WK (D): Australië te sterk voor Japan - Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): Australië te sterk voor Japan

Australië heeft haar openingsduel op het WK in winst omgezet. Japan werd zaterdag in Londen met 3-2 verslagen. De Australische ploeg leek de drie punten makkelijk binnen te halen, maar Japan maakte het in de slotfase nog spannend.

Australië is de verliezend finalist van vier jaar geleden. Sindsdien is er veel veranderd in de selectie van de Hockeyroos. De ploeg is inmiddels afgezakt naar de vijfde plaats op de wereldranglijst, een plek achter aartsrivaal Nieuw-Zeeland. Japan is de nummer twaalf en eindigde in Den Haag als tiende op het WK.

Goede start Australië

Australië was in het eerste kwart de bovenliggende partij. De Japanse keepster Megumo Kageyama had haar handen vol met de Australische kansen. Brooke Peris stond aan de basis van de eerste twee mogelijkheden van Australië. De eerste keer speelde ze Emily Hurtz aan die een backhand afvuurde. Daarna dook Kathryn Slattery naar een bal van Peris. Haar tip kon Kageyama niet verrassen. De keepster stond ook op de goede plaats bij de strafcorner van Jodie Kenny en de daaropvolgende rebound van Georgina Morgan.

Embed from Getty Images

Een minuut in het tweede kwart was Kageyama wel kansloos. De tweede corner werd door Ambrosia ‘Rosie’ Malone in het dak van het doel getipt: 1-0. Niet veel later leek Australië op 2-0 te komen. Peris werd de diepte in gestuurd. Ze omspeelde Kageyama, maar op het moment van uithalen gleed ze uit. Hierdoor belandde de bal naast het doel.

Voorsprong verdubbeld

De 2-0 voor Australië viel nog voor rust. Een tip van Slattery belandde via de paal in de stick van Hurtz, die de bal in het lege doel tikte. Het was een terechte tussenstand bij rust. De Japanse ploeg kon in de eerste dertig minuten voor weinig gevaar stichten.

Japan kreeg na rust wel de eerste mogelijkheid. Een schot van Hazuki Nagai werd gered door Rachael Lynch. De bal ging via de handschoen omhoog, waarna Japan een strafcorner kreeg toegewezen. De inzet van Kana Nomura belandde naast het doel.

Australië loopt verder uit

Even later mocht Jodie Kenny vanaf de kop van de cirkel aanleggen. Haar push was Kageyama te machtig: 3-0. Maar binnen de minuut lag de bal ook aan de andere kant in het doel. Minami Shimuzi speelde Motomi Kawamura aan, die met een backhand de uitkomende Lynch verschalkte.

Japan leek wakker en zette Australië kortstondig onder druk. Lynch redde op de inzet van Nagai, die daarna nogmaals uithaalde. De bal rolde via de Australische keepster maar net langs de verkeerde kant van de paal.

Japan zet aan

Australië koesterde dan wel een voorsprong van twee doelpunten, maar Japan gaf zich niet gewonnen. In het vierde kwart werd het Australische doel meerdere malen onder vuur genomen. De defensie stond echter goed bij vier Japanse corners en Lynch dwong Shimizu in kansrijke positie dermate naar buiten dat het gevaar was geweken.

Uiteindelijk moest Lynch toch capituleren. De inzet van Akiko Kato kwam tegen het lichaam van de Australische verdediger aan. De scheidsrechter gaf voordeel, want Kato pikte zelf de rebound op en met de backhand zette ze de 3-2 op het bord. Met nog slechts 24 seconden op de klok ontbrak het Japan aan tijd om voor de gelijkmaker te gaan.

Australië-Japan 3-2 (2-0)
17.Ambrosia Malone 1-0 (sc)
22.Emily Hurz 2-0
35.Jodie Kenny 3-0 (sc)
36.Motomi Kawamura 3-1
60.Akiko Kato 3-2

Reageer