WK (D): België maakt korte metten met Japan - Hoofdklasse Hockey Nederland

WK (D): België maakt korte metten met Japan

De dames van België hebben zich geplaatst voor de tussenronde van het WK. De vice-kampioen van Europa was zaterdag met 6-3 te sterk voor Japan, dat door de nederlaag zo goed als is uitgeschakeld.

België moest het laatste groepsduel in winst omzetten om voortijdige uitschakeling te voorkomen. De ploeg startte met een 4-2 nederlaag tegen Nieuw-Zeeland en speelde daarna met 0-0 gelijk tegen Australië.

Remise genoeg voor Japan

Japan had drie punten na twee duels. Na de 3-2 nederlaag tegen Australië boekte de Japanse ploeg een verrassende 1-0 zege op Nieuw-Zeeland. Voor Japan was daarom een punt tegen België voldoende om de groepsfase te overleven.

Die hoop bleek al vrij snel ijdel. De Belgen openden na zeven minuten de score. Judith Vandermeiren scoorde uit een strafcorner, waarna België nog voor rust uitliep naar 0-3. Een voorzet vanaf links van Barbara Nelen werd door Jill Boon prachtig verlengd.

Embed from Getty Images

Mooi solo Boon

Boon was daarna de voorbereider voor de derde Belgische goal. Ze draaide zich door de Japanse verdediging heen en speelde af aan Anne-Sophie Weyns, die scoorde. Daarvoor was België ontsnapt aan de aansluitingstreffer. Mami Karino had de 1-2 op de stick, maar keeper Aisling D’Hooghe hield de inzet tegen.

De 0-3 was eigenlijk de beslissing in de wedstrijd, helemaal nadat Louise Versavel vlak na rust de stand op 0-4 bracht na een assist van Boon. Japan scoorde vervolgens wel tegen via Akiki Kato uit een strafcorner, maar daarna was het weer de beurt aan de Belgen.

Japan maakt nederlaag iets draaglijker

Versavel maakte haar hattrick compleet met een velddoelpunt en een treffer uit een starfcorner (1-6). Japan scoorde in het laatste kwart nog twee keer uit een strafcorner via Kana Nomura en Hazuki Nagai waardoor de eindstand op 2-6 werd bepaald. Voor België was de overwinning een mijlpaal. Het was de eerste zege op een WK sinds 1981.

Japan-België 3-6 (0-3)

7.Judith Vandermeiren 0-1 (sc)
17.Jill Boon 0-2
22.Anne-Sophie Weyns 0-3
33.Louise Versavel 0-4
36.Akiko Kato 1-4 (sc)
39.Louise Versavel 1-5
47.Louise Versavel 1-6 (sc)
50.Kana Nomura 2-6 (sc)
57.Hazuki Nagai 3-6 (sc)

Reageer