Wereldwijde kritiek op FIH Awards - Hoofdklasse Hockey Nederland

Wereldwijde kritiek op FIH Awards

Gisteren maakte werden de FIH Awards bekend gemaakt. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de beste coach, talent, keeper en speler van het jaar. Zowel bij de mannen als de vrouwen gingen alle prijzen naar India, iets wat wereldwijd door fans en hockeyers met veel vraagtekens werd ontvangen.

De FIH maakt gebruik van een systeem waarbij aanvoerders en coaches (50%), fans en spelers (25%) en media (25%) invloed mogen uitoefenen op de keuze. Dat hockey nog steeds populair is in India, blijkt wel uit het feit dat alle prijzen werden gewonnen in India. Het land met 1,4 miljard inwoners ging met z’n allen naar de stembus en verkoos eigen spelers tot de besten van de wereld.

Gurjit Kaur werd FIH speelster van het jaar.
Gurjit Kaur werd FIH speelster van het jaar.

Kritiek op de FIH

Toch werd er op het stemsysteem van de FIH flink kritiek geuit. Internationaal lieten spelers en speelsters lieten massaal weten het niet eens te zijn met de keuzes die zijn gemaakt. In hun ogen zijn niet de beste spelers, speelsters, talenten en coaches gekozen.

De Belg Victor Wegnez die op de Olympische Spelen nog goud won, liet via Instagram weten: “What a joke this is”. Zijn comment kreeg een dikke 950 likes van andere fans. De Duitse Tobias Hauke liet weten: “you should think about the system of this as soon as possible. It’s ridiculous and does not help us to make the sport more professional!”

Op Sporza.be laat de nieuwe bondscoach Michel van den Heuvel van België zich ook uit over de keuzes die zijn gemaakt door de FIH: “We maken onze sport belachelijk”, aldus de boze bondscoach. “Ik vind het een aanfluiting. India heeft het goed gedaan op de Spelen en had zeker enkele prijzen mogen of kunnen krijgen. Maar dat alle prijzen naar hen gaan, geeft aan hoe dodgy (onbetrouwbaar) het is”, laat van den Heuvel nog weten.

Ook Zack Wallace (Groot-Brittannie), Kieran Govers (Australië), Ambre Ballenghien en Loic van Doren (Belgie), Jorrit Croon, Robbert Kemperman, Thijs van Dam, Anne Veenendaal en vele anderen lieten weten hun vraagtekens te zetten bij de uitreiking van de prijzen.

Narinder Bartra

Of de winnende uitslagen iets te maken hebben met de al jaren onder kritiek liggende Indiër Narinder Batra, is nog onbekend. Batra staat nog tot 2024 onder contract bij de FIH. Sommige critici leggen de naam Bartra in hetzelfde rijtje als oud-EUFA baas Michel Platini en oud-FIFA president Sepp Blatter vanwege omstreden uitspraken. Batra staat internationaal vooral onder druk door omstreden interviews. Een aantal jaar geleden zei Batra het volgende nadat Mohammed Umar Farooq, een spirituele en separatistische leider in India, op twitter de Pakistaanse cricketers had gefeliciteerd na een zege op India: “Waarom pakt de Indiase regering deze imbeciel niet op en waarom wordt dit varken het land niet uitgegooid?

Ook lag de president dat jaar onder vuur nadat hij in het openbaar uithaalde richting de hockeybond van Groot-Brittannië. De Engelse bond wilde speler Sardar Singh voorleiden, vanwege aanranding van zijn voormalig verloofde. Hierop reageerde Bartra toen: “Engeland is een land voor oplichters die uit India zijn gevlucht en hebben afgesproken in Engeland te werken. Als de Engelse spelers in India komen, zou ik hun reactie wel eens willen zien als ze bij ons op het politiebureau moeten komen”.

Toentertijd bood de internationale hockeybond excuses aan en liet president Batra de opmerkingen van internet verwijderen.

Reageer