WK (D): Dozijn doelpunten Nederland tegen Italië

WK-Dames-2018-Nederland-vs-Italië

Met een 12-1 zege op Italië hebben de Oranjedames de groepsfase van het WK in Londen afgesloten. Nederland speelt donderdag om 19.00 uur in de kwartfinale. Italië speelt dinsdag een tussenronde om zodoende een plek bij de laatste acht af te dwingen.

Dat Italië met Nederland zou gaan strijden om de groepswinst was een verrassing te noemen. Het laagst gerankte land op dit WK groeide samen met Ierland uit tot de verrassing van de groepsfase. De Italiaanse ploeg startte met een 3-0 overwinning op China en versloeg daarna ook Zuid-Korea (1-0).

Grote uitslagen

Ook Nederland was te sterk voor China en Zuid-Korea al was het verschil aanmerkelijk groter. Zuid-Korea werd met 7-0 weggezet en afgelopen vrijdag kreeg China een pak slaag: 7-1. Het voorspelde niet veel goeds voor Italië, dat de laatste onderlinge ontmoeting met de Oranjedames, tijdens de halve finales van de Hockey World League, in 2017, met 5-0 had verloren.

Na een lastig begin voor Nederland kreeg Kitty van Male van negen minuten de eerste kans. De bal schoot door de Italiaanse verdediging de cirkel in, waarna Van Male voorlangs tikte. Een minuut later was het wel raak. Eva de Goede veroverde de bal, zette een één-twee op en gaf voor op Fréderique Matla. De aanvalster kon maar net bij de bal, maar voldoende om te scoren.

Oranje verdubbelt voorsprong

De eerste strafcorner was voor Italië. De bal stroopte, maar kwam toch bij de tweede paal terecht waar Federica Carte de bal uiteindelijk in het zijnet schoot. Oranje, dat ontsnapte aan een snelle gelijkmaker, verdubbelde vervolgens de voorsprong uit een de eerste corner. Caia van Maasakker pushte de bal hoog in het doel.

Embed from Getty Images

Nederland moest in het begin van het tweede kwart twee minuten met tien verder na een groene kaart voor Sanne Koolen. Italië benutte de overtalsituatie en kreeg een strafcorner. De variant werd verdedigd, maar het leidde wel tot een nieuwe corner vanwege een hoge bal. Uit die corner flatste Chiara Tiddi de bal hard in de hoek.

Marge vergroot

Vijf minuten later hadden de Oranjedames de marge weer naar twee gebracht. Nadat Carlien Dirkse van de Heuvel was gestuit op keepster Martina Chirico, had de Italiaans even later geen antwoord op de inzet van Kelly Jonker. De spits reageerde attenter op de voorzet van Margot van Geffen dan haar directe tegenstander en tikte de bal in de korte hoek binnen.

Daarna ging het snel. Een groene kaart voor Maria Socino leverde een strafcorner op die door Margot van Geffen werd binnengetipt. En een minuut later kon Oranje opnieuw juichen. Van Male moest de harde voorzet van Laurien Leurink even onder controle krijgen, maar kon daarna de bal in het lege doel schuiven.

Geen strafbal

Vlak voor rust leek Nederland een strafbal te krijgen. Matla tipte een strafcorner op het lichaam van een Italiaanse verdediger. De scheidsrechter legde bal op de stip, waarna Italië protest aantekende. De videoscheidsrechter oordeelde na het bekijken van de beelden dat de inzet van Matla niet in het doel zou zijn gegaan en adviseerde een corner. Nadat die strafcorner er door de verdediging was uitgelopen schoot Lauren Stam uit de corner die erop volgde naast.

Na rust verdiende Nederland meteen een strafcorner. De push van Van Maasakker belandde via een Italiaanse speelster voor de stick van Dirkse van den Heuvel. De jubilaris, de aanvoerster speelde haard 200ste interland, tikte de bal met de backhand in het doel.

Embed from Getty Images

Doelpunten uit corners

Ook de zevende Nederlandse treffer kwam voort uit een corner. Het schot van Eva de Goede na een korte variant werd gered door keepster Chirico. De rebound werd opgepikt door Van Male die de bal vervolgens hard en hoog in de touwen joeg.

Nog voor het einde van het derde kwart stond de 8-1 op het bord. In de tweede rebound uit een strafcorner schoot Matla raak. Daarmee was de honger in dat kwart nog niet gestild. Dirkse van den Heuvel kon vrij in de cirkel uithalen: 9-1.

Dozijn goals

In het laatste kwart maakte Oranje de tien vol. Een schot van Stam kwam hoog terug van de keepster waarna Van Male de bal oppikte en die vervolgens over Chirico in het doel wipte. Het was alweer haar derde treffer van de middag. Vlak voor tijd bepaalde ze met haar vierde en zevende treffer in totaal de eindstand op 12-1, nadat Jonker het elfde Nederlandse doelpunt had gescoord.

De 12-1 betekende een record in de WK-geschiedenis. Het was de grootste zege ooit op een officieel wereldkampioenschap. Het oude record was in handen van West-Duitsland dat in 1978 Nigeria met 10-1 versloeg.

Nederland-Italië 12-1 (5-1)

10.Fréderique Matla 1-0
14.Caia van Maasakker 2-0 (sc)
17.Chiara Tiddi 2-1 (sc)
22.Kelly Jonker 3-1
26.Margot van Geffen 4-1 (sc)
28.Kitty van Male 5-1
31.Carlien Dirkse van den Heuvel 6-1 (sc)
41.Kitty van Male 7-1 (sc)
44.Fréderique Matla 8-1 (sc)
45.Carlien Dirkse van den Heuvel 9-1
48.Kitty van Male 10-1
51.Kelly Jonker 11-1
60.Kitty van Male 12-1

Opstelling: Sanne Koolen, Laurien Leurink, Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker, Lidewij Welten, Caia van Maasakker, Laura Nunnink, Lauren Stam, Josine Koning (K), Margot van Geffen.
Wissels: Anne Veenendaal (K), Kitty van Male, Malou Pheninckx, Xan de Waard, Fréderique Matla, Ireen van den Assem, Eva de Goede.

Eindstand:

Rang Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. Nederland* 3 3 0 0 26 2 9
2. Italië** 3 2 0 1 5 12 6
3. Zuid-Korea** 3 0 1 2 1 9 1
4. China 3 0 1 2 2 11 1

* naar kwartfinales
* naar tussenronde (cross-over)

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.