G-hockey op hockeyclub Upward

Verhouding werken, wonen en vrije tijd essentieel voor G-hockeyers Upward

 

Hockeyclub Upward is een van de verenigingen waar G-hockey al jaren wordt georganiseerd. De club is een trekpleister voor spelers uit de omgeving. G-hockeyers uit de verre omgeving komen naar Upward toe. Met vier teams doet Upward mee aan de competitie.

Het G-hockey in Upward is al jaren een goed georganiseerde tak van sport. Niet geheel onverdienstelijk, want bij de 8-tallen staat Upward G1 bovenaan. Toch gaat het bij Upward niet alleen om tophockey. De sport wordt voor de beginnende en ervaren G-hockeyer georganiseerd. Een van de belangrijke coördinatoren bij de club is Veronique van der Schans. De ervaren vrijwilliger bij de club ziet zichzelf als ‘Kloek’ van G-hockey Upward. ‘17 jaar geleden heb ik het G-hockey opgezet met een andere hockeymoeder die ook een kind met een verstandelijke beperking had. Zij is helaas 16 jaar geleden overleden. Mijn dochter is nu gestopt met spelen, maar ik draag de G-hockeysportnog steeds een warm hart toe’, aldus van der Schans.

Hockeyclub Upward en de stabiele factor G-hockey

De club Upward is een vereniging die in de omgeving Arnhem een belangrijke rol heeft. De club heeft 1.250 leden. Een klein deel hiervan speelt G-hockey. Zo’n 41 hockeyers krijgen elke week trainingen van acht trainers. De trainers staan op vrijwillige basis op het veld. ‘Vanuit de club krijgen we een vergoeding voor de trainers die elke week helpen met de trainingen. Met deze vergoedingen organiseren we leuke dingen zoals een kerstdiner, evaluatiediners, een eindejaar cadeau en sponsoring voor de spelers voor de Special Olympics’.

Toch is het voor van der Schans elk jaar weer spannend hoe het bestuur reageert. In de zeventien jaar dat van der Schans de sport organiseert, zijn er al acht nieuwe voorzitters geweest. ‘G-hockey is binnen Upward altijd een stabiele factor geweest. Wij hebben de sport goed georganiseerd. Voor jong en oud, voor beginner en de ervaren sporter bieden wij een programma aan. Toch is het voor ons elk jaar weer spannend hoe het bestuur het G-hockey binnen de club ziet. Al jaren betalen onze sporters maar 100 euro contributie. Daarmee laat het bestuur zien dat ze begrip hebben voor mensen die van een krappe Wayong uitkering rond moeten zien te komen en toch willen sporten’.

G-hockey wordt als een belangrijke pijler binnen de Upward organisatie gezien. ‘Wij heel blij dat we bijvoorbeeld op woensdagmiddag op onze vaste trainingstijd kunnen trainen. Het is voor deze groep sporters belangrijk dat er continuïteit is met zo weinig mogelijk veranderingen. De club helpt ons hier goed mee’, aldus van der Schans.

Voor G-hockeyers is de verhouding werken, wonen en vrije tijd belangrijk

Van der Schans is betrokken geraakt bij het G-hockey omdat haar jongste dochter de sport ging beoefenen. Met haar achtergrond als fysiotherapeut was van der Schans van mening dat zij niet alleen op de achtergrond kon optreden. Hetbelangrijkste doel van G-hockey is nog steeds: plezier in bewegen, plezier in teamsport. Daarmee wordt zelfvertrouwen vergroot en zelfredzaamheid. ‘Mijn dochter isbegonnen met 6-tal hockey. Dit heeft zij veertien jaar lang gedaan. Helaas heeft zij drie jaar geleden noodgedwongen moeten stoppen met de sport. Haar handicap is dat ze een soort van epileptische aanval kan krijgen. Hierdoor kan ze buiten bewustzijn raken.

Bijzonder genoeg is van der Schans niet gestopt nadat haar dochter niet meer kon hockeyen. Sterker nog, met vol enthousiasme is zij samen met Anja Frederiks de drijfveer binnen de club om G-hockey aan zoveel mogelijk sporters aan te bieden. ‘Mijn dochter is nog steeds veel aanwezig bij de trainingen en wedstrijden. Zij kan dan misschien niet meer hockeyen, ze heeft wel veel vrienden en vriendinnen de afgelopen jaren hier leren kennen. Met veel spelers heeft zij nog contact via whatsapp en houdt via de Upward app alle standen bij.G-hockey is niet alleen belangrijk voor het beoefenen van de sport, het sociale aspect is voor hen ookheel erg belangrijk’.

Ouders blijven lang betrokken bij G-hockey. Langs de lijn worden heel wat zorgen rondom de problematiek van de spelers gedeeld. Mooi is om de acceptatie van spelers onderling te zien. Waardoor G-hockey een veilige plek voor spelers en ouders is. Vervoer van en naar de club en wedstrijden blijft vaak een probleem en komt veel op dezelfde personen neer. Daarnaast zijn de meeste trainers ouders van spelers. Al met al is er een soort G-hockeyfamilie ontstaan wat van der Schans heel belangrijk vindt. Dat maakt G-hockey zo bijzonder.

Door: Hans Hofstra

Reageer

Contact Us