammers zelfs drie gevestigde internationals uit de kern omdat ze “niet het hele jaar als prof wilden leven”. Een fase waar het team doorheen moest, bevestigt speler Florent Van Aubel. “Als je een topper wilt zijn, dan moet je ernaar leven,” zegt Van Aubel. “Studie, werk en plezier komen nu op de tweede plaats. Ik plan mijn examens op basis van het hockey, niet andersom.”

Nu komt het EK eraan en België is klaar voor het internationale toernooi in eigen land. Lammers wil niets kwijt over de resultaten, maar Tom Boon wel. De sterspeler van de Red Lions speelt volgend seizoen bij Bloemendaal. “De fans zullen ons daar een boost geven, het zal de hockeysport in ons land op een ander niveau tillen. Ik zie het als een stappenplan. Eerst kwalificeren we ons in Rotterdam voor het WK – dat is geen kwestie van hopen of proberen, dat móét. Daarna genieten we van het EK in eigen land, met de ambitie daar zeker een medaille te pakken. En dan trekken we dat door naar de Olympische Spelen in Rio,” aldus Boon.

Comments (21)

 1. de bobo’s van de KNHB gaan spijt krijgen van hun beslissing om een joker ipv een professional in te zetten..

 2. Wat een onzin allemaal, alsof de Duitsers of de Australiers door het jaar geen bier drinken.

  Word een beetje moe van Meneer Lammers die altijd maar doet alsof hij het wiel heeft uitgevonden.

 3. Zo zie je dat hockey minder te maken krijgt met talent, maar hoeveel er in de sport geïnvesteerd wordt ( dit is bij alle professionele sporten zo). Deze trend zie je ook in de Nederlandse hoofdklasse. Er zijn maar weinig toppers die naast hun hockey een universitaire studie volgen en je ziet dat de mensen die nu doorbreken de wat minder slimme mensen zijn. Dit zijn vaker mensen die niet worden afgeleid door andere kansen en het maximale willen halen uit die ene mogelijkheid. En bier drinken is ook zo’ n afleiding. Lammers weet dit en selecteert dan ook op bereidheid en niet op talent.
  Door deze selectie methode zal Lammers succesvol zijn want hij hoeft alleen maar harder te trainen dan de rest.

 4. Dhr. Floris

  @Gras, Kom toch op man.

  Tegen alle verwachtingen in heeft oranje olv Van Ass op de OS er zilver uit gesleept.

  Was zijn optreden foutloos? Nee maar wie is foutloos?

  Dat vermoeiende gezeur van jou en consorten moet maar eens afgelopen zijn.

  Overigens krijgen die bobo’s nooit ergens spijt van daarvoor hebben ze een veel te grote plaat voor hun kop.

 5. @gras

  Hou eens op zeg met je geleuter! Begin een beetje lammers moe te worden. De man is een goede coach maar die verheerlijking van lammers gaat echt een beetje ver! De man heeft nog geen wonderen verricht! Nee, ook niet met den bosch!

 6. @Floris @Bram

  Lammers versus Van Ass. Wie de beste coach is, lijkt mij een makkelijke keuze..

  Van Ass heeft nog nooit een hoofdprijs gewonnen. Van Ass selecteert liever zijn familie en vrienden ipv de beste spelers. Van Ass is geen professional, maar een kwakzalver.

  Lammers is een winners coach: hij hoeft zich geenzins meer te bewijzen. Het feit dat hij Belgie in zo een korte tijd zo consistent laat presteren is ongeevenaard, ondanks dat zijn spelers misschien niet zo getalenteerd zijn NL. Grote kans dat het team van Van Ass van het Belgisch elftal op het WK gaat verliezen!

 7. @Gras, maak jezelf nou niet nog meer belachelijk dan je al gedaan hebt.

  Van Ass heeft inderdaad nog nooit een hoofdprijs gewonnen is ook nog minder lang bondscoach dan Lammers en buiten dat zit er ook nog een wereld van verschil tussen dames en herenhockey. Lammers heeft een hoofdprijs gepakt bij dameshockey dat bestaat al jaren uit 2 landen dus de kans dat je dan een prijs pakt is ook vele malen groter.

  Waarom is Lammers een winnerscoach? wie zegt dat Belgie onder een andere coach ook niet zo zou presteren? hebben gewoon talentvolle spelers. En ook een hele grote kans dat Van Ass wel met zijn team van Belgie wint de logica die jij hanteert is van een kind van 5

 8. @Gras Belgie heeft met de vorige coach Colin batch ook erg goed gedaan. Hij was 5de geworden in London. Lammers is een goede coach maar hij moet nog maar laten zien met mannen hockey. Dat België in Rotterdam 1ste is geworden is zeker knap. Ze hadden hun voordeel dat ze langer bij bijelkaar zijn geweest en door de kwalificatie toernooi in Frankrijk hebben ze meer wedstrijden kunnen spelen. Daardoor waren ze wedstrijd fit. In tegenstelling tot nederland en andere landen die maar twee weken hadden voor de voorbereiding.
  We gaan het zien op Wk . Ik zie de belgen geen prijs winnen daar.

