WK (D): Argentinië schakelt Nieuw-Zeeland uit - Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): Argentinië schakelt Nieuw-Zeeland uit

De dames van Argentinië hebben ten koste van Nieuw-Zeeland de kwartfinales van het WK in Londen bereikt. De tweevoudig wereldkampioen was maandag in de tussenronde met 2-0 te sterk. Argentinië treft woensdag in de kwartfinales vice-wereldkampioen Australië.

Het duel had niet misstaan in bijvoorbeeld een halve finale, maar de ploegen troffen elkaar dus al veel eerder in het toernooi. Argentinië was als tweede geëindigd in de poule met groepswinnaar Duitsland, Spanje en Zuid-Afrika. Nieuw-Zeeland werd achter Australië en België derde in de poule, maar bleef Japan voor.

Embed from Getty Images

Zes oefenduels

Argentinië en Nieuw-Zeeland troffen elkaar dit jaar als zes keer. In februari speelden de ploegen vijf keer tegen elkaar en stapte Argentinië vier keer als winnaar van het veld. Ook in het laatste oefenduel onlangs tijdens de Four Nations Trophy in Grünwald won de Argentijnse ploeg (3-2).

In de wedstrijd om een plek bij de laatste acht van het WK lag de favorietenrol bij Argentinië. De Zuid-Amerikaanse ploeg kwam uit goed uit de startblokken tegen Nieuw-Zeeland. Argentinië nam het initiatief, dat daarna werd overgenomen door de Black Sticks. Het bleef echter na de eerste 15 minuten nog 0-0.

Benutte strafbal

In het tweede deel van het tweede kwart kwam Argentinië op voorsprong. De tweede strafcorner leidde tot een strafbal die werd verzilverd door Noel Barrionuevo, hoewel keepster Grace O’Hanlon nog met haar voet aan de bal zat.

Na rust haalde Nieuw-Zeeland te weinig uit een numerieke meerderheid. In het derde kwart moest eerst Lucina von der Heyde naar de kant met groen, waarna enkele minuten later Magdalena Fernandez met geel haar zonden mocht overdenken. Maar zeven minuten in overtal leverde Nieuw-Zeeland niet meer op dan drie cirkelpenetraties en een strafcorner.

Delfina Merino beslist duel

In het vierde kwart besliste Argentinië de wedstrijd. Delfina Merino rondde een prachtige strafcornervariant af. Julia Gomes pushte vanaf de kop van de cirkel niet op doel, maar gaf de bal terug op aangeefster Florencia Habif, die Merino aanspeelde: 2-0.

Het was het einde van een fase waarin Argentinië Nieuw-Zeeland flink onder druk zette. De Black Sticks waren niet bij machte om de spanning terug te brengen ondanks dat Argentinië in het slot opnieuw met tien speelsters verder moest na geel voor Maria Ortiz.

Argentinië-Nieuw-Zeeland 2-0 (1-0)

25.Noel Barrionuevo 1-0 (sb)
49.Delfina Merino 2-0

Programma kwartfinales:

Woensdag 1 augustus:
19.00 uur: Duitsland-Spanje
21.15 uur: Australië-Argentinië
Donderdag 2 augustus:
19.00 uur: Nederland-Engeland/Zuid-Korea
21.15 uur: Ierland-Italië/India

Reageer