Vorstenbosch lanceert zaalhockey app - Hoofdklasse Hockey Nederland

Vorstenbosch lanceert zaalhockey app

Zaal international Vera Vorstenbosch lanceerde enkele dagen geleden de Hockey Cards app. Aangezien de regels in het (zaal)hockey aan de lopende band veranderen leek het de Brabantse leuk om spelers, coaches en scheidsrechters middels een app, gericht op de zaalregels, te hulp te schieten en ze de kans te geven met deze applicatie hun zaalkennis te vergroten. 

11_VeraVorstenbosch_HCDB_Dames1_110912_0219

Via haar werk bij Hockeywerkt.nl kwam Vorstenbosch in aanraking met U&I Learning, een bedrijf dat kaartenbakken maakt en al meerdere apps ontwikkelde. Het leek de spits van Den Bosch gelijk leuk om iets met het zaalhockey te doen. “Ik vind spelletje heel leuk maar er zijn genoeg mensen bij wie het nog niet zo bekend is omdat er het niet op alle clubs gespeeld wordt en er vaak een zaaltekort is,” legt ze uit. “Dus ik dacht dat zaalhockey een mooie start zou zijn voor een app, daar zit nog ruimte om mensen er kennis mee te laten maken.”

Met het nieuwe zaalhockeyseizoen in aantocht, is de Hockey Cards app vooral bedoeld om als coach, speler of scheidsrechter de kennis over het spel weer even op te frissen, vooral met het oog op de vele wijzigingen van de afgelopen jaren. Vorstenbosch legt uit hoe het in z’n werking gaat. “Je maakt eerst een accountje aan, waarna je kunt aangeven wat je bent dus bijvoorbeeld speler, scheidsrechter of coach. Daarna krijg je plaatjes met vragen over de regels te zien. Hierdoor kun je oefenen en beter worden in de zaalregels. Er zit ook een kleine ranking bij, heel leuk! Dus stel dat je binnenkort zou moeten fluiten en je denkt, ‘shit, het is toch wel wezenlijk anders dan op het veld, hoe zat het ook alweer?’ Dan kun je deze app gebruiken om je kennis weer even bij te spijkeren.”

Hoewel de app vooral bedoeld is voor de breedte sport merkte zelfs de ervaren zaalinternational dat ook zij er het één en ander van leerde. “Er waren er echt een aantal vragen waarbij ik bij het invullen dacht van, ‘oh werk dat zo’! Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat je als speler in de zaal niet op de doellijn van de verdedigende partij mag staan. In het veld mag dat weer wel. En dat de bal een aantal centimeter van de grond mag komen, dus hij hoeft niet helemaal strak over de grond in de zaal. Best leerzaam eigenlijk.”

De komende tijd heeft Vorstenbosch genoeg tijd om haar nieuw geleerde regels te kunnen toepassen. Met het Oranje zaalteam staat ze alweer enkele weken in de zaal om zich voor te bereiden op het WK in Leipzig. De aanvalster van Den Bosch is blij weer de zaal in te mogen. “Ik vind het een heel leuk spel en vooral ook leuk om weer bezig te zijn met zo’n groep en naar een toernooi toe te leven. Het is echter wel weer wennen. Van tevoren verwacht je een hoog instapniveau, dat je begint waar je vorig seizoen eindigde maar dat is toch niet het geval. De dingen die je aan het eind van vorig seizoen makkelijk deed gaan nog niet vanzelf maar dat komt op den duur wel weer.”

De app is enkele dagen geleden online gegaan en is na korte registratie via deze link te downloaden. Mocht de app aanslaan, dan zal er naar alle waarschijnlijkheid ook een buiteneditie komen.

Reageer