Van ’t Hek: ‘Play-offs leukste wedstrijden om te fluiten’

Eerder dan in voorgaande jaren staan aankomend weekend al de play-offs op het programma. Dit keer zullen de top vier ploegen van zowel de dames als de heren in twee wedstrijden moeten uitmaken wie er naar de finale gaat. Een spannend en allesbepalend weekend dus voor de teams maar ook voor de arbitrage. Scheidsrechter Jonas van ’t Hek fluit zes jaar hoofdklasse wedstrijden en leidt zondag met collega Pieter Hembrecht het beslissende duel tussen de heren van Kampong en Bloemendaal. Hij vertelt ondermeer hoe hij als scheidsrechter de play-offs beleeft en op welke manier het nieuwe play-off format invloed heeft op de wedstrijdbegeleiding.

arbitrage.jonasvanthek

Aankomende zondag fluit je de beslissende halve finalewedstrijd tussen Kampong en Bloemendaal. Ken je de ploegen goed?

Mooi affiche en ja, ik ken beide teams goed. Per seizoen fluit ik hen vier á vijf keer en soms nog vaker wanneer een ploeg zich plaatst voor de play-offs. In beide teams spelen verschillende internationals die je ook tijdens internationale toernooien tegenkomt. Daarnaast spelen veel spelersnet zolang of nog langer in de hoofdklasse dan dat ik met ze op het veld sta.

Hoe wordt bepaald welke scheidsrechters de play-offs fluiten?

Dat wordt vanuit de LBA afdeling van de KNHB bepaald. Zij wijzen de scheidsrechters aan voor de play-offs en ook voor alle andere wedstrijden in het seizoen voor zowel de overgangsklasse mannen als de hoofdklasse heren en dames. Eigenlijk moet het geen grote grote verrassing zijn wie er tijdens de play-offs fluiten. Het is een beloning na een goed seizoen, ook voor scheidsrechters.  Daarnaast kijkt de LBA ook wie zij het beste team vinden voor de begeleiding van bepaalde wedstrijden. Aanstaande zondag fluit ik met Pieter Hembrecht. Waarom wij een goed team zijn? Die vraag zou je aan de LBA moeten stellen. Ik heb met bijna alle scheidsrechters een goede relatie en zou met elk van hen een wedstrijd goed kunnen begeleiden. Zeker ook met Pieter.

Is er een verschil tussen het fluiten van een reguliere wedstrijd en een play-off wedstrijd?

Regeltechnisch niet. Dat de spanning groter is, is wel zo. Zowel voor spelers als scheidsrechters zijn geen excuses en moeten presteren onder druk. Alles ligt onder een vergrootglas. Voor scheidsrechters geldt hetzelfde. Er kan niets meer goed gemaakt worden. In de play-offs vallen de beslissingen en daar zijn wij net zo goed mee bezig als de spelers. Maar daar kijken we als scheidsrechters ook naar uit. Door de ambiance en de spanning zijn het namelijk ook de wedstrijden die heel leuk zijn om te fluiten.

Verandert er met het nieuwe play-off systeem ook iets voor de arbitrage? De doelpunten zijn nu bijvoorbeeld extra belangrijk , wat ook misschien een andere tactiek met zich mee zal brengen. Stel jij je daar ook op in met fluiten?

Niet specifiek. Alleen het verandert terdege wel iets. De afgelopen jaren moest er gewoon een winnaar zijn op de dag zelf. Dat is nu niet meer het geval. Nu kan echt elke beslissing bij doelpunten of zelfs bij overtredingen van invloed zijn op de uitslag van de wedstrijden bij elkaar opgesteld. Dus de druk is misschien wel iets groter dan wanneer er drie wedstrijden worden gespeeld.

Door de druk die er op de teams staat zou het zo kunnen zijn dat spelers wat emotioneler kunnen reageren op beslissingen van de arbitrage. Merk je dat en hoe ga je daarmee om?

Ja, merk je zeker. Merk je aan supporters, de begeleiding, en aan spelers. En misschien ook wel aan mij. Iets dat je aan hen zou moeten vragen. Niemand hoeft in zo’n wedstrijd op scherp gezet te worden, iedereen weet dat ze moeten presteren. Dat is ook het mooie van topsport.  Hoe ik daar mee omga? Bewust zou ik zeggen dat elke wedstrijd hetzelfde is maar onbewust weet je dat dat niet zo is. Er is, zoals altijd, gewoon een grens tussen emotie en structureel fout zijn. Die geef je elke wedstrijd aan. Ook in play-offs. Als de spelers het dan oppakken en wij de juiste  signalen geven worden het gewoon goede wedstrijden die niet anders zijn dan nu. Ik probeer zoveel mogelijk dezelfde voorbereiding aan te houden als op een ‘normale’  zondag, dat werkt voor mij het beste.

Komen jullie voor zo’n play-off ronde nog bij elkaar bij de scheidsen om bijvoorbeeld nieuwe regels door te nemen?

Wij komen als hoofdklasse scheidsrechters zeven á acht keer per jaar bij elkaar. We hebben twee fysieke testen waarvan één aan het begin van het seizoen en één voor de play-offs. Tijdens die bijeenkomsten hebben we het over de ontwikkeling van het spel, de regels, coaching, teamwerk en de voorbereiding op de wedstrijden.

Zit dit verkorte seizoen er na de play-offs ook op voor de hoofdklasse arbitrage?

Het is ook voor ons als scheidsen een raar seizoen. Na de komende weekenden is de kampioen van de hoofdklasse bekend. Echter moeten een maand later nog de play-outs gefloten worden. Dus als de LBA ons daarvoor nodig denkt te hebben doen wij die ook.  En er gaan natuurlijk drie van mijn collega’s naar het WK, die hebben nog een seizoenstoetje in het vooruitzicht.

Tot slot, kijk je uit naar komend weekend?

Zeker. Het zijn de leukste wedstrijden om te fluiten, qua ambiance, qua spanning en ook qua druk. Dat er druk op staat is het leukste, je moet dan presteren, ook als scheidsrechter en dan word je daarvoor beloond. Dan krijg je complimenten of nog een andere mooie wedstrijd toegewezen. Dat vind ik als persoon een mooie uitdaging, leuk om te doen en om te horen. Zondag zullen er een paar duizend man langs de lijn staan en hopelijk gaan zij genieten van een mooie wedstrijd met goede arbitrage.

Reageer