Vrijdag weer pannenkoeken voor ‘DvdH’ en consorten

Oranje versloeg donderdag met grote overmacht de nummer twee van de wereld en plaatst zich hierdoor voor de WK-finale. Na twee rustdagen legden de Nederlandse dames een sterke wedstrijd op de mat en walsten vooral in de eerste helft over Argentinië heen. Vorige keer keer dat de ploeg van Max Caldas twee dagen vrij had leken ze volgens de bondscoach wat moe en daar was nu allerminst sprake van. Wat hebben ze dit keer anders gedaan?

 Oranje-Nederland-dames-WK-België-RU Dirkse van den Heuvel

“We hebben een uur naar een pannenkoekenhuis in de duinen moeten fietsen gistermiddag en daar pannenkoeken gegeten, vertelt Carlien Dirkse van den Heuvel. “Ik denk dat we alles eruit hebben gefietst qua verzuring. Dat zag je ook in het veld, iedereen was fit. De vorige wedstrijd die we na twee rustdagen speelde hadden er inderdaad wat mensen last van zware benen dus ja, misschien morgen maar weer pannenkoeken eten.”

Dat lijkt inderdaad een goed idee aangezien de Oranje dames werkelijk uit de starblokken schoten. De Argentijnse formatie kwam er vooral in de eerste helft gewoonweg niet aan te pas. “Je weet dat Argentinië geweldig kan hockeyen, het is ook leuk om tegen ze te spelen want hun spel ligt ons goed. Zij vallen net als wij graag aan,” legt ‘DvdH’ uit. “We hadden daarom van tevoren afgesproken ze weinig ruimte te geven. Ze zijn zo handig in de één tegen één duels dus we moesten het heel kort houden en dat deden we heel sterk. We kregen hierdoor zelf de ruimte om aan te vallen en dan zijn we heel gevaarlijk.” Dit wedstrijdplan werd als gezegd met verve uitgevoerd. Binnen 22 minuten stond de ploeg van Max Caldas met 3-0 voor en dit bleek voor ‘Las Leonas’ een onoverbrugbare achterstand, zo zag ook Dirkse van den Heuvel. “We spraken bij rust af dat we niet moesten verslappen, niet in een versnelling lager moesten spelen maar dat wel de rust en controle bewaard moest worden. Wij hadden wel een onrustige fase waarin er af en toe wat slordig gehockeyd werd maar kwamen eigenlijk niet in de problemen omdat zij op wat corners eigenlijk vrij weinig creëerden.”

Met deze overwinning is de finaleplek een feit. Nederland neemt het hierin op tegen Australië waarin eerder in de poulefase met 2-0 van werd gewonnen. Is dat nou een voordeel of een valkuil? “We hebben ervan gewonnen en het is heel knap als we dat nog een keer kunnen doen,” blikt de middenvelder vooruit. “We hadden het in de eerst helft lastig tegen ze, ze gaven veel druk ik weet zeker dat ze dan nu weer zullen doen. We moeten daarin gewoon geduldig zijn want zij zaten in de tweede helft kapot en konden ze het tempo toen niet meer aan. Dus eigenlijk moeten we doen wat we vandaag ook hebben gedaan, gewoon in die hoge versnelling blijven spelen en in jezelf en in elkaar blijven geloven.”

Deze finale betekent echter ook dat er nog maar één wedstrijd te spelen is in het imposante Kyocera Stadion. “Ja daar zat ik vandaag ook aan te denken,” lacht Dirkse van den Heuvel. “Het is zo gaaf gewoon, die sfeer is niet normaal. We moeten hier ook die laatste wedstrijd gewoon zo van gaan genieten en dat zullen we ook wel echt doen.”

Reageer