Weinig waardering van fans voor entreegeld bij wedstrijden Hoofdklasse hockey | Hoofdklasse Hockey Nederland
Bij Rotterdam worden er toegangsprijzen gevraagd voor wedstrijden bij de Hoofdklasse hockey.

Weinig waardering van fans voor entreegeld bij wedstrijden Hoofdklasse hockey

Lange tijd leek het er al aan te komen. Waar bij de play-offs afgelopen jaren entreegelden werden gevraagd, is het nu HC Rotterdam die ook bij de reguliere competitiewedstrijden geld gaat incasseren. Een klein onderzoek van Hoofdklassehockey via instagram wijst uit, dat hockeyfans weinig waardering hebben voor het initiatief van clubs om entreegeld te vragen van wedstrijden in de Hoofdklasse hockey.

Maar liefst 74 euro durfde hockeyclub Bloemendaal afgelopen seizoen te vragen voor een gezin van vier die met de auto op bezoek zouden komen voor een wedstrijd in de play-offs. De club gaf als reden aan dat het huren van beveiliging, tribunes en meer de reden zouden zijn om dit tarief te vragen om een en ander kostendekkend te maken. Daarnaast beweerde de club dat er normaal gesproken niet betaald hoeft te worden en dat dit niet als ‘normaal’ mag worden gezien. Immers, de club zou de beste hockeyers van de wereld hebben (Kampioen Tulp Hoofdklasse en EHL 2022).

HC Rotterdam heeft primeur

Hockeyclub Rotterdam die deze zomer flink in de buidel tastte deed er een schepje bovenop. Als eerste club in Nederland wordt er nu entreegeld gevraagd voor een bezoek aan de club. 75 euro moeten volwassenen betalen om een seizoen lang hun favoriete teams te mogen aanmoedigen. Voor een enkele wedstrijd zou dit 8,50 euro zijn.

Weinig positieve reacties

In een onderzoek via instagram van Hoofdklassehockey bleek al snel dat het merendeel van de volgers het niet eens was met dit besluit. Bijna de helft van alle stemmen liet al snel weten niet te willen betalen om tophockey te mogen bekijken. “Ik vind het niet eerlijk dat op het moment dat ik contributie betaal bij mijn club, ik ook nog moet betalen om een wedstrijd van het eerste te mogen bekijken. Tevens denk ik dat er minder mensen gaan komen kijken, omdat het nu allemaal ook live op TV is te volgen“, aldus een van de verbolgen fans. Een andere fan die graag bij wedstrijden van de Hoofdklasse kwam kijken, geeft het volgende aan: “Een kaartje zou ik niet willen betalen, omdat ik totaal geen binding voel met een hoofdklasse club. Tevens merk ik weinig sfeer, dat is toch een belangrijke reden om wel een kaartje te kopen. Bij Oranje is dit anders, hier ervaar ik een leuke sfeer op de tribunes”.

Hockey fans reageren gematigd op het bericht om kaarten te kopen voor wedstrijden in de Hoofdklasse hockey.
Hockey fans reageren gematigd op het bericht om kaarten te kopen voor wedstrijden in de Hoofdklasse hockey.

Discussie

Het vragen van entreegelden staat al jaren ter discussie. Hockeyclubs in de Hoofdklasse die al jaren eigenlijk niet tot nauwelijks geld vroegen, worstelden met dit probleem. Energiekosten die dit jaar tot wel drie keer zo hoog gaan worden, vele leden die na corona-tijd de hockeystick aan de wilgen hebben gehangen, minder vrijwilligers en meer betaalde krachten en de must om buitenlandse ‘hockeysterren’ bij Hoofdklasse clubs aan te trekken lijken er nu daadwerkelijk ook echt voor te gaan zorgen dat clubs entreegelden moeten gaan vragen. De schulden lopen op, een andere inkomstenbron is een must.

Een begrijpelijke keuze aldus één van de fans die wel voorstander van deze ontwikkeling is: “De hockeysport moet hetzelfde worden als de eredivisie met voetbal. Hier moeten geen verschillen meer tussen zijn”. Een ander volger laat het volgende weten: “Ik heb er veel voor over om naar hockeywedstrijden te kijken. Het vragen van gelden zou er voor kunnen zorgen dat de sport professioneler zou kunnen worden”.

Cultuurverandering

Het helemaal omzetten van het gratis bezoeken van alle Hoofdklasse wedstrijden naar betaald, zal tijd gaan kosten. Vele clubs hebben niet de capaciteit om beveiliging, controles, etc. te regelen om dit systeem ook daadwerkelijk haalbaar te laten worden. Tevens zal de weerstand van hockeyliefhebbers die op zondag gratis hun favoriete club wilden bekijken, voorlopig blijven bestaan.

Voor of tegen, feit blijft dat alleen HC Rotterdam de keuze heeft gemaakt om tot nu toe entreegeld te vragen. Of dit ten goede gaat komen van de populariteit van de sport, dat zal later blijken.

Reageer