 9. Wanneer heeft Nederland in een officiele wedstrijd voor het laatst van Australie gewonnen? Belgie onlang nog…

  Het enige wat ik in jullie reacties lees is ANGST. De vrees dat het Belgie inderdaad zou lukken om hoger te eindigen dan Nederland op het komende EK en WK.

  Nogmaals; met Van Ass aan het roer is die kans dat dit gebeurd redelijk groot…

 10. Aantal hockeyers in NL: 240.000

  Aantal hockers in Belgie: 30.000

  Voor elke Belgische speler, kan Van Ass uit 8 Nederlandse spelers kiezen…

 11. @Gras, je hebt goed opgelet bij de rekenlessen. Goed gedaan!
  Maar verder moet je nog eens goed nadenken over je laatste reactie. Volgens mij getuigt dit niet van enig inzicht.
  Probeer eens onder woorden te brengen waar de schoen nu echt wringt. Succes en geniet vooral van de EK, waar België heren alleen maar eerste willen worden.
  En hoe komt dat nu ineens?
  Valt dat zo maar uit de lucht of is het niet zo dat ze daar meer dan 10 jaar keihard aan het werk zijn om mee te gaan tellen bij het speletje HOCKEY. Watch de vrouwen die komen er ook aan ook al duurt dat waarschijnlijk nog een paar jaar.
  Allemaal super voor het internationale hockey!

 12. @gras, het enige wat ik in jouw reacties lees is crap.

  En de kans is ook levensgroot dat België achter Nederland eindigt, je bent een groot fan van Lammers en dat mag maar jij schiet door in je verheerlijking voor hem

 13. @reetveter: geen wonder dat je crap leest.

  De KNHB heeft een grote fout gemaakt door Van Ass boven Lammers te kiezen en daar gaan ze spijt van krijgen!

 14. @Gras, daar heb jij volledig gelijk in!
  De Belgen hebben ontzettend gelachen, Lammers werd met heel veel plezier binnengehaald.
  Rekening houdend met het feit dat ook Toon Siepman daar zijn kunsten vertoond kunnen je je voorstellen dat de Belgen erg tevreden zijn.
  Dat zijn nou net de 2 personen die echt niveau hebben!

 15. Marc wie?

 16. @gras, een zandveld heeft meer inhoud dan jij

 17. Jeroen, poep aan je schoen! Marc Lammers, Michel van de Heuvel, Max Caldas; allemaal professionelere en betere coaches dan Van Ass.

  Het probleem is dat er sinds 2011 niets is veranderd en er tussen nu en het WK ook niets gaat veranderen…

  Duitsers verstoren droomreis Van Ass

  Met subliem spel verovert Duitsland de Europese titel. Nederland moet kloof met wereldtop nog dichten.

  MÖNCHENGLADBACH – Als een moderne Peter Pan nam bondscoach Paul van Ass het Nederlandse hockeyteam mee op een droomreis die volgend jaar bij de Spelen van Londen op het hoogste podium moet eindigen. Maar de eerste finale in vier jaar bewees dat Van Ass een te romantisch perspectief heeft geschetst.

 18. @Gras, op Basis van wat zijn deze coaches beter? je roept van alles maar kom nou ook met inhoudelijke argumenten.

  De afgelopen jaren lagen we een straatlengte achter op Australie en Duitsland en op de spelen pakken we geheel tegen alle verwachtingen in zilver met geweldig leuk en aanvallend hockey. We komen dus steeds dichterbij en een groot deel van dit Oranje kan nog jaren met elkaar door.

  Lammers heeft een hoop gewonnen met de Ned dames maar de grote prijzen kwamen in dit bewind ook pas na enkele jaren, want in 2004 rekende meneer Lammers zich al rijk met een gouden medaille in Athene en ineens verloren we van Duitsland.

  Lammers in een goede coach maar laten we nou niet gaan overdrijven, en jij slaat een beetje door in je verheerlijking

 19. Wie is Gras?

 20. 1 ding weten we zeker. Gras komt niet uit het zuiden want dan had hij vandaag weer naar school gemoeten en had hij al die reacties overdag niet kunnen plaatsen! Lammers heeft dus toch fans in het noorden.

 21. LALALALA Dankzij Goof van der Kamp en Seve van Ass worden we Europees kampioen!

Reageer